ČEGA SE AMERIKA I MOĆNA EVROPA PLAŠE!? Odbili da u SB UN se raspravlja o NATO agresiji na SRJ! JEDNU STVAR ZNAJU, A OD DRUGE STRAHUJU!

Autor:

Vesti

25.03.2024

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je predložila održavanje ove sednice, ali su za nju glasale samo Kina, Rusija i Alžir.

ČEGA SE AMERIKA I MOĆNA EVROPA PLAŠE!? Odbili da u SB UN se raspravlja o NATO agresiji na SRJ! JEDNU STVAR ZNAJU, A OD DRUGE STRAHUJU!

Foto: Tanjug AP/Yuji Iwamura

Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj je trebalo da se raspravlja o agresiji na Jugoslaviju nije dobila podršku većine članica. Rusija je predložila održavanje ove sednice, ali su za nju glasale samo Kina, Rusija i Alžir.

S druge strane, Francuska, Velika Britanija, SAD, Ekvador, Gvajana, Japan, Malta, Mozambik, Južna Koreja, Siera Leona, Slovenija i Švajcarska su se izjasnile protiv, ostavljajući predlog bez dovoljne podrške.


Kineski predstavnik je istakao da je od NATO agresije prošlo 25 godina, ali da se i dalje osećaju posledice tog događaja na prostoru bivše Jugoslavije. On je posebno naglasio da su tokom agresije poginula trojica kineskih državljana, čime je naglasio težinu i posledice ovog događaja. S druge strane, američki predstavnik je branio NATO akciju, tvrdeći da je ona bila neophodna i legitimna radi zaustavljanja etničkog čišćenja na Kosovu, iako nije pružio konkretne dokaze za tu tvrdnju.

Ruski predstavnik je uzvratio na američke tvrdnje, ističući da su srpska policija i vojska bile angažovane u borbi protiv terorističkih bandi na Kosovu. Dodatno je istakao da su vođe OVK, koje su Zapadne sile predstavljale kao "miroljive gerilce" i "borce dobra", danas suočene sa optužbama u Hagu. Ovim je naglašena kontraverza između zapadne propagande i stvarnih događaja na terenu tokom sukoba na Kosovu.

- Zapadna propaganda je lidere OVK predstavljala kao "miroljive gerilce" i "borce dobra", a one koji su pokušali da zaštite pravo i red su predstavljeni kao "kriminalci.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mitar Kovač

 

General u penziji Mitar Kovač kaže da je ovo bilo i očekivano, kad je Zapad u pitanju, jer se on plaši da saopšti istinu, kako bi sebe oprao pred postenim svetom kome je sve više i više jasno da je njihova akcija bila lažna i bez ikakvog smisla.

- Jednostavno, oni se plaše da istinu saopšte najpre sebi i posle i svom narodu koga su godinama lagali i lažima je opravdavali. Njima smo se mi, jednostavno našli prvi na putu, posle sloma Varšavskog pakta, trebalo je opravdati tad čemu dalje postojanje NATO-a kad se bipolarni svet raspao. Sa druge strane, želeli su oni tada da malima pokažu koliko su veliki, jer znamo u kakvom su tada stanju bile i Kina i Rusija, a Amerika i njeni evopski saveznici bili su na vrhuncu moći. Trebalo je tada i Rusiji i Kini, preko jedne male SRJ, pokazati gde im je mesto. Nisam baš siguran da bi oni sada, sa ovoliko moćnom Kinom i Rusijom, koja je mogla bez kakvih problema i njima na oči da kree u rat sa Ukrajinom, isto to uradili. Sa druge strae, prethodnih godina, shvatile su mnoge države istinu, pa su počele da povlače priznanje Kosova. Uplašili su se oni da bi taj talas povlačenja priznanja bio nastavljen da su na ovu sednicu pristali, gde bi se njihove laži još jednom potvrdile - kaže Kovač.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading