ČAST I BRUKA: Viđena dva lica u savetu Evrope

Autor:

Vesti

30.03.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka, rekao je Petar Petrović Njegoš u svom "Gorskom vijencu".

ČAST I BRUKA: Viđena dva lica u savetu Evrope

Foto: Foto Skupstina.me, Profimedia, wikipedia

ČAST


Maja Vukićević, šefica crnogorske delegacije u PSSE, glasala po savesti protiv prijema tzv. Kosova
 

BRUKA


Grkinja Dora Bakojani najpre uslovila Kurtija, a potom promenila ploču i dala mu zeleno svetlo za SE


 Dve žene iz Saveta Evrope prethodnih dana su nam otelotvorile ovu mudrost na delu. Jedna je šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Maja Vukićević, koja je, prateći svoju savest i čuvajući čast, glasala protiv prijema Kosova u Savet Evrope, a druga je Grkinja Teodora Dora Bakojani, specijalni izvestilac za Kosovo PSSE, koja je pogazila sve ono što je govorila i posle jednog telefonskog razgovora zabila nož u leđa prijateljskom srpskom narodu, obrukavši tako Grčku, koja ne priznaje tzv. državu Kosovo, ali i svog oca Konstantina Micotakisa i rođenog brata premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa.


Kada pričamo o časti, Baranka Maja Vukićević je imala petlju i glasala protiv ulaska Kurtijeve nepriznate države u SE, uprkos zvaničnom državnom stavu Crne Gore koji je u petak iznela ministarka za evropske poslove Maida Gorčević. Naime, gospođa ministarka je u Prištini rekla da će Crna Gora u maju na sednici Komiteta ministara podržati inicijativu Prištine, koja krši međunarodno pravo.


- Na taj način ćemo definitivno podržati Kosovo po svim važnim pitanjima u oblasti evropskih integracija - rekla je Gorčevićeva dok se kraj nje cinično smeškao Besnik Bisljimi

.
A Vukićevićka je glasala mimo toga. A da zna zašto je tako glasala, govori i njeno veliko pravničko iskustvo, kao i iskustvo u PSSE, gde je dva puta birana za potpredsednicu. U mandatu od 2021. do 2023. bila je članica Pravno-političkog komiteta te institucije.
Ovaj časni čin pozdravio je i njen partijski kolega iz DNP Milan Knežević.


- Mogla je danas da dobije "temperaturu", "tetki da odnese lek", istrguje neku visoku funkciju, ali je iza svog stava sakrila tuđe sramote i kalkulacije i osvetlala ono malo obraza po kome se još u svetu kazujemo. I sutra kad nastave s Tvitera, Fejsbuka, Instagrama da mitraljiraju na Majin osmeh, neće mi biti krivo jer oni čine što znaju, ali svima onima što su ćutali ovih dana, kad je trebalo da govore, poručujem da nastave da ćute jer posle ovog više ništa ne treba ni da kažu - naveo je Knežević.


Na drugoj strani, Dora Bakojani je na najprizemniji način pokazala šta je bruka. Ona je po pitanju Kosova i Metohije pljunula na sve ono što je govorila prethodnih meseci. Naime, ona je, kao specijalni izvestilac za našu južnu pokrajinu pri PSSE, jasno postavila tri uslova Aljbinu Kurtiju ako želi da njegova želja da tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope uopšte bude i razmatrana, a to je da vrati zemljište Manastiru Visoki Dečani, omogući formiranje Zajednice srpskih opština i zaustavi eksproprijaciju u srpskim opštinama. Priština je praktično ispunila samo prvi uslov, međutim, tri dana pre glasanja došlo je do neočekivane promene stava grčke političarke, koja je odustala od ostalih uslova i dala zeleno svetlo za prijem u članstvo.


- Eh, jada i čemera. Sramota. Pisali ovde da Dora Bakojani brani prava Srba, a onda se setila da nije važna ZSO, ni eksproprijacija, ni Manastir Dečani, ni to što Srbima uskraćuju pravo na korišćenje srpskog jezika, što su izloženi brutalnoj neproporcionalnoj sili - rekao je preksinoć predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Svoje razočarenje ponašanjem Dore Bakojani, koja je pred sam ulazak u osmu deceniju pokazala neverovatnu dvoličnost, nije krio ni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
- Dora Bakojani nije bilo ko, ona je iz porodice Micotakisa, ona je sestra premijera. Nije u redu što je predlog političkog komiteta PSSE za prijem Kosova u članstvo tog tela podnela baš ona zato što je Srbija prema Grčkoj bila veoma korektna.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Slavka

30.03.2024 19:44

Savest i poštenje naspram izdaje i dvoličnost. Dve žene, dve dame, a razlikuju se kao nebo i zemlja.

Ena

30.03.2024 19:57

Svaka čast Maji na hrabrosti, a Dora bi zbog ovog poteza trebala da se stidi do kraja života.

Marko

30.03.2024 20:11

Ni obraz ni čast nisu svojstveni Dori Bakojani, to je pokazala i dokazala na svoju sramotu, ali i sramotu Grčke. S druge strane, Maja Vukićević je pokazala kako se postupa kada neko ima obraz i integritet, savest. Hvala joj na tome.

Jovica

30.03.2024 20:12

Lepo je videti da još ima onih koji postupaju po savesti i koji su moralni, časni. Što se tiče ove druge, Dore, pokazala je da ne poštuje ništa, pa ni politiku svoje zemlje.