ĐINĐIĆEVA PORODICA IZAŠLA NA GROBLJE: Udovica Ružica i sin Luka odali poštu ubijenom premijeru (FOTO)

Autor:

Vesti

12.03.2024

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obežavanju 21. godišnjice smrti prisustvovao je i sin Luka Đinđić koji je na groblje doneo cveće.

ĐINĐIĆEVA PORODICA IZAŠLA NA GROBLJE: Udovica Ružica i sin Luka odali poštu ubijenom premijeru (FOTO)

Foto: ATA Images

Porodica ubijenog premijera Zorana Đinđića došla je danas na groblje kako bi odala poštu i obeležila 21. godišnjicu njegove smrti.

 

Zoranova udovica Ružica Đinđić položila je venac na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Republika

Foto: ATA Images

 

 

Obežavanju 21. godišnjice smrti prisustvovao je i sin Luka Đinđić koji je na groblje doneo cveće.

Iako je Đinđić na čelu vlade bio nepune dve godine, od 25. januara 2001, nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000, za njegovo vreme započete su socijalne i ekonomske reforme i uspostavljeni dobri odnosi sa zapadnim zemljama. Za vreme njegovog mandata zemlji su ukinute sankcije uvedene za vreme režima Slobodana Miloševića.

Republika

Foto: ATA Images

 

 

U dvorištu zgrade Vlade Srbije u znak sećanja na Đinđića postavljena je spomen-ploča gde se svake godine odaje počast ubijenom premijeru. Ove godine premijerka i članovi vlade položiće venac u 10 sati.

Republika

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 

 

Ubistvu tadašnjeg predsednika Vlade prethodila je pobuna JSO, zatim kampanja preko tabloida, koja je za cilj imala njegovu kriminalizaciju, kao i nekoliko neuspelih pokušaja ubistva, među kojima i neuspeli atentat izveden u jutro 21. februara 2003. godine.

Tada je Dejan Milenković Bagzi, član zemunskog kriminalnog klana, pokušao da zaustavi automobil u kojem je bio premijer, dok su u zasedi čekala četvorica atentatora. Ipak, Đinđić je, zahvaljujući delovanju obezbeđenja, izbegao ozbiljne povrede i preživeo pokušaj ubistva.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva Đinđića proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i deo pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji „Sablja“ uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

 

 

Vođe zemunskog klana Dušan Spasojević i Mile Luković stradali su dve nedelje posle ubistva premijera u operaciji „Sablja“, jer su prilikom hapšenja u selu Meljak kod Beograda pokušali da pruže otpor.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Što su je zvali

13.03.2024 06:57

Ruška puška?