ODIHR OBJAVIO FINALNI IZVEŠTAJ O IZBORIMA U SRBIJI: Pozitivne ocene za RIK

Autor:

Vesti

28.02.2024

21:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

ODIHR je izneo 25 preporuka Srbiji, sa ciljem unapređenja izbornog procesa i usklađivanja sa obavezama u okviru OEBS i drugim međunarodnim obavezama.

ODIHR OBJAVIO FINALNI IZVEŠTAJ O IZBORIMA U SRBIJI: Pozitivne ocene za RIK

Foto: ATAImages

Republička izborna komisija (RIK) je bila predmet analize ODIHR-a, koji je danas objavio finalni izveštaj o izborima u Srbiji od 17. decembra. U izveštaju se ističe da je RIK radila transparentno, vodeći i emitujući online redovne sednice otvorene za medije i posmatrače, objavljujući sve odluke u roku od 24 sata na svojoj veb stranici, u skladu sa zakonom. Takođe se navodi da je RIK u velikoj meri uživao poverenje većine zainteresovanih strana u njegove tehničke kapacitete i da je efikasno sproveo izborne pripreme.

ODIHR je izneo 25 preporuka Srbiji, sa ciljem unapređenja izbornog procesa i usklađivanja sa obavezama u okviru OEBS i drugim međunarodnim obavezama. Preporuke se odnose na inkluzivni konsultativni proces za zakonodavne izmene, obuku članova lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, promociju učešća žena u političkom životu, uređivačku nezavisnost medija, kao i na rešavanje izbornih sporova i zaštitu bezbednosti predstavnika medija.

Izveštaj je istakao da je proces glasanja ocenjen pozitivno na 93 procenta biračkih mesta, ali su primećene gužve i nedostatak adekvatnih mera za obezbeđivanje tajnosti glasanja. Takođe, pohvaljena je transparentnost rada RIK-a, ali su istaknuti ograničeni ljudski i finansijski resursi koji ometaju njegovu sposobnost da održivo unapredi svoj rad između izbornih perioda.

U izveštaju se navodi da je izveštavanje o predsedniku, uprkos tome što nije bio kandidat, dominiralo u udarnim vestima nekoliko nacionalnih emitera, a sveobuhvatne preporuke uključuju promociju uređivačke nezavisnosti medija, kao i uspostavljanje dodatnih mehanizama za podsticanje političkih partija da promovišu učešće žena u političkom životu.

Međunarodna posmatračka misija (IEOM) je generalno pozitivno ocenila procedure glasanja, ali je istakla pojedinačne slučajeve neprimerenog uticaja i nedovoljnu zastupljenost žena u kampanji. Takođe, primećeni su proceduralni nedostaci tokom glasanja i prebrojavanja, kao i izolovani incidenti fizičkih napada i zastrašivanja članova biračkih odbora i posmatrača građana.

Izveštaj ODIHR-a o izborima u Srbiji ističe kako su izbori tehnički dobro vođeni, ali je istovremeno identifikovano niz pitanja koja zahtevaju pažnju i unapređenje.

ODIHR je dao detaljne preporuke za unapređenje izbornog procesa, a sada je na institucijama u Srbiji da preduzmu korake ka implementaciji tih preporuka kako bi se dalje unapredila demokratska priroda izbornog procesa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Tagovi

Komentari (30)

Loading
Ana

28.02.2024 22:21

Laziranje izbora nije bilo to se i dokazati

Ena

28.02.2024 22:30

Još jedna potvrda da su izbori bili fer i pošteni, a da je pobedio onaj koga narod podržava.

Ana

28.02.2024 23:20

Sada gradjani znaju ko je lagao o izborima a ko pošteno radi svoj posao.

Branko

28.02.2024 23:40

Generalno su izbori dobro ocenjeni, niko ne tvrdi da je bilo manipulacija kako to opozicija tvrdi.