Ministar Cvetković obišao Institut Mihajlo Pupin: Srpska privreda sa ozbiljnim naučnim institutima može globalnom tržištu ponuditi nova dostignuća!

Autor:

Vesti

27.03.2024

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Institut "Mihajlo Pupin“ kao najveći instituta na polju primene informaciono-komunikacionih tehnologija, koji je i vodeća naučnoistraživačka i privredna organizacija u Srbiji, ima 500 zaposlenih od kojih je 350 naučnika, istraživača i inženjera.

Ministar Cvetković obišao Institut Mihajlo Pupin: Srpska privreda sa ozbiljnim naučnim institutima može globalnom tržištu ponuditi nova dostignuća!

Foto: Instagram/Ministarstvo privreder

- Naučni doprinos i tehnološki napredak mogu biti dodatni podsticaj za domaće i strane investicije. Privreda mora da oseti benefite savremenih dostignuća i shvati da zahvaljujući tome može dobiti komparativnu prednost, kako na lokalnom, regionalnom, tako i na globalnom tržištu - izjavio je ministar privrede Slobodan Cvetković danas nakon obilaska Instituta „Mihajlo Pupin“ u Beogradu.Ministar je u razgovoru sa direktorom Instituta dr Nikolom Tomašević rekao da nauka može da pruži veliki doprinos privredi.

- Naučni instituti mogu da imaju ozbiljan impakt na privredu. Sada se dešavaju mogućnosti civilizacijskog iskoraka, a sa novim dostignućima možemo pronaći najsavremenija tehnološka rešenja. Mi iz privrede imamo utisak da je nauka, globalno gledajući, otišla daleko, a da privreda ne koristi do kraja sve moguće tehnološke potencijale. Sada smo u istorijskom trenutku u kom se praktično menjaju koncepti određenih tehnologija. Srpska privreda sa ovakvim ozbiljnim naučnim institutima, naučno-tehnološkim parkovima i BIO4 kampusom, može doći u poziciju da globalnom tržištu ponudi nova dostignuća. Zahvaljujući tome bi mogli, kao što je predsednik Srbije kazao, da napravimo ne korak već skok u budućnost“, rekao je ministar Cvetković.Ministar privrede je istakao da će tehnološke inovacije biti i deo ponude investitorima, podsećajući da je Srbija najatraktivniju destinaciju za investicije na Balkanu.

Generalni direktor Instituta „Mihajlo Pupin“ Nikola Tomašević istakao je da je saradnja sa Ministarstvom privrede od velikog značaja za komercijalizaciju naučno – istraživačkih rezultata.

Institut „Mihajlo Pupin“ kao najveći instituta na polju primene informaciono-komunikacionih tehnologija, koji je i vodeća naučnoistraživačka i privredna organizacija u Srbiji, ima 500 zaposlenih od kojih je 350 naučnika, istraživača i inženjera.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading