Vučić otkriva šokantne podatke o napadima na Srbe na KiM - brojke su zastrašujuće!

Autor:

Vesti

29.03.2024

18:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alarmantni podaci o napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji

Vučić otkriva šokantne podatke o napadima na Srbe na KiM - brojke su zastrašujuće!

Foto: Pink

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izneo je danas zabrinjavajuće podatke o broju etnički motivisanih napada na Srbe i srpsku crkvu od dolaska Aljbina Kurtija na vlast 2021. godine. Prema Vučićevim rečima, od tada je zabeleženo čak 494 napada, što je značajno više u odnosu na prethodni devetogodišnji period kada Kurti nije bio na vlasti, a kada je zabeleženo 170 napada manje. Ovi podaci jasno ukazuju na eskalaciju napetosti i nasilja na Kosovu i Metohiji od dolaska Kurtija na političku scenu.

- A u prethodnom periodu od devet godina, kada Kurti nije bio na vlasti, imali smo svega 170 napada više - rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.


Odbrana interesa srpskog naroda na KiM


Vučić je istakao da će Srbija preduzeti mere kako bi zaštitila interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. On je naglasio da je mir prioritetni interes te da će preduzeti odgovarajuće korake kako bi se obezbedila bezbednost i dobrobit srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

- Najvećim delom ću reći šta je to što ćemo mi da učinimo, za neke stvari ostaviću i Narodnoj skupštini, ali ću reći šta će biti predlog većine da se u Narodnoj skupštini izglasa. Dakle, ni jednog sekunda neću bežati od odgovornosti i od onoga što znači donošenje odluka u skladu sa interesima našeg naroda. Za nas je mir prioritetni interes - poručio je Vučić. Što se Saveta Evrope tiče, i Kurtijevi sponzori, saveznici i sam Kurti stalno govori da je reč o sprovođenju vladavine prava, dodao je Vučić.

- Kada im se nešto ne dopadne u toj vladavini prava, onda nam kažu da su protiv Kurtija i Prištine uveli sankcije. A po tim sankcijama devet meseci srpska roba nema pristup na KiM, o tome niko ne govori, o tome niko ne priča, o tome nikoga u srpskim medijima ništa ne zanima, niko neće time da se bavi. Kažu da su im uveli sankcije, a za proteklih godinu dana na apsolutno svim međunarodnim forumima su učestvovali ti protiv kojih su uveli sankcije. Na apsolutno svim. Ne postoji ni jedan međunarodni forum na koji nisu pozvani i na kojem nisu učestvovali - naveo je Vučić.


Međunarodni pritisak i "kazne" za Prištinu


Predsednik Vučić je takođe izneo kritike na račun međunarodne zajednice, optužujući ih da su dvostruki standardi prisutni u tretmanu Kosova i Metohije. On je istakao da je Priština bila "nagrađena" viznom liberalizacijom i unapređenjem statusa u parlamentarnoj skupštini NATO, dok su istovremeno sprovedene "kazne" poput zabrane pristupa srpskoj robi na Kosovu i Metohiji. Vučić je naglasio da se Srbija suprotstavlja interesima međunarodne zajednice jer ne podržava nezavisnost Kosova, te da će se boriti za zaštitu svojih interesa.

Formiranje Zajednice srpskih opština kao obaveza Prištine


Kao jednu od ključnih obaveza Prištine, Vučić je istakao formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji, naglašavajući važnost poštovanja dogovorenih obaveza kako bi se obezbedila zaštita prava srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

- Gle čuda, upravo 24. marta na dan početka agresije NATO-a protiv Srbije. I to nije intervencija kao što govore predstavnici Srbije protiv nasilja i neki drugi. To nije bombardovanje, to je agresija - rekao je Vučić. On je dalje rekao da su Prištinu kaznili i time što su pokrenuli inicijativu i glasanje za prijem u članstvo Saveta Evrope.

- Znamo našu poziciju koja se suprostavlja njihovim interesima, jer nismo za nezavisno Kosovo. I nema prostora za kukanje, ima prostora za borbu -rekao je Vučić i podsetio da je jedna od obaveza Prištine bila i formiranje ZSO.


Ove izjave predsednika Vučića jasno ukazuju na tešku situaciju sa kojom se Srbija suočava u vezi sa statusom Kosova i Metohije, kao i na odlučnost Srbije da se bori za zaštitu interesa srpskog naroda na tom prostoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (32)

Loading
Mikica

29.03.2024 18:58

Uz Vucica narod uvek zna istinu i sta se moze ocekivati

Mili

29.03.2024 18:59

Vucic uvek kaze narodu sustinu svih desavanja

Jana

29.03.2024 19:40

Uzasno je sve sto Srbi dozivljavaju na KiM a sve zbog samovolje Kurtija.

Ana

29.03.2024 20:18

Predsednik Vučić je uz srpski narod na Kosovu.