OVO JE DEFINITIVNO NAJLUĐI ZAHTEV KOJI SMO ČULI: Opozicija drhti i od pomena Vučićevog imena!

Autor:

Vesti

16.02.2024

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proglas (čitaj Đilas) kao uslov svih uslova za učešće na izborima traži da nijedna lista ne sme da se zove po predsedniku

OVO JE DEFINITIVNO NAJLUĐI ZAHTEV KOJI SMO ČULI: Opozicija drhti i od pomena Vučićevog imena!

Foto: Tanjug/AP

Opoziciona inicijativa Proglas našla je način i iznela verovatno najluđi zahtev koji ste ikad čuli. Traže oni, da bi pomogli Draganu Đilasu i ekipi, da nijedna lista u svom nazivu ne sme da ima ime Aleksandra Vučića. Znaju, naravno, da ga niko ne mogu pobediti, pa bi evo da mu zabrane maltene i da se bavi politikom.

Foto: Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Proglas, koji je pokrenuo glumac Dragan Bjelogrlić, s grupom istomišljenika i sve vreme podržava listu "Srbija protiv nasilja", objavio je spisak minimalnih uslova za nove izbore. Na predstavljanju liste govorili su sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, čovek čija funkcija traži nezavisnost, a ne stranački angažman, te Miodrag Jovanović, profesor Pravnog fakulteta.

Foto: Printskrin: Youtube/Media Centar

Sudija Miodrag Majić

U nazivu liste ne sme biti ime onoga ko nije kandidat, kazao je Jovanović i onda bezuspešno pokušao to da objasni:

- Ovom kampanjom je dominirao predsednik Republike, iako se nije pojavljivao nigde u ulozi kandidata, što je dovelo do besmislene situacije da je nemali broj građana verovao da je učestvovao na predsedničkim izborima.

Bilo je tu još nekih sporednih zahteva, ali se, manje-više, sve svelo na borbu protiv Vučićevog imena, odnosno pomenuti ključni zahtev.

Prema oceni premijerke Ane Brnabić, zahtev Proglasa da nijedna lista ne sme da nosi Vučićevo ime je epski debakl opozicije jer su time priznali kapitulaciju pred njim:

Foto: Branimir Jovanović

Premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić

- Njihovi saborci, veće "mudraca" iz Proglasa, nakon višenedeljnih analiza i promišljanja, izašli su s tim da je "minimalni uslov" za izbore da nijedna lista ne sme da nosi ime Aleksandra Vučića! Priznali sami, zvanično, da ni na jednom nivou ni protiv koga nikada ne mogu da pobede, nigde u Srbiji, ukoliko je, s druge strane, čak i samo ime Aleksandra Vučića - napisala je Brnabićeva na mreži X.

Navela je i da opoziconari uz svu medijsku mašineriju i kriminalizaciju predsednika zemlje ne mogu da pobede njegovo ime.

- Uz 24-časovni program o tome koliko je zao, lud, tiranin, psihopata, šef mafije, lopov, nepomenik, izdajnik, ratni huškač, ruski čovek koga su Amerikanci doveli da prizna Kosovo*.... i šta sve ne. Uz sve to, jednostavno - ne mogu da pobede njegovo ime. Kakva nemoć. Kakvo priznanje potpunog i kompletnog poraza. Kakav festival slabosti - navela je premijerka i dodala da je njihov program "zabranite ne samo Vučića, već i njegovo ime".

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić, komentarišući zahteve, podseća da Srbija ima centralizovani elektronski birački spisak gde ništa ne može da se falsifikuje:
- Ako neko pokušava da eliminiše ime Aleksandra Vučića iz političkog života, to je besmisleno i nemoguće i nelegitimno i nelegalno. Ne postoji zakon koji to može da zabrani jer Vučić simbolizuje jednu politiku i viziju i svako ko je sledbenik te vizije ima pravo da nosi njegovo ime na izbornoj listi. Jedino on ima pravo da uskrati nekome da koristi njegovo ime.

Oberknežev: Proglas jednako Đilas

Nebojša Oberknežev iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je od svih iznetih uslova suština to da traže da lista ne može da nosi ime onoga ko se na listi ne nalazi, što je, smatra on, isključivo usmereno protiv imena i prezimenaAleksandra Vučića:

- Proglas se sada definitvno u potpunosti svrstao zajedno s listom "Srbija protiv nasilja", odnosno koalicijom Dragana Đilasa. Mi vidimo da oni to rade paralelno, zajedno s rezolucijom u Evropskom parlamentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
Delca

16.02.2024 19:48

Jasno je opoziciji da ne moze da pobedi Vucica, pa na svaki moguci nacin zeli da ga ukloni sa politicke scene.

Mirko

16.02.2024 19:50

Za sada je ovo naluđi zahtev prozapadne opozicije ali smisliće oni neki još luđi.

Gizmo

16.02.2024 19:51

Ima Matic apsolutno pravo- nelegitimno bi bilo da se nasilno Aleksandar Vucic ukloni iz politickog zivota.

Ena

16.02.2024 19:51

Opozicija bi da zabrani Vučiću bavljenje politikom. Ako budu ponovljeni izbori u Beogradu Vučić će ih potući do nogu.