ZAPADNE SLUŽBE ZNALE DA SE SPREMA POGROM! Prstom nisu mrdnuli: Presretnuti razgovori Semadina Džezara jasno ukazivali šta će se dogoditi!

Autor:

Vesti

17.03.2024

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posebno je zanimljivo to što je misteriozna grupa Britanaca boravila u Prištini uoči 17. marta 2004.

ZAPADNE SLUŽBE ZNALE DA SE SPREMA POGROM! Prstom nisu mrdnuli: Presretnuti razgovori Semadina Džezara jasno ukazivali šta će se dogoditi!

Foto: www.profimedia.rs

Islamski fundamentalista Semadin Džezar, poznat i kao Komandant Hodža bio je jedan od glavnih organizatora Martovskog pogroma 2004. nad srpskim civilima na Kosovu i Metohiji. Neposredno pre početka pogroma nad Srbima Džezar je bio prisluškivan (pod kontrolom nemačkog BND (verovatno kao dvostruki agent kom nisu verovali), te je na taj način nemačka tajna služba imala rana saznanja o planiranom pogromu nad Srbima, ali nije ništa učinila da ga spreči.

Nemačka vlada je demantovala da je BND prikrio važne informacije od svojih mirotvornih trupa na Kosmetu u vreme izbijanja etničkih sukoba u martu. Ipak, kako je naveo ZDF, tri sedmice pre napada u kojima je bilo 28 mrtvih BND je prisluškivao razgovor tokom kog je jedan islamski fundamentalista govorio o organizovanju napada Albanaca na manjinske Srbe. ZDF navodi da je taj čovek bio na platnom spisku BND.

Predstavnik za štampu nemačke vlade odbacio je optužbe ZDF, dodajući da nemačka vlada ne može javno da raspravlja o takvim pitanjima pre nego što su ona postavljena u parlamentu. Nemački mirovnjaci iz redova Kfora su takođe optuženi da su bili nepripremljeni i da su reagovali nedopustivo sporo na ovo nasilje.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Pogrom Srba na Kosovu

IZ PRVE RUKE

Kako za Republiku ističe jedan bivši obaveštajac, koji je često boravio na Kosovu i Metohiji devedesetih godina i tamo zadržao jake kontakte, kada se dogodio pogrom, odnosno nekoliko dana kasnije, on je od izvora na KiM čuo zanimljivu i, ispostaviće se tačnu, priču o umešanosti Britanaca u sve što se dogodilo.

- Moja veza, inače Albanac s kojim sam povremeno održavao kontakte i nakon povlačenja naših snaga sa Kosova i Metohije 1999, ispričala mi je da su desetak dana pre tog 17. marta 2004. u Prištinu stigli misteriozni Englezi. Koliko je znao, reč je bila o trojici ili četvorici ljudi, po čijim fizionomijama se moglo zaključiti da imaju neke veze s vojnom službom. Bili su kratko ošišani, onako vojnički, stasiti, otprilike poput nekih specijalaca. To samo po sebi, naravno, ne znači ništa, ali može da ukaže na mnogo toga, posebno kada se zna šta se dogodilo desetak dana kasnije - otkriva naš sagovornik i nastavlja:

- Kako su misteriozno došli, tako su misteriozno i napustili Kosovo dva dana pred početak pogroma. I to nisu učinili avionom iz Prištine, već su kolima prebačeni u Albaniju i iz Tirane su odleteli nazad u Veliku Britaniju. Samo 48 sati kasnije počeo je krvavi pir nad Srbima. Sve to može biti i slučajno, ali posle svega što sam video i doživeo u mom poslu, ja u slučajnosti ne verujem.

28 mrtvih tokom pogroma, od čega 17 Srba
870 osoba teže i lakše povređeno
163 uhapšeno zbog nasilja
67 osuđeno u sudskim procesima
50.000 Albanaca učestvovalo u neredima
33 pojedinačna događaja koji se mogu oceniti kao zločini
93 srpske crkve spaljene, uništene ili oštećene
18 spomenika kulture uništeno ili oštećeno
935 srpskih kuća zapaljeno
72 vozila Ujedinjenih nacija uništena

Podsetimo, pre 20 godina, 17, 18. i 19. marta 2004, nad Srbima sa Kosova i Metohije dogodio se pogrom. Bio je to drugi veliki pogrom koji su kosovski Albanci počinili nad Srbima Kosova i Metohije, posle agresije NATO na SRJ 1999. Tokom juna 1999. izgnano je približno 250.000 Srba i drugih nealbanaca. Pritom se sve događalo u prisustvu međunarodnih vojnih snaga.

Tokom svojevrsne kristalne noći nad Srbima, kao i nad njihovom imovinom, svetinjama, hramovima i spomenicima, marta 2004. s Kosova i Metohije proterano je 4.012 Srba. Većina se nikada nije vratila u svoje domove. Tokom nasilja ubijeno je 28 osoba, od kojih 17 Srba, dok je 11 Albanaca život izgubilo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

U utorak 16. marta 2004, u kasnim noćnim satima, mediji u Prištini javili su da su trojica dečaka, kosmetskih Albanaca, starosti osam, 11 i 12 godina, smrtno stradala utopivši se u Ibru, u selu Čabra, nedaleko od Zubinog Potoka. Kako su oni tada javili, dečaci su bežali pred srpskim napadačima. Sutradan, 17. marta, oko podneva, više hiljada kosovskih Albanaca, prešavši most na Ibru put severnog dela Kosovske Mitrovice, napalo je tamošnje Srbe. Započela je pucnjava. U gradu su bili viđeni Albanci s automatskim oružjem. Pripadnici međunarodnih snaga bezbednosti upotrebili su suzavac i šok-bombe.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Pogrom Srba na Kosovu 2004.

RUGOVIN ZAHTEV

U ranim popodnevnim satima pojavljuju se informacije da su u toku napadi na Srbe u nizu mesta širom Kosova i Metohije, u Lipljanu, Obiliću, Zubinom Potoku, Lapljem Selu, Čaglavici... Više hiljada Albanaca napalo je Srbe u Čaglavici, južnom predgrađu Prištine, negde posle 13 časova. Snajperom je u tom mestu ranjeno deset osoba srpske nacionalnosti. Srpske kuće su paljene. U popodnevnim satima javljeno je da je sedam osoba poginulo, četiri Albanca i troje Srba, a više od 200 je ranjeno u Kosovskoj Mitrovici. Potvrđeno je da su Srbi ubijeni snajperskim oružjem iz južnog dela grada. Povređeno je i 11 francuskih pripadnika Kfora. Tokom popodneva pripadnici Kfora i Unmika evakuisali su Srbe iz Čaglavice i drugih sela u tom pojasu.

Tokom večeri usledili su napadi na crkve i manastire. Zapaljena je, osim brojnih srpskih domova širom Kosova i Metohije, i Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, kao i Bogoslovija i Saborna crkva Svetog Đorđa u tom gradu. Uništeni su Manastir Svetih arhanđela i Crkva Svetog Spasa. Obe srpske crkve u Kosovu Polju su takođe zapaljene. U Lipljanu su ubijene četiri osobe srpske nacionalnosti. Kuće Srba su masovno paljene.
U kasnim večernjim satima portparol Unmika Derek Čepel demantovao je optužbe da su albanski dečaci u Ibru u selu Čabra stradali bežeći od Srba, što je bio izgovor za pogrom nad Srbima. Kako je rekao, nasilje na Kosovu bilo je unapred planirano.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading