SRBIJA POD NIKAD VEĆIM PRITISCIMA DA ODUSTANE OD VOJNE NEUTRALNOSTI! Aljbin Kurti sprema nove zamke za Beograd!

Autor:

Vesti

02.04.2024

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj pohod kosovskih vlasti, združen s najavom tužbe protiv Srbije za navodne ratne zločine i drugim pritiscima i provokacijama, stavlja našu zemlju u nikad težu situaciju, na šta je u poslednjem obraćanju građanima upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

SRBIJA POD NIKAD VEĆIM PRITISCIMA DA ODUSTANE OD VOJNE NEUTRALNOSTI! Aljbin Kurti sprema nove zamke za Beograd!

Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Prošlonedeljna odluka koja je Prištinu dovela korak bliže Savetu Evrope označila je i formalni početak ofanzive kosovskih vlasti ka drugim do sada nedostupnim međunarodnim adresama.

Ovaj pohod kosovskih vlasti, združen s najavom tužbe protiv Srbije za navodne ratne zločine i drugim pritiscima i provokacijama, stavlja našu zemlju u nikad težu situaciju, na šta je u poslednjem obraćanju građanima upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U narednim mesecima treba očekivati najneverovatnije zamke kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji za dobar deo planova ima potpuno otvorenu podršku političkog Zapada, ocenjuju sagovornici.

Ubrzanje

Slična upozorenja juče je izneo i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je naglasio da je Srbija u neposrednoj opasnosti, jer je pod velikim pritiscima zapadnih zemalja, koje pošto-poto žele da uguraju Kosovo u međunarodne organizacije.

- Naša država se nalazi u ozbiljnoj situaciju. Nastavlja se političko guranje Kosova u međunarodne organizacije i koriste se međunarodni mehanizmi za to. Ako ste pod tako velikim pritiscima, nalazite se u stanju neposredne opasnosti i ne možete naći reči protiv onih koji sprovode antisrpsku politiku, a da im ne kažete da su zločinci i ništavila - izjavio je Dačić za Pink.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost podseća za Kurir da je nedavni prijem Kosova u skupštinu NATO jasno pokazao da aktuelnu ofanzivu Prištine kreiraju i zapadne zemlje.

- Sad je to u zamahu i to smo i očekivali. Njihov pritisak će biti sve jači na Srbiju kako se bliži jun, a naročito kako se bude bližio novembar ove godine. Američki izbori su, između ostalog, razlog tog ubrzanja, kao i situacija na frontu Ukrajine. Žele da obezbede sebi zaleđinu, a ona podrazumeva da imaju jedinstven front prema Rusiji. Njima Srbija tu štrči. Mislim da ne možemo ni da pretpostavimo na šta je sve spreman Aljbin Kurti u pronalaženju sredstava vršenja pritiska na Srbiju. A sve što radi radi uz sugestiju, nekada i uz direktne savete zapadnih saveznika. Svakako je jedna od stvari i najavljena tužba za genocid i te druge tužbe koje se pominju - objašnjava sagovornik.

Procena Zapada

Govoreći o pokušajima da Kosovo uđe u članstvo nekih međunarodnih organizacija, Graovac kaže da će na tom polju ove godine biti najviše izazova.

- Stvar je u tome što Zapad zapravo procenjuje gde imaju najviše šanse, u kojim institucijama bi Kosovo imalo najlakši prolaz. I onda će se na osnovu toga ravnati. Opasnost jeste u tome što ima tih organizacija na koje oni računaju i u koje smatraju da Kosovo treba da uđe. Ne treba zaboraviti da je za dlaku sprečen prijem Prištine u Unesko, slično je bilo i sa Interpolom. Sve to može ponovo da se desi i procedura može da se obnovi, ali ponavljam da će zavisiti isključivo od procene Zapada, jer zapadnim zemljama ne treba neka nova blamaža. Pritisaka na Srbiju će biti sasvim sigurno, u prvom redu da se privoli na sankcije Rusiji, da stane u front Zapada protiv Rusije, i sa druge strane da prizna lažnu nezavisnost Kosova - upozorava Graovac.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading