HOĆE DA PUKNU OD MUKE ZBOG VELELEPNOG OBELEŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI: Samo Đilasovcima ovo može da smeta

Autor:

Vesti

16.02.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opozicionari okupljeni oko Dragana Đilasa i mediji Dragana Šolaka ismevali, vređali, čak i psovali građane zbog spektakularne proslave Sretenja

HOĆE DA PUKNU OD MUKE ZBOG VELELEPNOG OBELEŽAVANJA DANA DRŽAVNOSTI: Samo Đilasovcima ovo može da smeta

Foto: Tanjug/Marko Djoković, AP

U Srbiji je odavanjem počasti, polaganjem venaca, svečanim ceremonijama i dodelom odlikovanja obeležen Dan državnosti - Sretenje, u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. u Orašcu i proglašenje Sretenjskog ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. Proslava praznika širom Srbije kulminirala je spektaklom - prikazom dronovima i istovremenim vatrometom u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, kao i u gradovima Republike Srpske.


Istoričar Predrag Marković rekao je da je najveći utisak s prekjučerašnje proslave disperzija praznika:


- Neko je došao vrlo pametno na ideju da ne bude samo jedan igrokaz u Orašcu koji prenosi televizija, nego da se Sretenje slavi na mnogim mestima. I to je jako dobar preokret koji se desio ove godine i nadam se da će ubuduće da se taj praznik slavi svugde.


ČESTITKE IZ CELOG SVETA


Svaka država, kako je naveo, ima svoje praznike, ali naš je stvarno bolji od drugih - veliki je datum i događaj za svet, ne samo za Srbiju:


- Zato što smo prvi narod koji je istočno od Rajne usvojio demokratski ustav, ali smo i prvi narod koji se oslobodio od vlasti velike sile. Znači, nikome to nije uspelo pre Srba.
Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću su stizale čestitke od kolega širom sveta - predsednika SAD Džozefa Bajdena, Kine Si Đinpiga, Francuske Emanuela Makrona, Rusije Vladimira Putina, Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Italije Serđa Matarela.
Uprkos tome, s druge strane, čak ni ovu priliku deo opozicije okupljene oko liste "Srbija protiv nasilja" Dragana Đilasa i naklonjena im glasila tajkuna Dragana Šolaka nisu propustili da napadnu, ismevaju, vređaju, čak psuju građane, državu, predsednika Vučića (?!).


Tako je radio-voditelju Daško Milinović naročito zasmetao vatromet i počasna paljba povodom Sretenja, te je osuo kočijaški rafal uvreda i psovki po državi i narodu.


OPOZICIJA PSUJE MATER


- Mater vam je*em poremećenu! Psihopate bolesne. Ludaci četnički. Nadam se da niko nije stradao. Je*o vas vaš bedni praznik vaše mrtve države koji niko ne slavi. Kreteni je*eni - napisao je on na svom Iks nalogu.


A onda je i reditelj Janko Baljak kazao da je proslava Dana državnosti jeftin spektakl za pučanstvo (?!), koji je to "viđao u Kini, u velikim gradovima, oni imaju taj kult vatrometa":
- Pretpostavljam da je to u svakoj zemlji u kojoj vlada totalitarizam. Više se ne bira povod - da li je Nova godina, kineska Nova godina ili Sretenje. Želi se da se afirmiše Beograd na vodi, koji je nastao na jednom urbanom nasilju. Nije više bitan povod - bitno je da se zapljune to mesto - kazao je Baljak u Novom danu na TV N1.


I dodao da je "što više spektakla uvek u službi da se prikrije duboka politička i društvena kriza u Srbiji":


- Sve što poslednjih dana dolazi iz Vučićeve propagandne mašinerije je nešto što njihovu ličnu vlast i mafijaške poslove identifikuje s patriotizmom.
Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da su odavno rušilačke snage iz NATO stranaka opozicija srpskom narodu, građanima i uopšte državi Srbiji, a ne svojim političkim protivnicima. Ono što, kako priča za Srpski telegraf, okuplja opozicione snage u Srbiji (osim tajkunskih, Đilasovih novaca) jeste mržnja prema Srbiji i odbacivanje svih njenih nacionalnih simbola i tradicija.


