ZAHVALJUJUĆI VUČIĆU INDUSTRIJA NIKAD JAČA! Najveći rast industrijske proizvodnje u prethodne tri decenije

Autor:

Vesti

11.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U martovskom izdanju Makroekonomske analize i trendovi (MAT), kaže se da je izvoz proizvoda srednje-visoke tehnološke intenzivnosti u Srbiji prošle godine bio rekordan po obimu

ZAHVALJUJUĆI VUČIĆU INDUSTRIJA NIKAD JAČA! Najveći rast industrijske proizvodnje u prethodne tri decenije

Foto: Tanjug Marko Okovic

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru 2024. u odnosu na isti mesec prethodne godine uvećana je za 6,9 odsto, čime je dostignut najviši obim u toj oblasti koju je naša zemlja zabeležila u prethodne tri decenije. Upravo ovo se navodi u martovskom izdanju Makroekonomske analize i trendovi (MAT), u kom stoji i to da rast industrije predvodi prerađivački sektor.

Uprkos svim poteškoćama robni izvoz Srbije je dodatno uvećan, dok je celokupan rast izvoza prerađivačkog sektora potekao od izvoza proizvoda takozvane srednje-visoke tehnološke složenosti, 1,16 milijardi evra, uz rast od 12,5 odsto, kao i proizvoda koji pripadaju visokoj tehnologiji, 135,7 miliona evra, što je rast od 15,6 odsto, navodi se u martovskom izdanju MAT.

Izvoz proizvoda srednje-visoke tehnološke intenzivnosti prošle godine bio je rekordan po obimu, a prvi put u istoriji je obezbeđena i puna pokrivenost uvoza izvozom ove grupe proizvoda. Kako se navodi u analizi, usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje su u decembru uvećane za 4,9 odsto.

Foto: Privatna arhiva

Rast industrijske proizvodnje

Izgradnja infrastrukture, ali i mudra politika neminovno su doprinele tome da Srbija posle 30 godina beleži ove, slobodno možemo reći, rekordne rezultate na polju ekonomije.

Upravo su s ovim saglasni i sagovornici našeg lista, koji ovaj uspeh pripisuju jednoglasno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Stevica Deđanski, politički analitičar ističe da su ovo rezultati mudre i dobre politike, te da je ovo samo početak.

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Stevica Deđanski

- Taj uspeh vidi samo onaj ko hoće da ga vidi, za neke ni rast od 30 odsto ne bi bio dovoljan da pohvale nešto što je dobro. Naravno da je za ovakav uspeh najzaslužniji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je napravio dobar tim, ali ipak on je bio taj koji je trpeo teške reči i oštre kritike s kojima se susretao 2014. kad smo "utegli" Srbiju. Ovo je tek početak i polako počinju na videlo da izlaze rezultati dobre politike, ali nas pravi uspeh čeka tek za dve-tri godine i tad ćemo imati pravu, širu sliku svega dobrog što se kod nas radilo, što bi se reklo, najbolje tek dolazi - smatra Deđanski.

Republika

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ

Dejan Miletić

Dejan Miletić, politički analitičar iz Centra za proučavanje globalizacije, kaže da su ovo sjajne vesti, te da je ovo pokazatelj dobrog i kvalitetnog rada.

- Savršene vesti! Ovo je rezultat pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i Vlade i svih onih koji se zajednički bore za jaču i bolju Srbiju. Napori koji se ulažu i koji su se ulagali za jačanje naše zemlje sad daju rezultate i Srbija polako, ali sigurno postaje stabilno tržište, koje strance veoma privlači. Predsednik Vučić je, pre svega, svojim zalaganjem uspeo da našu zemlju ekonomski ojača, ali i da podigne ceo sistem, a rezultati će tek biti vidljivi, ovo je samo početak - navodi Miletić.

Pozitivni efekti od usporavanja inflacije

Prema navodima u analizi, usporavanje inflacije daje pozitivne efekte na međugodišnji obračun realne zarade koje su u decembru uvećane za 4,9 odsto. Inflacija je u januaru 2024. dodatno smanjena na međugodišnjem nivou, a u Narodnoj banci Srbije se očekuje da će se međugodišnja inflacija smanjiti i u februaru 2024. na oko 5,5 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading