POSLEDNJI SNIMAK MILOŠEVIĆA PRE ODLASKA U HAG: Evo šta je Sloba govorio, jednim pitanjem posebno iznenadio

Autor:

Vesti

11.03.2024

22:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedednik SR Jugoslavije je uhapšen je 2001. godine u Beogradu, nakon čega je pritvoren u Centralnom zatvoru.

POSLEDNJI SNIMAK MILOŠEVIĆA PRE ODLASKA U HAG: Evo šta je Sloba govorio, jednim pitanjem posebno iznenadio

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@avionomputovanja

Na Vidovdan 2001. godine, bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević je izručen Haškom tribunalu. Nakon isporuke, Milošević je helikopterom prebačen iz Beograda do američke vojne baze "Igl" ("Orao") u Tuzli, gde je čekao vojni avion koji ga je prevezao u Hag.

U ime Haškog tužilaštva, haški istražitelj Kevin Kertis preuzeo je Miloševića u Beogradu. Kertis je putovao sa Miloševićem u helikopteru do Tuzle, a zatim i u avionu do Haga.

Nedavno isplivao snimak prikazuje trenutke kada je Milošević boravio u čekaonici američke vojne baze u Tuzli. Na snimku se vidi bivši predsednik u odelu i beloj košulji kako ulazi u prostoriju u pratnji osoba u maskirnim vojnim uniformama. Milošević je nekoliko trenutaka proveo sedeći, nakon čega je mirno šetao po prostoriji sa rukama iz leđa. Zatim je započeo razgovor na engleskom jeziku sa prisutnima, a čak je pitao jednog muškarca za pisanje knjige.

Tokom boravka u vojnoj bazi, Kertis je ponudio cigaretu Miloševiću, što je bio jedan od detalja koji su privukli pažnju javnosti nakon što je snimak postao dostupan.


Ovi detalji pružaju uvid u proces izručenja i pokazuju kako su protekli poslednji trenuci Miloševićevog boravka u Beogradu pre nego što je otpočeo svoj put ka Haškom tribunalu.

- Sačekaću kafu - odgovorio mu je predsednik SRJ, na šta mu je tužilac rekao da će avion možda stići pre kafe.

- Ne mogu da verujem da nema kafe - rekao je Milošević sa osmehom na licu.

Nakon što mu je rečeno da kafa ipak neće stići, bivši predsednik SRJ je zatražio cigaretu koju mu je pripalio jedan vojnik.

U sledećem kadru Milošević sedi za stolom, i pita prisutne da li je tu dozvoljeno pušenje, na šta je dobio odrečan odgovor.

- Doktor nam je dostupan u svakom trenutku. Ako vam treba voda naći ćemo vodu - rekao je jedan vojnik koji je stajao ispred njega.

- Ako idemo bolje je da ne pijemo vodu - odgovorio je Milošević, na šta su se prisutni nasmejali.

Nakon nekoliko minuta u prostoriju su donete flašice sa vodom, koje je Milošević iskoristio da opere ruke, a potom se umio i obrisao peškirom.

- Da li želite da ih ponesete za usput - zapitao je Kertis Miloševića pružajući mu peškir, na šta je predsednik Jugoslavije uzeo jedan i uredno ga savio.

U sledećem kadru Milošević sedi za stolom, sa ležerno zavrnutim rukavima bele košulje. Ispred njega je flašica sa vodom i lekovi, koje pregledaju američki vojnici.

- Da li su ovo lekovi za visoki pritisak? Imate li nekih drugih - pitao je jedan službenik bivšeg predsednika SRJ.

- Ovaj je drugi. Ovo su beta-blokatori. A ovo je nitroglicerin, za svaki slučaj - rekao je Milošević, i potom odrečno odgovorio na pitanja vojnika da li je ikada koristio nitroglicerin.

- A ovo je žvaka - rekao je on šaljivo pokazujući na još jednu kutijicu, da bi zatim dodao:

- Večeras ću uzeti pola ovog leka. A ovo je za smanjivanje pritiska. Da malo proširim arterije. Mogu li da vam pročitam šta piše tu - upitao je predsednik jednog vojnika koji se trudio da protumači šta piše na kutijici sa lekovima.

- To vam je pet miligrama silozofrila, i 12.5 miligrama hidro-hlorodijazepama - rekao je bivši predsednik SRJ.

- Da li morate da snimate sve ovo? - zapitao je snimatelja, koji je odgovorio potvrdno.

Snimak se prekida Miloševićevim izlaskom iz čekaonice, nakon što je stigao avion. Zanimljivo je videti kako je stoički bivši predsednik SRJ podneo izručenje u Haški tribunal. Sve vreme se ležerno, ali i pristojno, obraćao prisutnim vojnicima, sa kojima se više puta šalio, i nije imao prohteve kakve bi ličnosti njegovog kalibra obično imale, prenose Novosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading