SLAVA NAŠIM PRECIMA I ŽIVELO SRPSKO-FRANCUSKO PRIJATELJSTVO! Vučić dočekan u Parizu uz najviše počasti! (VIDEO)

Autor:

Vesti

08.04.2024

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik se danas sastaje i sa Emanuelom Makronom.

SLAVA NAŠIM PRECIMA I ŽIVELO SRPSKO-FRANCUSKO PRIJATELJSTVO! Vučić dočekan u Parizu uz najviše počasti! (VIDEO)

Foto: Printscreen/https://www.instagram.com/buducnostsrbijeav/

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekan ispred Palate Invalida u Parizu gde je položio je venac na spomen-ploču „Vernost za vernost“.

- Hvala Republici Francuskoj na toplom dočeku i tradicionalnom prijateljstvu prema Republici Srbiji i njenom narodu.


"U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije”– nisu samo reči sećanja na herojsku prošlost, već zavet i osnova na kojoj gradimo sadašnjost i koračamo zajedno u budućnost i nove pobede.

Francuska i njen narod će u nama uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja koji će ih voleti, kao što je Francuska volela nas.

Slava našim precima i živelo srpsko-francusko prijateljstvo
- napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

 

 

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića. 

Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka.

Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju. 

"Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema. 

Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija,poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija.

Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak. 

Naveo je da će sa rukovodstvom kompanije "Daso" razgovarati i o kupovini 12 borbenih aviona "rafal".

Takođe,  on će danas razgovarati i sa predstavnicima francuske elektroprivrede (EDF), nakon čega će ministar finansija Siniša Mali potpisati memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije. 

Kada je reč o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je reč o nuklearnoj energetici u Evropi i svetu, 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora.

Tokom dana, predsednik Vučić sastaće se i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta Žerarom Laršeom. Danas će položiti i venac na spomen-ploču "Vernost za vernost" u Palati Invalida, u znak sećanja na istorijsko prijateljstvo Srbije i Francuske.

"Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

Predsednik Vučić će drugog dana dvodnevne zvanične posete Parizu razgovarati sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret.

Inače, Francuska je jedan od vodećh investitora u Srbiji, gde ima 120 kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
Kronos

08.04.2024 10:39

Srpsko francusko prijateljstvo je na žalost upokojeno, postoji Arno Gujon, još neki ljudi koji to i dalje cene. Sada postoje interesi i lični dobri odnosi dva predsednika i nadam se da će to reuzultirati kupovinom ovih najsavremenijih borbenih aviona.

Jovana

08.04.2024 10:40

Neka je vecna slava svim nasim herojima.

Александар

08.04.2024 10:41

Слава нашим војницима који су своје животе дали у Првом светском рату!

Sajo

08.04.2024 10:42

Zivelo Francusko-Srpsko prijateljstvo