PREDSEDNIK VUČIĆ IZ PARIZA: "EXPO 2027 je krov za sve ono što se trenutno radi u Srbiji! Siniša Mali: NAŠA ZEMLJA BELEŽI NEVEROVATAN RAST!

Autor:

Vesti

09.04.2024

08:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je nastavio zvaničnu posetu Francuskoj.

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ PARIZA: "EXPO 2027 je krov za sve ono što se trenutno radi u Srbiji! Siniša Mali: NAŠA ZEMLJA BELEŽI NEVEROVATAN RAST!

Foto: Tanjug live/printscreen

Aleksandar Vučić se jutros u 8 časova, drugog dana boravka u Parizu, sastao sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom.

 

Prezentacija ministra finansija Siniše Malog

- Kao što je predsednik Srbije rekao, Srbija raste!, kazao je Mali osvrnuvši se na podatke iz prethodnog perioda kada je Srbija beležila neverovatan rast i pored kovida, svetske krize i rata u Ukrajini, te tako postala jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Mali je naglasio i da je ostvarena rekordna stopa zaposlenosti u Srbiji i najniža stopa nezaposlenosti u novijoj istoriji te stoga želimo još stranih investicija i novih radnih mesta.

- Srbija je dokazala da je jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore, zahvaljujući i francuskim kompanijama - kazao je Mali dodavši da Srbija planira da uloži 19 milijardi evra u narednih tri godine, poveća prosečnu i minimalnu zaradu - prosečnu do 2027. na 1.400 evra što je ogroman skok u odnosu na onu od tristotinak evra 2012.

Mali je podsetio na ogromne građevinske projekte u Srbiji kad je reč o metrou, putevima, prugama, ali i Bio4 kampusu, najvećem biotehnološkom kampusu koji se, kako je rekao, gradi dok ovo govorimo.

On se ponovo osvrnuo na Expo 2027 kao krov svega onoga što se trenutno radi u Srbiji poput novog grada u gradu - novi nacionalni stadion, akva park...

Podsetio je i na uspešnu saradnju s francuskim kompanijama u Srbiji poput Vansija, koji upravlja beogradskim aerodromom i postavlja rekorde poput 10 miliona putnika. Podsetio je i na uspehe Er Srbije koja, kako je rekao, leti visoko, pa pomenuo interkontinentalne letove koje s uspehom obavlja naš nacionalni avio-prevoznik.

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Vučić je naglasio da smo u mnogo boljem položaju nego što je to bilo ranije kad je reč o trgovinskoj razmeni sa Francuskom, zapošljavanju posle čega je govorio i o bruto domaćem proizvodu Srbije pa naglasio da je stopa rasta bila 5,5 odsto u februaru. Naglasio je da mnogo toga u Srbiji treba da se reformiše poput vladavine prava.

- Danas imamo više od 11. 000 ljudi koji rade za francuske firme.

Predsednik se dotakao i priprema za Expo 2027 za koji je rekao da je krov za sve ono što se trenutno radi u Srbiji poput velikih radova na prugama, zatim na beogradskom metrou za koji će nam biti potreban i operator za upravljanje metroom što je u stvari i otvoren poziv za sve francuske kompanije koje rade u toj oblasti i koje bi tako dugo godina mogle da posluju u Srbiji.

Vučić je uputio i poziv za saradnju kad je reč i o razvoju veštačke inteligencije, te zelenoj energiji...

Završen sastanak Poslovnog saveta Francuska-Srbija

Posle sastanka, medijima su se prvi obratili domaćini koji su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost povodom oidržanog sastanka pa podsetili da ovo nije prvi put da se sreću s predsednikom Srbije. Podsetili su da je prethodnih godina već bilo takvih prilika a da je jedna od njih bio i sastanak povodom izgradnje metroa u Beogradu.

Počeo sastanak s francuskim ministrom odbrane.

I drugog dana zvanične posete raspored predsednika je pun pa će tako prisustvovati i sastanku s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

PODSETIMO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, nakon čega su dva predsednika održala privatan sastanak.

- Ponosan sam što sam večeras imao priliku da sa predsednikom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima od geopolitičkih, do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod.

Ukazao sam mu na neuporedivo bolje ekonomske odnose naše dve zemlje, ali i izneo očekivanje da možemo još više i bolje kada su u pitanju trgovinska razmena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske. Izrazio sam očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji i u svim drugim sferama, prvenstveno kada su u pitanju naš evropski put i dijalog sa Prištinom. Još jednom sa zahvalio predsedniku Makronu na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti u našem regionu - napisao je Vučić na instagramu.

KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da mora da reaguje na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da su obe strane nešto učinile, misleći na Beograd i Prištinu, ukazavši na sve što Priština nije ispunila, a na šta se obavezala.

- Naime jedna strana ne samo da nije ispunila ni jednu tačku, ni okvirnog, ni prvog, ni drugog Briselskog sporazuma, već je ta jedna strana napravila izbore sa izlaznošću 3,4 odsto. Zatim ste nam vi rekli, ja sam vas poslušao, kada ste mi rekli potpisujte peticiju, biće dovoljno da se raspišu ti izbori. Oni nam ni posle toga ne daju izbore - rekao je Vučić i dodao:

- I dalje se ne vodi nikakva istraga protiv onih koji su pucali u našu decu samo zato što su nosili božićno drvo, dakle zašto su nosili badnjak. I dalje se ne vodi istraga zbog svih ranjavanja Srba, već svi pominju samo Banjsku. Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. A što se tiče Ohridskog sporazuma, već tri stvari je Srbija ispunila, iako nije morala ni jednu, jer da vas podsetim, poštovani gospodine predsedniče, bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena Zajednica srpskih opština koja nije pomerena sa mrtve tačke. A Srbija je od ličnih karata do tablica, do takozvanih carinskih pečata, to je gde se traži naknada i tako dalje. Dakle sve je to u međuvremenu ispunjeno Samo sam to želeo da vam kažem i upravo zato ću imati želju da večeras razgovaram sa vama o Savetu Evrope i onome što treba da se dogodi na teritoriji Francuske povodom 75. godišnjice osnivanja Saveta Evrope - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (37)

Loading
Sa

09.04.2024 08:46

Francuska nam je oduvek bila najbliza u Evropi i hvala im na tome

Marinko

09.04.2024 08:47

Siguran sam da će ovaj sastanak doprineti jačanju naših oružanih snaga.

Mile

09.04.2024 08:52

Želim im puno uspeha na današnjim sastancima!

Vesna

09.04.2024 08:53

Vučić je i danas na važnim sastancima!