"IMAM OSEĆAJ DA GLEDAM LIKOVE IZ STRIPA" Medvedev žestoko ismejao Bajdena i Trampa i progovorio o američkoj "dubokoj državi"

Autor:

Svet

22.02.2024

12:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Govoreći o unutrašnjim problemima Sjedinjenih Američkih Država, Medvedev je izjavio da je u interesu Moskve da situacija u toj zemlji bude stabilna

"IMAM OSEĆAJ DA GLEDAM LIKOVE IZ STRIPA" Medvedev žestoko ismejao Bajdena i Trampa i progovorio o američkoj "dubokoj državi"

Foto: Tanjug/Patrick Semansky/Andrew Harnik

Trenutni i bivši predsednici Sjedinjenih Američkih Država, Džozef Bajden i Donald Tramp, podsećaju na likove iz stripova ili iz današnjih mimova i služe kao povod za beskonačnu šale koje danas kruže po mrežama i internetu, ocenio je bivši predsednik Rusije, Dmitrij Medvedev, u nešto otvorenijem razgovoru sa ruskim medijima.

- Da, oni imaju neke slične karakteristike ličnosti sa američkim političarima prošlog veka, ali kada gledam na aktuelnog predsednika i prethodnog stalno imam osećaj da gledam likove iz stripa - poručio je Medvedev.

Dodao je da je veoma teško uporediti Bajdena s Ruzveltom, Ajzenhauerom, Kenedijem, Niksonom, Fordom pa čak i Reganom.

- To su principijelno različiti političari. I to je za Ameriku, verovatno, velika nesreća. Moja trenutna funkcija mi dozvoljava da govorim kategoričnije i otvorenije nego tokom nekih drugih perioda, bez potrebe da gradim neku direktnu diplomatsku komunikaciju sa njima. Najveća pretnja današnjice nisu klimatske promene, već bolesni starci poput Bajdena, koji su već zapali u dementno stanje i koji su spremni da pokrenu rat protiv Rusije - prokomentarisao je.

Foto: Tanjug/AP

 

Na pitanje da li će Moskvi biti lakše da gradi odnose sa Vašingtonom ukoliko na vlast ponovo dođe Tramp, Medvedev je odgovorio:

- Nama je u najvećoj meri svejedno ko je na vlasti u SAD. Apsolutno nam je svejedno sa kim treba da sarađujemo, pošto između nas postoji jedan pravi antagonizam i te razlike neće biti prevaziđene u narednim godinama.

Ali, kako kaže, ni američkoj dubokoj državi nije mnogo bitno ko će biti na vlasti.

- Bitno im je da sve drže u rukama, nije im bitno ko je na vlasti - da li demokrata ili republikanac, smešni deda, koji zaboravlja prezimena lidera drugih zemalja ili neki dosta čvrst rukovodilac - kazao je Medvedev.

Govoreći o unutrašnjim problemima Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je da je u interesu Moskve da situacija u toj zemlji bude stabilna i da ne dođe do građanskog rata ili otcepljenja Teksasa, što je pre 20 godina delovalo kao glupost, a o čemu se danas razgovara. 

- Ukoliko mislite da se mi ovome jako radujemo, grešite. Razlog je jednostavan: Amerika je ipak najvažniji svetski igrač, ima ogroman potencijal. Amerika je naš direktan protivnik, ali s druge strane i partner za pregovore o nuklearnim potencijalima - naglasio je bivši predsednik Ruske Federacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading