ZAVRŠENE KONSULTACIJE POSLANIČKIH GRUPA! Orlić otkrio sve detalje dogovora

Autor:

Vesti

14.03.2024

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biće imenovano 6 potpredsenika

ZAVRŠENE KONSULTACIJE POSLANIČKIH GRUPA! Orlić otkrio sve detalje dogovora

Foto: ST/N. MANDIĆ

Današnje konsultacije poslaničkih grupa, na kojima su učestvovale sve 9 grupa iz skupštinske većine i opozicije koje su se odazvale pozivu Stojana Radenovića za diskusiju o zajedničkom angažmanu u Narodnoj skupštini, završene su uspehom.

Dogovoreno je da se za 14. saziv Skupštine predloži imenovanje 6 potpredsednika: dvoje iz Srpske napredne stranke, po jedan iz redova manjinskih nacionalnih zajednica Mađara i Bošnjaka, jedan iz Socijalističke partije Srbije i jedan predstavnik opozicione liste "Mi - glas iz naroda", izjavio je Vladimir Orlić, potpredsednik Glavnog odbora SNS.

- Uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu NSRS potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta izvesno će se naći najveći broj žena do sada. Prema postignutom dogovoru, dve opozicione grupe rukovodiće radom dva skupštinska odbora - Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, kao i Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj. Predsednike različitih odbora delegiraće još šest poslaničkih grupa: SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS. Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Po prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija - Republika Srpska, koji je ustanovljen krajem prošle godine - dodaje Orlić.

- Grupe koje su odbile poziv Stojana Radenovića da učestvuju u dijalogu, verovatno previše zauzete fizičkim napadima na žene i nasiljem nad aktivistima SNS, a to su svih 6 grupa nastalih podelom liste "Srbija protiv nasilja" i DSS/POKS, od strane skupštinskih službi će tokom dana biti obaveštene da imaju mogućnost da predlože više od 100 članova odbora i više od 20 članova međunarodnih delegacija, ukoliko to žele, uključujući i mesta u delegaciji koja se sastaje sa EP - za koju su oni uvek najviše zainteresovani.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
Мирко

14.03.2024 13:22

ММислим да опозиција и даље чека неко да се заплаче зато што су они одбили да учествују у консултацијама.

Nenad

14.03.2024 13:24

Odlično samo neka se dobro razvijaju konsultacije i neka napreduju svi razgovori i pegovori poslaničkih grupa.

Ivan

14.03.2024 13:25

Bitno je da su konsultacije uspesno zavrsene.

Tijana

14.03.2024 13:25

Pozitivna vest da su se politicke stranke odazvale pozivu i saradjivale u cilju formiranja Vlade Srbije.