48 SATI BITKE ZA SRBIJU! Šef države se sutra i prekosutra u Tirani suočava s teškim pritiscima!

Autor:

Vesti

27.02.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na jednom od dva samita učestvuje i Zelenski, pa će od Vučića ponovo svi tražiti da uvede sankcije Rusiji.

48 SATI BITKE ZA SRBIJU! Šef države se sutra i prekosutra u Tirani suočava s teškim pritiscima!

Foto: Tanjug/AP Darko Vojinovic/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool/Evgeniy Maloletka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Tirani, gde će se održavati međunarodni samiti čiji je domaćin albanski premijer Edi Rama, a na kojima će se okupiti evropski zvaničnici i lideri država regiona i istočne Evrope, među kojima i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Uprkos neformalnom karakteru skupova, Vučiću neće biti nimalo lako u Albaniji jer će, kako posredno, tako i direktno, 48 sati biti izložen žestokim pritiscima, pre svega da Srbija uvede sankcije Rusiji. Ti pritisci biće multiplikovani upravo zbog prisustva Zelenskog.

TOLKAČEVA PORUKA

Sutra se održava samit Ukrajina - jugoistočna Evropa, čiji su organizatori albanski premijer Edi Rama i Zelenski, na kom će se, kako je najavljeno, razgovarati o pitanju pružanja pomoći Kijevu u kontekstu otpora ruskoj vojnoj agresiji. Učestvuju lideri zemalja jugoistočne Evrope, kao i evropski zvaničnici, a putem linka, kako se očekuje, obratiće se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Uz zvanična obraćanja učesnika, predviđena je i serija sastanaka iza zatvorenih vrata.

- Predsedniku Vučiću, kao i na svim skupovima takvog tipa, neće biti nimalo lako jer najveći pritisci su uvek usmereni ka njemu, a zbog odnosa Srbije s Rusijom i naše principijelne politike neutralnosti. Konstantni su pritisci da Srbija uvede restriktivne mere Rusiji i, kako se to opisuje, uskladi svoju politiku s Briselom, a u skladu sa svojim nastojanjima da se priključi EU. Međutim, ovog puta biće mu još teže, najpre zbog prisustva Zelenskog, a otežavajuća okolnost je i nedavna smrt Alekseja Navaljnog, za koju je Zapad optužio šefa Kremlja Vladimira Putina - priča sagovornik Republike iz diplomatskih krugova.

U takvim okolnostima indikativna je i poruka ambasadora Ukrajine u Beogradu Volodimira Tolkača, koji je, govoreći o samitu u Tirani, zahvalio rukovodstvu Srbije na pruženoj humanitarnoj pomoći Ukrajini i podršci u stvaranju uslova za život ukrajinskih izbeglica, ali i istakao da se u današnjoj realnosti pozicija neutralnosti u ukrajinskom društvu doživljava kao "tiha podrška ruskoj agresiji i genocidu u Ukrajini".

- Više je nego jasno da će ovo biti teških 48 sati borbe za Srbiju - dodaje naš sagovornik diplomata. A sutra se održava drugi skup, s fokusom na region, posvećen planu rasta EU za zapadni Balkan. Zvaničan naziv je Regionalni samit o planu rasta i konvergencije, a predviđeno je prisustvo šest lidera zemalja zapadnog Balkana i zvaničnika iz Brisela, među kojima je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

SVE SMO VIDELI

Sandra Božić, članica Predsedništva SNS, kaže za Srpski telegraf da su pritisci uvek postojali i koliko god da su bili teški Srbija je zadržala poziciju vođenja suverene politike zahvaljujući predsedniku Vučiću, koji se prilikom donošenja odluka u prethodnih deset i više godina uvek vodio očuvanjem nacionalnih interesa Srbije:

- Poznavajući predsednika, uverena sam da će tako i ostati. Srbija nikada neće odustati od suverenog i nezavisnog vođenja svoje unutrašnje i spoljne politike, svoje slobode i teritorijalnog integriteta. Vučić je dokazao da ima sve odlike ne samo lidera već i ozbiljnog državnika.

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu smatra da je za Srbiju, suštinski gledano, sve teže da pronađe argumente za neuvođenje sankcija Rusiji.

- Pred nama se stvara jedna nova Evropa drugačijih odnosa. Predsednika Vučića treba snažno podržati i to u prvom redu treba da učine državni funkcioneri koji paze na sopstvene rejtinge i ne žele da stanu iza nepopularnih, ali korisnih i strateških odluka za Srbiju - navodi on za Republiku.

BONUS VIDEO:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (18)

Loading
Maki

27.02.2024 20:37

Znamo da svi vrše pritisak nad predsednikom, ali on je istrajan i pametan i uvek donosi pravu odluku.

Tanja

27.02.2024 20:37

Srbija je neutralna zemlja I vodi politiku mira i stabilnosti i nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

Mira

27.02.2024 20:44

Verujemo u istrajnost naseg predsesnika koji ce potrositi i zatnji atom snage kako bi se suocio sa svim teskim pitanjima koja ga sutra na samitu ocekuju

Iva

27.02.2024 20:46

Mi smo drzava koja veruje u pravdu a ne u izdajnike i slabice iza koga stoji neko drugi da bi se dokazao kao sto je u ovom slucaju to Ukrajina i naravno nasa zemlja nece uvesti sankcije Rusiji