FRANCUZ KOJI JE ODBRANIO SRPSKI NAROD, MONAHINJE, SVETINJU I SVOJU OFICIRSKU ČAST! Pukovnik Ogar u ratu s OVK i KFOROM - oterao teroriste iz manastira Devič!

Autor:

Vesti

17.03.2024

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komandosi su otvorili vatru i ubili nekoliko terorista, a ostali su pobegli i više se nisu vraćali

FRANCUZ KOJI JE ODBRANIO SRPSKI NAROD, MONAHINJE, SVETINJU I SVOJU OFICIRSKU ČAST! Pukovnik Ogar u ratu s OVK i KFOROM - oterao teroriste iz manastira Devič!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Francuski pukovnik Žak Ogar komandovao je specijalcima Legije stranaca u nekoliko afričkih zemalja, ali ono što je video kad je s Kforom ušao na Kosovo neposredno posle povlačenja Vojske Jugoslavije porazilo ga je. Umesto jadnih Albanaca koje je trebalo da štiti, video je razrušene i oskrnavljene manastire, monahinje u strahu od terora OVK i Srbe koji beže iz svojih zapaljenih i opljačkanih kuća, u čemu im pomažu američki, britanski i nemački vojnici. Pukovnik Ogar na Kosovu je postao srpski heroj i dobročinitelj.

Najdraži mu je Orden Svetog Save

Žak Ogar je nosilac ordenja najvišeg ranga. Za izrazitu hrabrost i herojstvo predsednik Francuske ga je odlikovao Legijom časti, a predsednik Srbije medaljom "Miloš Obilić", koja se dodeljuje najsmelijim. Ipak, Ogaru je najmilije odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden Svetog Save. Ponosno ga je nosio na uniformi na venčanjima sve tri ćerke.

TEROR JEDINI CILJ

- Nije mi mnogo trebalo da shvatim ko je stvarni krivac, a ko žrtva u tom ratu. Svojoj jedinici sam naredio da branimo Srbe, gde god da ih vidimo, i da ih doživljavamo kao prijateljski narod. Kada smo mi stigli, OVK je predstavljao samo nekoliko sitnih bandi u beznadežnom položaju. Vojska Jugoslavije ih je vojno porazila. Moji saradnici i ja smo bili istomišljenici po pitanju šefova albanske gerile, koja je imala samo jedan cilj, da teroriše preostale Srbe, Rome i neposlušne Albance - pričao je Ogar.

Republika

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Francuski pukovnik Žak Ogar odlikovan ordenom Svetog Save

Pre polaska na Kosovo, razgovarao je s ocem, tada već penzionisanim generalom, koji mu je skrenuo pažnju na istoriju francusko-srpskog prijateljstva i savezništva. Nakon toga pukovnik Ogar je poželeo da zatraži drugi raspored, ali ga je otac odgovorio.

- Ne smeš da odbiješ misiju. Ti ćeš je bolje obaviti, tim pre što imaš istinsku sposobnost rasuđivanja zahvaljujući ovom našem razgovoru - rekao mu je otac.

Italijani do poslednjeg daha čuvali hram u Đakovici

Italijanski vojnici pokazali su tokom Martovskog pogroma veliku hrabrost i časno ispunili svoj dug. Oni su čuvali Manastir Visoki Dečani i nisu ustuknuli ni pred minobacačkim napadom OVK. Albanci su se povukli kad im je italijanski komandant Emilio Primiceri jasno stavio do znanja da se neće povući i da će se boriti s njima. Primiceri je uverio monahe da su preduzete maksimalne mere bezbednosti i da mogu mirno da ostanu.

Istovremeno, nekolicina italijanskih padobranaca je junački, do poslednjeg daha, branila Crkvu Sv. Vavedenja Bogorodice u Đakovici, odakle su evakuisali četiri srpske starice. Međutim, kad su crkvu i portu okružile velike snage Albanaca, italijanska komanda poslala je padobrance da evakuišu i svoje saborce. Crkvu nisu mogli da odbrane jer se nalazi u centru grada, okružena kućama iz kojih se pucalo. Crkva je potom zapaljena sa svim ikonama, knjigama i ikonostasom.

Republika

Foto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)

Visoki Dečani

SUZE MATI MAKARIJE

Očeve reči pokazale su se opravdanim tokom kratkotrajnog službovanja pukovnika Ogara na mučenom Kosovu i Metohiji, a naročito u vreme Martovskog pogroma, kad su on i njegovi vojnici pokazali istinsku vojničku čast i ljudsku plemenitost. U njegov štab je došla mati Makarija, igumanija Manastira Sokolica, i zamolila ga da pomogne monahinjama Deviča, gde su tri dana orgijali teroristi OVK.

