"OTVORENA ŠAKA" Ministarstva privrede za stare zanatlije: Tradicija koja čuva i stvara nova radna mesta

Autor:

Vesti

22.02.2024

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nešto više od 1000 preduzetnika u Srbiji čuva tradiciju starih zanata. Na spisku sertifikovanih ih je, krajem 2023, bilo tačno 1107. U XXI veku opstaju i dalje se s ponosom i upornošću bore za svaku mušteriju.

"OTVORENA ŠAKA" Ministarstva privrede za stare zanatlije: Tradicija koja čuva i stvara nova radna mesta

Foto: Instagram/Ministarstvo privreder

Izazovi su brojni, često su cenovno nekonkurentni, jer ručno izrađuju male serije, jer se teško nose sa odabirom jeftinijih, uvoznih, delova iz masovne proizvodnje, piše Dnevnik.rs.

Stari zanati su deo narodne tradicije koju bi trebalo da očuvamo. Ministarstvo privrede, pre svega sa željom rada na podizanju svesti o značaju očuvanja i revitalizacije starih zanata ali i poboljšanja postojećih radnih mesta i stvaranja uslova za otvaranje novih, od 1997. dodeljuje "Sertifikat za stare i umetnicke zanate i domaće radinosti".

Foto: youtube/printscreen/AgroTV Srbija

Stari zanati

Veliko je interesovanje zanatlija da dobiju ovaj sertifikat, pa se tokom godine podnese oko stotinu novih zahteva preduzetnika koji se bave starim ili umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti. 

Sertifikatom se precizira da preduzetnik svoje proizvode izrađuje na stari, tradicionalan nacin, ručno i od odgovarajućih materijala. Nakon dobijanja sertifikata zanatlija svoj proizvod može da označi oznakom „Otvorena šaka", čime stiče prepoznatljivost na tržištu. Takođe, zanatlija koji poseduje sertifikat ostvaruje niz pogodnosti, pa tako u skladu sa propisima ne plaća lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru i preduzetnik se svrstava u pogodniju grupu, sa nižom osnovicom za paušalno oporezivanje. Za zanatlije sa ovim sertifikatom ne postoji ni obaveza evidentiranja prometa preko elektronske fiskalne kase.

Foto: youtube/printscreen/AgroTV Srbija

Stari zanati

Sertifikat važi deset godina sa mogucnošću obnavljanja, a može ga dobiti aktivni preduzetnik koji je upisan u Registar privrednih subjekata. Aplicira se podnošenjem zahteva u Ministarstvu privrede.

Ministarstvo privrede propisuje uslove za njegovo dobijanje, a vodi i evidenciju izdatih sertifikata, odnosno starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti. Evidencija se vodi kao jedinstvena, centralna, javna baza podataka, koja se redovno ažurira i koja je dostupna zainteresovanima.

Među pogodnostima koje obezbeđuje sertifikat je i skraćena procedura za dobijanje poslovnog prostora većine lokalnih samouprava, niže zakupnine tako zakupljenog prostora, bolji plasman proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.
Ministarstvo privrede 27. februara u Palati Srbija upriličiće svečanost dodele "Sertifikata za stare i umetničke zanate i domaću radinost" za 110 zanatlija iz cele Srbije, koji su ispunili uslove u toku prethodne godine. 

Svečanu formu Sertifikata, kao poseban vid podsticaja, podrške i značaja koji se pridaje očuvanju starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, dodeliće lično ministar privrede Slobodan Cvetković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading