ŠTA SE KRIJE IZA POTEZA SRBIJE NA SAMITU U TIRANI? Vučić odlučio da izbaci OVE tačke iz Deklaracije!

Autor:

Vesti

28.02.2024

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od tačaka koju je Srbija izbacila iz Deklaracije odnosila se na uvođenje sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na navodni akt agresije i kršenja međunarodnog prava.

ŠTA SE KRIJE IZA POTEZA SRBIJE NA SAMITU U TIRANI? Vučić odlučio da izbaci OVE tačke iz Deklaracije!

Foto: TV Pink/printscreen

Na samitu Ukrajina-Jugoistočna Evropa, koji je održan u Tirani, Srbija je izazvala pažnju javnosti izbacivanjem određenih tačaka iz završne Deklaracije koja je trebalo da bude usvojena.

Ove izbačene tačke su privukle značajnu pažnju zbog svoje političke i diplomatske važnosti, a posebno zbog svoje veze sa odnosima između Srbije, Rusije i Ukrajine, prenosi Sputnjik.

Razlozi za izbacivanje tačaka

Jedna od tačaka koju je Srbija izbacila iz Deklaracije odnosila se na uvođenje sankcija protiv Ruske Federacije kao odgovor na navodni akt agresije i kršenja međunarodnog prava. Takođe, izbačena je i tačka koja se odnosila na negativne efekte ruskog zlonamernog mešanja u demokratske procese i unutrašnje stvari suverenih država.

Reakcije na izbačene tačke

Ovo izbacivanje je izazvalo reakcije, kako unutar same Deklaracije, tako i u javnosti. Naglasak je stavljen na činjenicu da su izbačene tačke koje su se ticali Rusije i njenog uticaja na region, što je izazvalo podeljene reakcije među učesnicima samita.

Pored toga, iz tačaka 6. i 7. deklaracije izbačena je reč „zemlje“ jer Srbija ne priznaje tzv. Kosovo kao državu. Ovo je dodatno istaklo kompleksnost odnosa između Srbije i Kosova, što je već dugo vremena ključno pitanje u regionalnoj politici.

Nova verzija Deklaracije

Nakon intervencije Srbije, nova verzija Deklaracije je prilagođena, izražavajući slične stavove, ali uz izmene koje odražavaju srpsku perspektivu i političke stavove.

Ovo izbacivanje tačaka iz završne Deklaracije na samitu u Tirani jasno pokazuje kompleksnost političkih odnosa u regionu, kao i ulogu koju Srbija ima u tim odnosima. Takođe, ističe i pitanje odnosa između Rusije, Ukrajine i zemalja Jugoistočne Evrope, čime se ova deklaracija i sama tema samita dobijaju dodatnu važnost i pažnju.

(Sputnjik)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (18)

Loading
Jaca

28.02.2024 16:25

Bravo za Vučića, treba izneti ovakav stav na takvom mestu.

Mila

28.02.2024 16:27

Snaga Srbije je mogućnost balansa, i ne podlezanje pritisku.

Ognjen

28.02.2024 16:28

Srbija je jasna sa stavom da ne zauzimamo stranu.

Peki

28.02.2024 16:29

Vučić donosi ispravne odluke u interesu srpskog naroda.