- U zoru sam poslao šest komandosa, koji su na licu mesta zatekli teroriste kako maltretiraju monahinje, skrnave manastir i lome kivot Svetog Joanikija Devičkog. Moji vojnici su ih rasterali i monahinje su u suzama rekle da ne smeju da ostanu jer će se teroristi vratiti i pobiti ih. Poslao sam još komandosa u pojačanje. Teroristi su se zaista vratili i iznenadili što su moji vojnici još tamo. Otvorili su vatru, a moji komandosi su im uzvratili žestoko. Uz nekoliko mrtvih, pobegli su i nisu se više vraćali - prisećao se Ogar.

Republika

Foto: printscreen

Mati Makarija Sokolička

Grčka braća krvarila u crkvi

Eparhija raško-prizrenska prenela je tih dana da je grupa grčkih vojnika hrabro branila Crkvu Svetog cara Uroša u Uroševcu, ali da su na kraju morali da se povuku. Prilikom okršaja s albanskim teroristima nekoliko grčkih vojnika je ranjeno.

NEPOŽELJAN U VOJSCI

Časni Ogarov otac preminuo je dva dana nakon što se on vratio s Kosmeta u Francusku. Ogar je dobrovoljno napustio vojsku jer je primetio da je postao problem za pretpostavljene. Niko nije mogao da ga ukori zato što je štitio civile, ali se to kosilo sa zvaničnom politikom da su ugroženi Albanci. Francuska vojska je sprovodila državnu politiku, a pukovnik Ogar nije mogao da učestvuje u tome protiv svoje savesti. Napisao je knjigu "Evropa je umrla u Prištini", u kojoj je izneo celu istinu o Kosovu i Metohiji.

Česi i Slovaci spasavali narod iz kuća u plamenu

Češko-slovački bataljon hrabro se suprotstavio rulji, ali je bio prepušten sam sebi.

- Bilo ih je previše. Kad su probili zid oko porte, dobili smo naređenje da se povučemo. Unutra su razbili i zapalili sve, i naš centar veze. Zatim su se obrušili na groblje. Naši momci su okupljali srpske porodice, izvlačili ih iz zapaljenih kuća - ispričao je kapetan Jindrih Plešer.

Česi i Slovaci branili su srpske enklave u Lipljanu, Plemetini, Babinom Mostu, Čaglavici i Gračanici. Evakuisali su Srbe iz Obilića i sklonili ih u svoj štab. 

- Sve srpske kuće opljačkane su i spaljene - izvestio je komandant jedinice Jozef Kopecki.

Teroristi jurišali na Srbe na britanskim tenkovima

Američke i nemačke trupe u svojim zonama, odnosno na okupiranim delovima Srbije, podlo su ostale po strani nemo posmatrajući divljanje albanskih hordi. Pritom su dopustile da stradaju trupe drugih zemalja u njihovim zonama, kao što je to bio slučaj s Grcima i Italijanima, kojima su pružili pomoć tek kad je sve bilo gotovo. Tako se desilo da 20.000 teško naoružanih NATO vojnika u Kforu nije bilo u stanju da zaustavi primitivne bande.
Istovremeno, Britanci su ispoljili svu imperijalnu gadost. Albanski teroristi su u velikom broju nadirali u Obilić, u kom preostali Srbi nisu pod zaštitom Kfora, odnosno britanskih snaga zaduženih za taj deo KiM, kao ni Unmika. S narodom je bilo samo nekoliko policajaca Srba koji su ih sve odveli u jednu kuću da bi se bolje zaštitili. Dve srpske stambene zgrade sa stanovima su izgorele, kao i crkva u kojoj je naložen veliki broj automobilskih guma. Najmanje 15 kuća nestalo je u plamenu, a bilo je i mrtvih i ranjenih.

Upravo je pukovnik Žak Ogar govorio o podlosti Britanaca iskazanoj još u junu 1999, kad ga je general Mejsona zvao telefonom i pitao: "Da li je moguće da francuski specijalci pucaju po britanskim vojnicima? Kako ste smeli, kakvo je to ponašanje?"
Ogar mu se suprotstavio mirnim i odlučnim glasom.

- Moji vojnici su pucali po banditima OVK, koji su napadali civile koji su bežali iz grada. Zar je moguće da su vaši vojnici bili s njima - ponizio je Ogar britanskog generala, koji mu ništa nije odgovorio.

U drugom slučaju, Ogar je saznao da će OVK pokušati da zauzme sever Kosovske Mitrovice uz podršku britanskih komandosa.

- Napravili smo zasedu. Ipak, iznenadilo me je da su teroristi OVK došli na britanskim tenkovima s raširenim albanskim zastavama. Bilo je napeto satima, ali im nismo dozvolili da prodru. Naredio sam vojnicima da otvore vatru ako pokušaju da prođu pored njih. Bilo je telefoniranja, pregovaranja, britanski vojnici su zvali svoju bazu, ali mi nismo popuštali - ispričao je Ogar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading