NA UCENE NIKAD NEĆU PRISTATI! Vučićeva jasna poruka: Boriću se, više nego ikad, da se suprotstavim onima koji ruše Srbiju!

Autor:

Vesti

02.03.2024

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O svim aktuelnim temama od 10 sati.

NA UCENE NIKAD NEĆU PRISTATI! Vučićeva jasna poruka: Boriću se, više nego ikad, da se suprotstavim onima koji ruše Srbiju!

Foto: Republika.rs

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obraća se naciji iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Sitacija na Kosovu i Metohiji

Predsednik je na početku obraćanja rekao da situacija na KiM oko ukidanja dinara nije nimalo bolja. 

- Situacija oko dinara na Kosovu i Metohiji nije se popravila ni promenila na bolje, uprkos pokušajima i međunarodnih predstavnika da pomognu po pitanju teškog položaja Srba. Ne postoje nikakve naznake koje govore da će te odluke biti promenjene. Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja za snabdevanje novcem odnosno isplate plata i penzija našem narodu na KiM - rekao je predsednik.

- Jasno je da se nikome po tom pitanju ne žuri. Pritisak na Albance neće biti već, već će biti pritisak biti veći na Srbiju. Tri stvari koje se od nas očekuju, de facto ili de jure priznanje Kosova, odricanje Republike Srpske., uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji. Srbija kao slobodna i nezavisna zemlja nije nešto što je moderno u Evropi zato je važno dobiti marionetski režim u Srbiji - objasnio je predsednik.

- Traži se de facto i de jure priznanje Kosova, jedan ključni razlog za koji su mi se mnogi smejali jeste činjenica da stvari u Ukrajini ne idu onako lako i jednostavon kako su mnogi na Zapadu mislili, u njihovu korist. Stvari su se promenile i Rusi su ti koji imaju inicijativu. Želeli mi ili ne, postoji opasnost, koja se događala u prošlosti i verovatno bih, da sam na Putinovom mestu uvek mogao da se pozivam na presedan Kosova, kao što su to i činili. Zato je važno da se pokrije ova tema oko Kosova i pritisci na Srbiju biće sve jači. 

- Odricanje od Republike Srpske se vidi kao ometajući faktor na Balkanu, od Srbije se traži da radi protiv RS i bićemo dobri kada se budemo odrekli RS i kada budemo kritikovali RS. Uvođenje sankcija Rusiji i usklađeno delovanje protiv Kine. Oni ustvari žele vraćanje starog režima, marionetskog režima kojima su upravljali, kojima mogu da kažu bilo šta i oni će sve da prihvate. Politički faktori koje neki žele da vide na vlasti, upravo se ovako ponašaju. Kada Ana Brnabić odgovori nekome od nemačkih zvaničnika, pojave se domaći političari koji kažu da je sramno takvo ponašanje i da je bolje da budemo ulizice. Imate sve, oni bi priznali Kosovo i to ne kriju, oni su za uvođenje sankcija Rusiji i protiv saradnje sa Kinom i sa oduševljenjem prihvataju da budu marionete.

- Većinska Srbija i naš narod to ne prihvataju i zato su pritisci sve veći. Oni se provode preko institucija, organizacija i agencija, kao i preko političara. Preko medija, oni imaju zadatak za stalnu kriminalizaciju Srbije, stvaranje opšte atmosfere veoma loše. Kako se to radi? Imate primer, juče su objavili u United grupi, "Vučićev saradnik očitava brojila u Srbiji", to je naslovna strana, a ja nemam pojma ko je čovek. Nit mi išta znači njegovo ime i prezime, a onda se ispostavi da je on moj saradnik tako što je bio kum na nekoj slavi pre nekoliko godina u Novom Sadu. Dehumanizacija, "Vučićev otac mu nije otac, sin mu nije sin" i tako dalje, do opšte atmosfere gde ti ljudi, posle bezbroj ponavljanja, izgleda da su poverovali to, a to je priča Borka Stefanovića koji kaže "Vučić nas vodi u siromaštvo i korupciju", a ljudi u Srbiji nikada manje siromašno nisu živeli.

- Pritisci preko nevladinog sektora, isti recept, domaći, regionalni, međunarodni. Uvek se isto ponašaju i sinhronizovano deluju kad god je potrebno. Kod nas sa istim finansijerima, isti je stav. Različite grupe za pritisak, to će ići preko nekih verskih, navijačkih i mnogih drugih.

Na koji način se vrše pritisci

- Stalna demonizacija Srbije zbog nedemokratskih odnosno, autokratskih tendencija. Imate podelu na dva dela, izbori nedemokratski, bez dokaza, a drugo je loše stanje u medijima. Drugo je čuvena Banjska, i to je postalo opšte mesto iz dva razloga. Jedan je da bi se uvek smanjila krivica Kurtijevog režima, da se ne bi pisalo o proterivanju Srba.

- Treće, ono što možete da vidite svaki dan, stvaranje bezbrojnih, besmislenih i izmišljenih afera u smislu opšte atmosfere. Svakog dana izmislite nekog Vučićevog saradnika. Ovo sam samo želeo da ljudima pokažem kako to izgleda, zašto se takve stvari dešavaju, da ne misle da je to slučajno. To nije izazvano stvarnom brigom za situaciju u Srbiji. Ukoliko Srbija bude uspevala da drži slobodarski kurs i ne bude pala pod one pod kojima je bila 12 godina, kada je razorena cela Srbija, nesumnjivo je da će se ovakve stvari nastaviti.

Kandidat za predsednika Vlade

- Uputio sam poziv za razgovor predstavnicima 10 izbornih lista, obavio sam razgovore sa 5, obaviću sa još 2, a 3 liste, Sulje Ugljanina, kao i liste Nove Demokratske Srbije i Srbija protiv nasilja neće da se pojave. Već od tada teku rokovi i teče vreme za izbor mandatara. Očekujem da od onih koji tvore većinu me obaveste i javnost obaveste o novom mandataru.

- Želim da pozovem Vladu da analizira preporuke ODHR da odmah krene u realizaciju, u kratkom roku, da pokušamo svih 25 preporuka. Preporučujem, kao predsednik, razgovarao sam sa predstavnicima liste Beograd ne sme da stane, i sa Šapićem i sa Vučevićem, moj savet njima je, da mi demokratiju negujemo i čuvamo zbog sebe, a ne zbog toga što će neko drugi da nam kaže. Moja molba je da razmotrite, da nam se ne ponovi 2008. godina. Znam da imate većinu što ćete i pokazati. Važno je da se ide na nove izbore, bolje da izgubite vlast, nego da učestvujemo u toj vrsti krađe izbora kakvu je Srbija videla. To je moj savet i molba za vas.

Magnetne rezonance

- Zadovoljan sam reakcijom Vlade Srbije - istakao je predsednik i dodao da će u gotovo svim gradovim u unutrašnjosti uskoro početi sa radom magnetne rezonance.

Plate u Srbiji i regionu

Kako je istakao predsednik, Srbija je 2014. godine bila na trećem, odnosno četvrtom mestu koje je delila sa Severnom Makedonijom, a ispred nas su bile i Crna Gora i Hrvatska.

- Ispred nas su bili 2014. godine Crna Gora, imali su 490 evra prosečnu neto platu. Srbija je imala 330 evra. BiH je imala 374, a Makedonija 320 evra platu. Delili smo treće i četvrto mesto. Decembar 2023. godine, Srbija je imala 812 evra prosečnu platu, očekujemo da u martu, ona bude 855+. U decembru nismo imali povećanje minimalca, nismo imali povećanje zarada, što nam sve dolazi na ovih 812 evra. Crna Gora u januaru 819 evra, 35 evra ispod Srbije, a bili su 50 odsto ispred nas pre 10 godina. Stopa javnog duga Srbije je 50 odsto niža danas od stope Crne Gore. Sa deobe 3 i 4 mesta, prvi smo u regionu po visini plata. U decembru je 842 evra imala Bugarska, dali smo se u trk i da prestignemo Bugarsku, Rumunija je imala 1.019 i to nam je sada cilj, da prestignemo i njih.

Nastavljaju da se grade putevi

Predsednik Vučić je istakao da, u susret EXPO2027 godine, Srbija planira da nastavi da gradi puteve.

- Šabac - Loznica biće završeno pre kraja godine, i do Kraljeva, kao i Kruševac- Trstenik. Pakovraće-Požega takođe. Završićemo još 11 kilometara na Dunavskom koridoru. Pruga do Subotice će u decembru biti dostupna, sat i 10 minuta centra Beograda - centar Subotice - rekao je predsednik i istakao da je nezaposlenost na najnižem nivou.

Stopa kriminaliteta

- Ubistva u teška ubistva 2023., koja je za nas bila izuzetna teška zbog dva masakra, bilo je 77, tri puta manje nego 2021. Veća je i stopa rasvetljenosti ubistava -  kazao je on.

Predsednik Vučić je završio obraćanje porukom srpskom narodu na KiM: "Veoma sam zabrinut situacijom na KiM. Nećemo ostaviti naš narod na cedilu, dobiće plate i penzije. Nadam se da ćemo u narednim danima i nedeljama pronaći rešenje za Srpski narod".

Odgovori na pitanja novinara

- Razgovaralo se savima na vrlo pristojan način, gospođom Koljević, gospodinom Lukićem i svima koji su došli na konsultacije. Civilizavno su se ponašali - kazao je Vučić o konsultacijama za Vladu Srbije.

- Moje mišljenje o tome zašto žele nove izbore, oni misle da će dobiti 18 ili 20 odsto i imaće bolju poziciju. Ne mislim da je to realno, ali nije ni odgovorno ponašanje. Srbiji je potreban Beograd i Beograd je potreban Srbiji koji će da ide napred ubrzano, a ne iz krize u krizu. politika nije nešto u čemu vi možete da se dopadnete ljudima svaki dan. Nije lako biti predsednik kućnog saveta, možete misliti kako je voditi celu zemlju. 

- Na istoj televiziji me napadnu da sam izdajnik i nacionalista kako izolujem zemlju.

Foto: Republika.rs

Aleksandar Vučić

- U narednih sedam dana ću povući neke poteze, pozvaću neke ljude koji mogu da razumeju nadu i šansu Srbije koja može biti ako se ujedinimo. To je ujedinjavanje za budućnost Srbije. Ako želite dobrodošli ste, ako ne želite idite kod ovih drugih jer ovde nećete da zaradite - rekao je on o Pokretu za narod i državu.

Odgovor Ane Brnabić Mihailu Rotu

- Zamislite, Ana Brnabić se drznula da odgovori Mihailu Rotu... Sledeći put mu odgovori triput jače! Svaka ti čast na hrabrosti, znam ja ko je Rot, uvek je bio protiv Srbije i Srba - kazao je on.

- Jedan velikan mi je tri puta ponovio, a što ti njih ne pustiš u Beograd, kako je to kod Orbana i Erdogana. Rekao sam mu, vidiš, moji snovi su različiti od tvojih, moji snovi se tiču budućnosti moje zemlje, ono što treba da uradimo do 2027. godine, tiču se razultata, a ne toga koliko ću biti na vlasti. Bolje mi je da izgubim vlast, ali je nikada ne bih predao da bih sebe čuvao. Radije bih umro na bilo koji način nego što bih prihvatio to što si mi rekao. Boriću se i daću sve od sebe, više nego ikada da se suprotstavim onima koji bi da sruše Srbiju i Beograd, a na ucene neću nikada pristati. Razumem što je potrebno od mene praviti demona.

Obraćanje nakon niza bitnih događaja

Obraćanje dolazi u trenutku kada je drugi put odložena konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda, na inicijativu predsednika Privremenog organa Grada Beograda Aleksandra Šapića, a koju je odložio predsedavajući Toma Fila zbog nedostatka kvoruma. Šapić je u jučerašnjem obraćanju istakao da će odluka o tome da li će SNS formirati većinu u Skupštini ili će biti raspisani novi izbori u prestonici, biti poznata do 3. maja u podne kada ističe rok za konstituisanje Skupštine.

U isto vreme, obraćanje dolazi nakon konsultacija koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio sa delom listama koje ulaze u Republički parlament, ali i zbog sve većeg pritiska na Srbe sa Kosova i Metohije. Najnoviji koji preživljavaju jeste zabrana dinara i nemogućnost da se mladima isplate stipendije i plate iz programa "Moja prva plata".

Takođe, predsednik Vučić obraća se nakon dvodnevnog Samita Ukrajina - Jugoistočna Evropa u Tirani na kome je učestvovao i gde sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a gde je domaćin samita bio premijer Albanije Edi Rama.

Takođe, danas za 12 sati zakazana je sednica Predsedništva SNS, na kojoj će, između ostalog, biti razmatrani i novi izbori u Beogradu.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ana

02.03.2024 10:04

Cela Srbija prati obracanje