POSETA KOJA MENJA SVE! Direktorka Francusko - srpske privredne komore o susretu VUČIĆ-MAKRON

Autor:

Vesti

10.04.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekujemo veći priliv investicija, već imamo veliku francusku firmu koja bi ovde da otvori naučnoistraživački centar, kaže za naš list Sanja Ivanić

POSETA KOJA MENJA SVE! Direktorka Francusko - srpske privredne komore o susretu VUČIĆ-MAKRON

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ/AP Michel Euler

Dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, gde je uvažen i dočekan uz najviše državne počasti, potvrda je visokog ugleda države, ali i najava novog poglavlja u saradnji i daljem ekonomskom razvoju.


Razgovori koje je vodio s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, institucijama, privrednicima i potpisani sporazumi otvaraju jake mogućnosti ne samo za uvećanje trgovinske razmene i nove investicije, već i transfer tehnologija, saradnju u visokotehnološkim sektorima kao što su IT, veštačka inteligencija ili nuklearna energija, kao i na velikim infrastrukturnim projektima za EXPO 2027 i nacionalnom programu Skok u budućnost.


LEPE VESTI


I Vučić je potvrdio da su mnogi investitori iz Francuske zainteresovani, te najavio da će francuska modna kompanija "Luj Viton" otvoriti svoje predstavništvo u Beogradu do 2026, kao i da će ugovor o kupovini 12 borbenih aviona rafal biti potpisan u naredna dva meseca.


Sumirajući rezultate posete za Srpski telegraf, generalna direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić kaže da je jako raduju predsedničke posete jer veruje da će to povećati broj francuskih investicija i firmi ovde.


- U Srbiji posluje oko 120 francuskih preduzeća koja zapošljavaju više od 12.000 radnika. Velike francuske kompanije već su prisutne u Srbiji iako taj broj od 120 firmi nije veliki, u poređenju s prisustvom nekih drugih evropskih zemalja. Nakon posete predsednika Makrona 2019, broj upita francuskih preduzeća znatno se povećao. Nadamo se istom efektu i sad, pogotovu što se predsednik u Parizu sastao s predstavnicima francuskih kompanija i razgovarao o važnim ekonomskim temama - objašnjava naša sagovornica.
Za razvoj Srbije značajni su, ističe, dogovori u vezi sa upravljanjem otpadom, fabrikama za prečišćavanje vode, gde Francuzi imaju svetski priznatu ekspertizu. Kao i partnerstva u oblasti veštačke inteligencije.


- Već imamo jednu veliku francusku firmu koja je zainteresovana za otvori naučnoistraživački centar baš u Srbiji. Takođe, najavljena saradnja u oblasti poljoprivrede, naročito u stočarstvu, od izuzetnog je značaja pošto su obe države poljoprivredne. Pokazana je i otvorenost prema francuskim firmama koje imaju ekspertizu u sektorima trenutno ključnim za Srbiju. Zelena tranzicija jedan je od prioriteta naše Vlade i trebalo bi raditi na energetskoj diversifikaciji, obnovljivim izvorima energije, ali i nuklearnoj energiji - napominje predsednica komore.


ZELENA ENERGIJA


Francuska elektroprivreda (EDF) najveći je, objašnjava, evropski proizvođač i izvoznik električne energije i drugi na svetu - imaju 56 nuklearnih reaktora i još osam koji su u izgradnji:
- To je zelena energija. Nadamo se da će Srbija, čije su potrebe za električnom energijom sve veće, uz njen industrijski rast, obezbediti dodatne izvore energije. Od EDF imamo mnogo toga da naučimo.

 

120
FRANCUSKIH KOMPANIJA POSLUJE U SRBIJI

 

Posebno interesovanje za EXPO 2027

Sanja Ivanić ističe i da bi bilo dobro da ovde dođe što više malih i srednjih preduzeća, to je ono što fali u Srbiji, posebno u oblasti infrastrukture, prerađivačkoj industriji, poljoprivredi...


- Iskustvo je pokazalo da su veliki ugovori, poput aerodroma, spalionice u Vinči i metroa izlog za francuska preduzeća. Svedočanstva francuskih firmi, koje su već prisutne u Srbiji i njihove uspešne priče, najbolja su preporuka francuskim kompanijama koje razmatraju da pokrenu poslovanje ovde. A njih je zaista mnogo, zapravo sve kompanije koje posluju u Srbiji zadovoljne su poslovnom klimom i upravo su te kompanije naši najbolji ambasadori - zaključuje naša sagovornica.
U tu svrhu najavljuje da će 13-14. juna u organizaciji Francusko-srpske privredne komore biti održan forum Francuska - zapadni Balkan, posvećen najboljim praksama iz domena proizvodnje, dobavljačkog lanca i održivog razvoja, dok će poseban okrugli sto biti posvećen EXPO 2027, za koji francuska preduzeća pokazuju veliko interesovanje.


 

Vučević za Srpski telegraf: Potvrda našeg velikog ugleda

I Miloš Vučević, ministar odbrane i mandatar, priča za Srpski telegraf da poseta Vučića Parizu, način na koji je dočekan i uvažen, obraćanje francuskog lidera i stavovi francuske vlasti na najbolji način svedoče koliko je visok ugled Srbije u svetu danas.
- Naravno da je reč o zasluzi upravo predsednika Vučića, zahvaljujući kom je Srbija priznata i više nego što je to realno, shodno našim geopolitičkim gabaritima. Srbija mora da traži prijatelje na svim stranama sveta, a kupovina francuskih aviona će istovremeno ojačati naš odnos s jednom nuklearnom silom poput Francuske, ali i podići našu bezbednost na viši nivo.

BONUS VIDEO

 

antrfile

Čadež: Saradnja sa najvećim fondom

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS), otkriva za naš list neke od efekata posete predsednika Vučića Francuskoj:
- Osim što sa Medef international, najreprezentativnijom asocijacijom francuskog privatnog sektora, priprema poslovni forum koji će se održati u Srpskoj kući tokom Olimpijskih igara u Parizu, PKS je uspostavilo i saradnju sa BPI, najvećim francuskim investicionim fondom koji podržava mala i srednja preduzeća i inovativno preduzetništvo, ali i velike biznise, potencijalne investitore u srpsku privredu.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Lenka

10.04.2024 21:38

Do sad kad god je Vučić bio nekom drzavniku u posetu iz toga je pronikla odlična ekonomska saradnja

Tanja

10.04.2024 21:38

Ovo je odlična vest za Srbiju.Saradnja sa Francuskom je od velikog značaja za narod i državu.

Vera

10.04.2024 21:40

Radujemo se promenama jer nam omogućuju bolju i srećniju budućnost.

Ivi

10.04.2024 21:49

Svi novi poduhvati koje su dogovorili Vučići i Makron biće za dobrobit i naše zemlje i Francuske države.