- Zato i ne bi trebalo da nas čudi što vedete, zapravo sankilote druge Srbije, poput Baljaka, uznemirava proslava Dana državnosti. Njihova država je ona Titova, totalitarna, komunistička Jugoslavija i njena dostojna naslednica Hrvatska. A u njima dostojnog mesta za Srbe i Srbiju nije bilo. To je jedina Srbija koja bi njima prijala. Ona u kojoj nema Srba - rekao je Karanović.


Šolakovim medijima smetaju srpske zastave


Prethodno je na portalu N1 objavljen tekst "Hiperprodukcija zastava: Kako se u Srbiji meri patriotizam i slavi Dan državnosti", uz istoimeni prilog s anketom, gde su postavljana provokativna pitanja poput "Je l' mislite da je dovoljan broj zastava?" ili "Možda su mogli malo više da stave?"... To je naišlo na osudu javnosti da nemaju elementarno poštovanje prema nacionalnim simbolima, te da samo potvrđuju da im je svrha jedino da napadaju sve što je srpsko, pa čak i zastavu na Dan državnosti.



Karanović: Njihova država je ona Titova, totalitarna Jugoslavija i njena dostojna naslednica Hrvatska


Moj stav


Milan Knežević, predsednik Demokratske stranke Crne Gore
- Hrvati kad žele da naprave vatromet, oni spale lutke s likom Vučića i Putina. Srbi kad prave vatromet, svetli čitava Srbija i Republika Srpska. Ali u crnogorskim "nezavisnim" medijima glavna je tema kako je princ Hari zaboravio četkicu za zube u hotelu


Brojka


107 odlikovanja uručio predsednik Vučić



Najveći svetlosni spektakl na Balkanu ikad!
- uz vatromet upriličen svetlosni spektakl - dronovima ispisivane poruke "Živela Srbija", "Sretenje", "Dan državnosti"... koje su sijale na nebu, kao i na Kuli Beograd
- početak vatrometa označili su dronovi koji su, praveći trobojku, s Kalemegdana stigli do Kule Beograd
- vatromet u trajanju od šest minuta i 52 sekunde je do sada najveći performans tog tipa
- više od 30 odsto efekata namenski je proizvedeno u Španiji i Italiji u bojama zastave Srbije
- prikazan i najveći "set ap" lasera jačine 42W najnovije generacije
- "Lajt šou" od 150 rasvetnih tela u sistemu s još 300 uređaja na Kuli Beograd najveći su takav prikaz ikada zabeležen u regionu
- čak 750 metara je dugačka koreografija na rečnom toku
- napravljeno je 18.500 pojedinačnih efekata
- kroz 3D umetničke instalacije na fasadama Instituta "Servantes", Narodnog muzeja Srbije, Narodnog pozorišta, Starog dvora, Palate Srbija oživljavana slavna srpska prošlost
- različitim događajima predstavljane su važne istorijske ličnosti i njihova dela. Tako su, recimo, na više mesta u centru Beograda prikazani hologrami Nikole Tesle, Save Šumanovića, Nadežde Petrović, uz najvažnije stavke iz biografije
- u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, gradovima RS vatrometi izvedeni istovremeno 
- osim centralne državne ceremonije u Orašcu, Dan državnosti obeležen je i ceremonijama na Oplencu i u Kragujevcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (26)

Loading
Delca

16.02.2024 21:55

Krajnje primitivna reakcija Daska Milinovica, ali takva je opozicija u Srbiji.

Gizmo

16.02.2024 21:57

Milinovic je svojom objavom na X mrezi bukvalno izvredjao vecinsko stanovnistvo Srbije, trebalo bi ga sankcionisati.

Dostanic

16.02.2024 21:58

Dasko Dan drzavnosti Srbije smatra bednim praznikom, eto koliko opozicija postuje sopstvenu zemlju.

Nena

16.02.2024 21:59

Proslava Dana državnosti može da smeta samo mrziteljima Srbije i srpskog naroda. Ne libe se da to javno iskažu.