ĐILASOVA METLA, IZBACIO GRBOVIĆA I PSG IZ KLUBA! KOLAPS: Potpuni raspad opozicionog saveza "Srbija protiv nasilja"

Autor: B. B. - E. S. T.

Vesti

11.04.2024

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Pokreta slobodnih građana poručio da treba izaći na izbore, što gazda nije mogao da mu oprosti

ĐILASOVA METLA,  IZBACIO GRBOVIĆA I PSG IZ KLUBA! KOLAPS: Potpuni raspad opozicionog saveza "Srbija protiv nasilja"

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović, Printscreen

U redovima opozicije koju predvodi Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (SSP), potpuno je rasulo zbog predstojećih beogradskih izbora. Đilasu kao da nije dovoljno što ga napuštaju najbliži saradnici zbog stava da se ti izbori 2. juna bojkotuju, već i on "otpušta" koalicione partnere.


U poslednjem naletu oterao je Pokret slobodnih građana Pavla Grbovića, zbog čega više neće nastupati ni u parlamentu zajedno.


ODBILI POZIV


Naime, poslanički tim SSP-PSG se razdvojio, te će se odsad zvati samo SSP, pošto je u toj grupi ostalo samo 16 parlamentaraca iz Đilasove stranke. Dok su izbačena tri poslanika PSG - Grbović, Ana Oreg i Vladimir Pajić, silom prilika sad u skupini "narodni poslanici koji nisu članovi poslaničkih grupa". Izbacivanje je usledilo, mada je Grbović s ostalim predstavnicima Srbija protiv nasilja, pa i Borkom Stefanovićem iz SSP, otputovao u Berlin da i odatle napadnu vlast.


Grbović izgleda nije potresen, pošto je uzvratio da ga praktično Đilas ne zanima, odnosno da to što je uradio trenutno nije tema jer je njegov stav da ne treba bojkotovati beogradske izbore. Stav PSG, kako je obrazložio, jeste da se treba boriti sve dok postoji i promil šanse, te da bi trebalo ići na izbore, kao i na razgovore s predsednicom Skupštine Anom Brnabić o izbornim uslovima.


A to je suprotno stavu Đilasa, koji se, uz lidere Novog DSS i pokreta Srce Miloša Jovanovića i Zdravka Ponoša, zalaže da navodno prava opozicija ne izlazi na izbore sve i da se ispune svi njihovi zahtevi niti da se odazivaju pozivima Ane Brnabić, predsednice parlamenta, da se o tome dogovara.
- Mišljenja su različita i nije prvi put da je tako, ali verujem da će doći do dogovora i da će odluka biti jedinstvena. Ja sam izneo stav PSG da treba učiniti sve da bismo uspeli da promenimo uslove i da bi u tom slučaju trebalo izaći na izbore - kazao je Grbović.
Đilas ostaje sve usamljeniji pošto su istog stava i iz Narodne partije Srbije (NPS) Miroslava Aleksića, odakle su, takođe, poručili da bi išli i na sastanak s predsednicom Skupštine, ali i na izbore.


- Opozicija treba da ide na sastanak jer je opozicija postavila te uslove. Ako se ti uslovi i ispune, opozicija treba da izađe na izbore - rekao je Miloš Pavlović iz NPS.


UVEK ISTO


Istovremeno, Ana Stevanović Đukić, jedna od najbliskijih Đilasovih saradnica, saopštila je da napušta SSP, u kojem je bila od početka i gde je bila član Predsedništva i internacionalni sekretar, nezadovoljna odlukom o bojkotu, koja je uzgred, kako je navela, doneta bez debate i saglasnosti. Što smo, naravno, znali i bez nje jer uvek biva onako kako Đilas kaže.


- Velika je šteta što unutar opozicije nije na tu temu bilo šire debate niti saglasnosti. Posle pet godina odlučila sam da i formalno napustim SSP, u kom sam od dana osnivanja, i podnesem ostavke na stranačke funkcije. Razlozi za ovu odluku su brojni, budući da ona nije doneta u trenutku, no ključan razlog je nepovratno razilaženje u vrednostima - izjavila je Stevanovićeva i isključila opciju prelaska u drugu partiju.

Nova svađa izbila samo dan nakon što je iz SSP otišla bliska Đilasova saradnica Ana Stevanović

 

19
POSLANIKA BROJAO KLUB SSP-PSG
16
POSLANIKA SADA OSTALO, IME PROMENJENO U SSP

 

Ko je izbačen

1. Pavle Grbović
2. Vladimir Pajić
3. Ana Oreg

 


Gujon: Tužakanje opozicije u Berlinu politički skandal 

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja otputovali su u utorak u Berlin, gde će danas govoriti u nemačkom Bundestagu. U delegaciji koja će, kako je najavila, pred nemačkim parlamentarcima govoriti o navodnom odbijanju vlasti da primeni preporuke ODIHR su Pavle Grbović, Borko Stefanović i Radomir Lazović. Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom, potez opozicije ocenjuje kao politički skandal:
- U trenutku kada se vrši tihi pogrom Srba na KiM i kad Nemačka pokreće predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN, plan lidera opozicije je da govore pred nemačkim Bundestagom o ODIHR i predsedniku Srbije! Ovo je politički skandal. Ako vam je tužakanje srpske vlasti nemačkim poslanicima preče od kršenja ljudskih prava srpskog naroda i stavljanja žiga genocidnosti vašoj deci, onda ne zalužujete poverenje naroda. Svest o zajedničkom nacionalnom interesu, kao i briga za narod i državu, treba uvek da budu na prvom mestu, pogotovu kad ste u inostranstvu.


Milivojević opet preti nasiljem, hvali se da je izglancao močugu

Srđan Milivojević, poslanik DS s liste Srbija protiv nasilja Dragana Đilasa, opet preti nasiljem i motkama po ulicama.
- Motkom sam mlatio vas izdajnike na ulici gde god sam vas sreo te 1999, a nastavio sam i 2000. - napisao je na Tviteru, a onda se slikao sa motkom uz poruku:
- Evo već sam je izlakirao i spremio.

DOBACIVAČ - GUSLAR

Oj, Đilase, gujo ljuta,
ala si ih počistio s puta.
Oni hteli na izbore poći,
sila tvoja glave će im doći

BONUS VIDEO

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (77)

Loading
Kaća

11.04.2024 05:17

Počeo je brod da tone,bušan je sa svih strana

Kaća

11.04.2024 05:19

Kako je krenuo ostaće mu samo Marinika

Maja

11.04.2024 05:20

Ovo je potpuni raspad. Nema ništa od "Srbije protiv nasilja"

Ivana

11.04.2024 05:21

Sada je pitanje da li ga je oterao ili je on sam otišao