Lajčak najavio: U četvrtak u Briselu nastavak razgovora o dinaru, nadam se da će razlike biti prevaziđene

Autor:

Vesti

01.04.2024

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući utiske od prethodne sedmice, podsetio da je o dinaru razgovarao prošlog ponedeljka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljmijem.

Lajčak najavio: U četvrtak u Briselu nastavak razgovora o dinaru, nadam se da će razlike biti prevaziđene

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će se u četvrtak nastaviti razgovori u Briselu u okviru dijaloga povodom odluke tzv. Centralne banke Kosova o ukidanju dinara i izrazio nadu da će strane uspeti da prevaziđu preostale razlike.

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući utiske od prethodne sedmice, podsetio da je o dinaru razgovarao prošlog ponedeljka sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljmijem.

Ocenio je da je sastanak bio koristan, ali da je neophodno da se razgovori nastave.

- Nedelja pred Uskršnju pauzu bila je kratka, ali intenzivna. U ponedeljak sam ugostio glavne pregovarače Kosova, zamenika premijera Bislimija, i Srbije, direktora Petkovića, u Briselu kako bismo nastavili naše razgovore o pronalaženju izvodljivog rešenja za ljude na koje utiče odluka Centralne banke Kosova. Sve u svemu, bio je to koristan sastanak - ocenio je Lajčak.

Obe strane su, navodi, imale priliku da obrazlože svoje ideje i stavove.

- Na kraju smo zaključili da će biti potreban još jedan sastanak. Dve strane će se ove nedelje vratiti u Brisel i nadam se da ćemo u četvrtak uspeti da premostimo preostalu razliku - poručio je Lajčak.

PETAR PETKOVIĆ

- Pre 4000 dana Priština je preuzela obavezu da formira ZSO, a Beograd je dobio čvrste međunarodne garancije da će to biti učinjeno. Sve su lagali! Kurti dosledno stavlja do znanja Srbima na KiM da je njihova obespravljenost trajna, a Beogradu da nisu spremni na normalizaciju na terenu - napisao je Petković na društvenoj mreži X.

Poručio je i da Priština ne samo da ne dobija sankcije, već ih mnogi i podržavaju u tome, o čemu svedoči rešenje Saveta Evrope o Prištini.

- Za sabotiranje procesa normalizacije, ne samo da Priština nije adekvatno sankcionisana, već su nagrađeni otvaranjem perspektiva za članstvo u pojedinim međunarodnim organizacijama. Odlično smo razumeli zapadnu politiku dvostrukih aršina! - zaključio je Petković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading