BRUKA I SRAMOTA ŠOLAKOVIH MEDIJA: Napadaju srpsku zastavu na Sretenje (FOTO)

Autor:

Vesti

15.02.2024

20:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imaju li i trunku poštovanja prema državi u kojoj žive?

BRUKA I SRAMOTA ŠOLAKOVIH MEDIJA: Napadaju srpsku zastavu na Sretenje (FOTO)

Foto: Shutterstock, N1

Tajkunski mediji ponovo su se našli na udaru zbog svojih nedoličnih komentara povodom Dana državnosti, a ovoga puta na meti je bila srpska zastava. Portal N1, koji je u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, objavio je tekst pod znakovitim naslovom "'Hiperprodukcija zastava': Kako se u Srbiji meri patriotizam i slavi Dan državnosti", uz prateći prilog sa anketom. Novinarka je u anketi postavljala provokativna pitanja poput "Je l' mislite da je dovoljan broj zastava?" i "Možda su mogli malo više da stave?", što je izazvalo oštre reakcije javnosti.

Ovakav nastup tajkunskih medija izazvao je ogorčenje javnosti, posebno zbog nedostatka poštovanja prema državnim simbolima, a pogotovo na dan kada se slavi Dan državnosti. Postavlja se pitanje da li takvi mediji imaju elementarno poštovanje prema nacionalnim simbolima ili im je svrha jedino da napadaju sve što je srpsko, pa čak i zastavu na Dan državnosti.

Građani su oštro osudili ovakav pristup medija, ističući da se radi o nedopustivom omalovažavanju državnih simbola i nacionalnog ponosa. Mnogi su istakli da je zastava simbol jedinstva i identiteta, te da zaslužuje poštovanje, pogotovo na značajnim državnim praznicima. Ovakav tendenciozan pristup medija samo dodatno polarizuje javnost i stvara nepotrebnu podele u društvu.

Ovakvi primeri ukazuju na moć tajkunskih medija da oblikuju javno mnjenje i utiču na percepciju društvenih događaja. Njihov nedostatak etičnosti i profesionalizma dodatno potkopava poverenje građana u medije kao čuvare javnog interesa i istine.

Incident poput ovog jasno pokazuje potrebu za odgovornim novinarstvom koje će poštovati osnovne vrednosti društva i doprinositi konstruktivnoj javnoj debati. U suprotnom, tajkunski mediji rizikuju da izgube poverenje javnosti i da budu percipirani kao sredstvo manipulacije umesto kao izvor istinitih informacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO