NOVI PAKLENI PLAN VELIKE BRITANIJE ZA KOSMET, OPERACIJA "BELFAST": Srbe žele da predstave kao teroriste

Autor: M. J. - B. B.

Vesti

04.03.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izaslanik za zapadni Balkan Stjuart Pič predlaže da se problem južne pokrajine reši po uzoru na Severnu Irsku

NOVI PAKLENI PLAN VELIKE BRITANIJE ZA KOSMET, OPERACIJA "BELFAST": Srbe žele da predstave kao teroriste

Foto: Tanjug Zoran Esti,profimedia

Velika Britanija planira da na Kosmetu prepiše recept iz Severne Irske i tako stavi večni žig terorizma na Srbe.


Naime, britanski izaslanik za zapadni Balkan Stjuart Pič na Antalijskom diplomatskom forumu je izjavio da podržava dijalog Beograda i Prištine i da on treba da ide ka tome da "kreira multietničku budućnost i međusobno poštovanje. U ovoj izjavi ne bi bilo ništa sporno da kao primer nije uzeo sporazum na Veliki petak, odnosno rešenje iz Belfasta kojim je pre 25 godina okončan sukob između suprotstavljenih strana u Severnoj Irskoj.


DRUŠTVO NAJGORIH


- I to je dobra lekcija za pomirenje. Radi se o ustupcima, radi se o pregovorima, ali pre svega o tome da se nastavi s dijalogom - rekao je Pič.


Na ovo je reagovao istoričar Čedomir Antić, koji je naglasio da je predlog da se kosovsko pitanje reši po ovom modelu pre svega sramotan.


- Britanci predlažu modele koji su primenjivani u potpuno drugačijim okolnostima, u vreme Hladnog rata ili u vreme smirivanja situacije u Severnoj Irskoj, što je uvredljivo. Srbe bi mogli da predstave kao nekakve bivše teroriste koji sad, umesto da su na prostoru svoje suverene države, što im garantuje Helsinški završni akt, treba da se uključuju u društvo koje, upravo zahvaljujući njima, nisu uredili najbolji među Albancima, već najgori, kakav je Aljbin Kurti. Kriminalci, teroristi, šverceri oružja kakvi su Čeku, Haradinaj, Tači. I to je uvreda - rekao je Antić za Sputnjik.


KAO PROPALI BOGATAŠ


On dodaje da je cinično da to predlaže zemlja koja je vodila imperijalnu politiku i podelila stanovnike Irske, koja je do 80-ih godina prošlog veka imala paravojne formacije u Severnoj Irskoj:


- Sprovođena je najstrašnija kolonizacija, a segregacija postoji i dan-danas u Britaniji, čak i formalno.
Antić ocenjuje da je Britanija neka vrsta propalog bogataša.
- On služi da pruži vizitkartu, da pokaže telefonski imenik i koga može da pozove, a drugo je pitanje da li će taj da se javi - zaključuje istoričar.


Lobira za Bošnjake


Antić podseća i da Pič lobira u Bosni da Bošnjaci biraju predstavnike Srbima i Hrvatima:
- To govori čovek čiji šef države mora da bude protestant, a kome je šef države ujedno i poglavar crkve. Čovek koji dolazi iz države u kojoj niko, osim protestanta ne može biti predsednik vlade.


Mirović: Može, ali samo po rezoluciji

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava, za Srpski telegraf kaže da sporazum iz Belfasta može da se primeni samo u okviru Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija.
- Ona daje mogućnost za široku autonomiju kosovskih Albanaca u okviru Srbije. Dakle, Pič je zamenio teze. Kad bude dokazao da su Briselski sporazum i odredbe o Zajednici srpskih opština iznad 1244, biće u pravu - dodaje Mirović.


Milivojević: Podmetačina kao sa dve Nemačke


Diplomata Zoran Milivojević za naš list naglašava da Pič nije pozvan da daje bilo kakve sugestije:
- Predstavnik zemlje koja je izašla iz Evropske unije sad se zalaže da uđemo u EU i kroz taj proces rešavamo pitanje Kosova. Drugo, taj sporazum u vezi sa Severnom Irskom u okviru Ujedinjenog Kraljevstva je, takođe, neprimeren. To je model koji se nudi kao što se nudi model sa dve Nemačke, dakle, koji vodi u pravcu priznavanja kosovske nezavisnosti ili rešenje pitanja Kosova van Srbije, tako da to ne dolazi u obzir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
gimmi

04.03.2024 22:19

zar nisu?