SRAMOTNO! GENERAL KLARK ZA VEČEROM PRIČAO NEUMESNE VICEVE O SRBIMA: "Politiko" otkrio da investira u energetski sektor tzv. Kosova!

Autor:

Vesti

16.02.2024

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vesli Klark - od generala do biznismena

SRAMOTNO! GENERAL KLARK ZA VEČEROM PRIČAO NEUMESNE VICEVE O SRBIMA:  "Politiko" otkrio da investira u energetski sektor tzv. Kosova!

Foto: Tanug/AP, Shutterstock, Profimedia


Penzionisani američki general Vesli Klark, poznat po svojoj ulozi tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, privukao je pažnju javnosti svojim nedavnim poslovnim poduhvatima na Kosovu.

Prema tekstu uglednog političkog sajta "Politiko", Klark je, zajedno sa bratom bivšeg američkog predsednika Nila Buša i izvršnim direktorom kompanije za transport "Ameri Freight Systems" Pavelom Valnevom, pokušao da investira u energetski sektor Kosova.


Poslovna-politička večera u Prištini

Prošle godine, general Klark je organizovao poslovno-političku večeru u Prištini sa ciljem da prikupi podršku kosovske elite za projekat geotermalne energije. Na ovoj večeri okupili su se brojni visoki kosovski političari, poslovni ljudi i druge zvanice, uključujući i Vljoru Čitaku, bivšu ambasadorku Prištine u Vašingtonu, kao i Nila Buša i Pavela Valneva.

Neumesni vicevi i kontroverzne izjave

Autor teksta Metju Karničnig (Matthew Karnitschnig) ističe da je Klark tokom večere ispričao nekoliko neumesnih viceva o Srbima, što je izazvalo smeh među gostima. Takođe, Klark je izneo kontroverzne izjave o istoriji Kosova i političkim prilikama na Balkanu, što je izazvalo različite reakcije među prisutnima.

- Srbi su ozloglašeni po tome što nisu lojalni ni jedni drugima. Dok sam bio u NATO, imao sam tri neprijatelja: Srbe, kolebljive Evropljane i Pentagon - rekao je Klark, a svi gosti su se smejali, navodi "Politiko".


Reakcije i iznenađenja

Tokom večere, Nil Buš je izrazio zbunjenost nekim stvarima, uključujući i pitanje zašto se zemlja zove Kosovo ako su svi Albanci. Takođe, Buš je bio iznenađen sa saznanjem da je njegov brat, bivši predsednik SAD Džordž Buš, smatran herojem na Kosovu zbog zalaganja za nezavisnost te zemlje.

- Ono što sam naučio na Balkanu je da je svaka teorija zavere ovde istinita. Istočna Evropa je zmijsko leglo - rekao je Klark, a prenosi "Politiko".

Buš je bio iznenađen i kada je saznao da je njegov brat na Kosovu smatran herojem zbog toga što se zalagao za nezavisnost Kosova kao predsednik 2008. godine.

- Ali sve to nije bilo važno. Kao i parada drugih važnih Amerikanaca koji su projurili kroz Kosovo u minulih četvrt veka, Buš nije došao u Prištinu da uči o Kosovu. On je bio došao da pravi pare kao deo grupe koju je predvodio general Klark u potrazi za investicijama u kosovski energetski sektor - piše "Politiko".

"Politiko" navodi da Klark, Buš i Valnev nisu odgovorili na zahteve za komentar, dok je Čitaku odbila da komentariše svoju ulogu na pomenutoj večeri u Prištini.


Reakcije i odbijanje komentara

Na pomenute izjave i događaje, Klark, Buš i Valnev nisu želeli da daju komentar, dok je Vljora Čitaku odbila da komentariše svoju ulogu na pomenutoj večeri u Prištini.

U svetlu ovih događaja, Klarkov prelazak sa vojničke karijere na poslovne poduhvate na Kosovu izazvao je različite reakcije i postavio pitanja o njegovim namerama i ulozi na političko-biznis sceni Kosova.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (3)

Loading
Petar

16.02.2024 20:28

Dzukela koja nece jos dugo.... Sveta srpska zemlja na Kosovu ce "uzeti" svoj danak kaubojima... PS: kao u slucaju "poznate" skijasice iz SAD, ( a za koju nikad niko nije cuo)na Brezovici.

slobodan

17.02.2024 16:40

banda lopovi uvek nadju razlog za pljacku.anglo saksonci to rade stotinama godina,kosovo i albanija je prepuno minerala,rudnog bogatstva pored toga steel belt je atomska baza,tobarstad klark obozava. pozdrav samo napred samo jako

Dragan

17.02.2024 18:40

Te američke bitange, satanisti, ubice i najeći zločinci u istoriji ljudskog roda, koji su ubili više od 100 miliona indijanaca, goreće u paklu. Kraj im je sasvim blizu, glogov kolac u njihov kovčeg zakucaće Njegovo Imperatorsko Veličanstvo Vladimir I Putin, Car Rusije, Belorusije, Evrope, Aljaske, Kanadei većeg dela amerike....