GLEDAO SAM KAKO OTIMAJU I UBIJAJU CIVILE! Jezivi DETALJI svedočenja Amerikanca o brutalnim zločinima OVK!

Autor:

Vesti

27.03.2024

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedok Berns je istakao da je tadašnji član Glavnog štaba OVK, general Sreten Lukić, više puta upozoravao na otimanje i ubijanje srpskih civila od strane OVK.

GLEDAO SAM KAKO OTIMAJU I UBIJAJU CIVILE! Jezivi DETALJI svedočenja Amerikanca o brutalnim zločinima OVK!

Foto: Tanjug/AP, Printscreen

Svedok Šon Berns je na suđenju četvorici vođa OVK u Hagu izneo snažne tvrdnje o zločinima koje je počinila OVK tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu i u Albaniji. Berns je svedočio da je OVK otimala i ubijala srpske civile, kao i Albance koje su smatrali "kolaborantima" sa srpskim vlastima.

Tvrdnje o otetim i ubijenim civilima

Svedok Berns je istakao da je tadašnji član Glavnog štaba OVK, general Sreten Lukić, više puta upozoravao na otimanje i ubijanje srpskih civila od strane OVK. Berns je takođe potvrdio da je video zarobljene Srbe koji su bili stočari i seljaci, a koje je OVK otela i ubila. Takođe, nestajali su i Albanci koje je OVK smatrala "kolaborantima" sa srpskim vlastima, prenosi Kosovoonline.

Reakcija OVK na optužbe

Interesantno je istaći da su predstavnici OVK negirali optužbe kada ih je Berns konfrontirao sa tim informacijama. Krasnići, Sokolj Bašota i Ram Buja su glatko opovrgavali da se takvi zločini dešavaju, što baca svetlo na kompleksnost situacije i na teško dokazivanje istine o ovim događajima.

Optužnica i brojne tačke terete vođe OVK

Optužnica tereti tadašnje vođe OVK, Hašima Tačija, Kadri Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija za niz zločina, uključujući progon na političkoj i etničkoj osnovi, nezakonito hapšenje i pritvaranje, mučenje i ubistva. Navodi se da su ovi zločini počinjeni nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, od marta 1998. do septembra 1999.

Suđenje Tačiju i saoptuženima pred Specijalizovanim većima Kosova će biti nastavljeno sutra, a očekuje se da će svedoci kao što je Berns nastaviti da iznose ključne informacije o zločinima OVK tokom ovog perioda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading