REZOLUCIJA EP MRTVO SLOVO NA PAPIRU: Ostaće samo večna sramota opozicije

Autor:

Vesti

17.02.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od marta 2022. usvojeno čak šest rezolucija na štetu Srbije od kojih nijedna nije nikada primenjena

REZOLUCIJA EP MRTVO SLOVO NA PAPIRU: Ostaće samo večna sramota opozicije

Foto: Tanjug/AP/Jeanfrancois Badias/Tanja Valic, Profimedia

Rezolucije Evropskog parlamenta pre se mogu nazvati praznim slovom na papiru, nego zvaničnim dokumentom. To potvrđuju činjenice da su one neobavezujuće, kako za Evropsku komisiju tako i za zemlje članice EU. To samo kvari sreću opozicije povodom ove poslednje u kojoj se nižu kritike na račun nedavnih decembarskih parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji. Naravno, sama rezolucija je glavna tema tajkunskih medija u vlasništvu Dragana Šolaka.


PRETE EVROPSKIM NOVCEM


Podsećamo, u rezoluciji se kaže:


- Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da detaljno prati izveštaje Revizorskog suda i da odmah započne reviziju sredstava koja su pružena Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA III i drugih finansijskih instrumenata.
Tu se dodaje da ako srpske vlasti ne budu spremne da sprovedu u delo ključne izborne preporuke, ako "ne obezbede minimum demokratije koji podrazumeva poštene izbore", ostaće bez evropskog novca.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je jasno objasnio šta je u stvari jedina poruka Rezolucije Evropskog parlamenta.


- Rezolucije dođu i prođu, ali će sramota njihova (opozicije) biti večna jer se to ne radi protiv svoje zemlje - rekao je šef države tokom svog boravka u Njujorku 9. februara.
A da dođu i prođu, kao što predsednik kaže, dokaz je da je samo od marta 2022. usvojeno čak šest rezolucija EP na štetu Srbije, a koje su Šolakovim medijima prošle ispod radara.


NAPADALI CRKVU


Naime, tog marta usvojena je rezolucija EP kojom je Srpska pravoslavna crkva optužena za raspirivanje napetosti na Balkanu i uz to označena kao uzrok ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Samo četiri meseca kasnije, 6. jula u novoj Rezoluciji EP o Kosovu i Metohiji (u rezoluciji stoji samo Kosovo) od pet država članica EU koje nisu priznale lažnu državu traži se da priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, a isto to se traži i od Srbije.
A onda u septembru iste godine se usvaja rezolucija u kojoj se traži da se Srbiji obustave pristupni pregovori s EU ukoliko ne uvede sankcije Rusiji. Tek što je 2023. počela 17. januara Evropski parlament ponovo poziva EU na prekid pristupnih pregovora sa Srbijom zbog njene saradnje s predsednikom RS Miloradom Dodikom.


U maju iste godine nova rezolucija u kojoj se od vlasti naše zemlje traži detaljna istraga o masovnom ubistvu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da bi u oktobru EP od EU novom rezolucijom tražio prekid pregovora sa Srbijom i ukidanje pristupnim fondovima zbog događaja u Banjskoj.


Na kraju ni jedna od tih šest rezolucija nije dala nikakve rezultate niti ih je bilo ko ozbiljno razmatrao, što potvrđuje tezu s početka da su rezolucije EP mrtvo slovo na papiru.
tabela


BESMISLENE REZOLUCIJE


* mart 2022. Srpska pravoslavna crkva optužena za raspirivanje napetosti na Balkanu i označena kao uzrok ratova na prostoru SFRJ
* jul 2022. Od Srbije i pet članica EU traži se da priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova
* septembar 2022. Srbija da uvede sankcije Rusiji, u suprotnom da se prekinu pristupni pregovori
* januar 2023. Od EU se traži da prekine pristupne pregovore sa Srbijom zbog njene saradnje s predsednikom RS Miloradom Dodikom
* maj 2023. U rezoluciji o Srbiji i KiM dodat amandman u kom se traži istraga oko masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar"
* oktobar 2023. Od EU se traži prekid pregovora sa Srbijom i ukidanje pristupnih fondova zbog događaja u Banjskoj

Izjednačili ustaše i njihove žrtve


Jednu od najbanalnijih rezolucija EP je usvojio 19. februara 2019. Tada su evroparlamentarci glasali za izjednačavanje žrtava nacističkih i komunističkih režima, odnosno da se ratni zločinci iz Drugog svetskog rata koji su osuđeni na smrt posle poraza fašizma i nacizma u Evropi izjednače s njihovim žrtvama. To znači da se žrtve iz Jasenovca jednako tretiraju kao i njihovi dželati poput Ljube Miloša ili fra Majstorovića.

Mogu samo da savetuju


Evropski parlament u političkom sistemu Evropske unije ima samo savetodavni karakter. Naime, ovo telo nema pravo da predlaže zakone, a njihove preporuke, pa i rezolucije nisu obavezujuće za Evropsku komisiju koja ima izvršnu vlast.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (30)

Loading
Србин

17.02.2024 19:16

Опозиција је брука Србије. Пљујући по сопственој земљи продали су веру за вечеру. И сад очекују подршку народа? Па ништа од тога бити неће.

Ivana

17.02.2024 19:18

Sada i zauvek će sramota ostati. Nikada se neće oprati od sramote.

Nešo N

17.02.2024 19:21

Pa opozicija je znala da nikakva rezolucija EP nije obavezujuća.

Tamara

17.02.2024 19:29

Sada i zauvek će sramota ostati. Nikada se neće oprati od sramote.Opozicija je bruka Srbije!