GRČKE BANKE SE VRAĆAJU U SRBIJU: Pojačanja u finansijskom sektoru

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

13.02.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temu su otvorili Vučić i Micotakis, a kako saznajemo, najmanje dva jaka igrača su zainteresovana za povratak

GRČKE BANKE SE VRAĆAJU U SRBIJU: Pojačanja u finansijskom sektoru

Foto: Tanjug/AP

Grčke banke bi ponovo mogle da se vrate na srpsko tržište. Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa, kako saznajemo, najmanje dve grčke banke zainteresovane su za dolazak/povratak u Srbiju.


Podsetimo, grčke banke su prodale svoj kapital u Srbiji i drugim zemljama usled krize s kojom se borila njihova zemlja. Sada je situacija u Grčkoj drugačija, a Srbija je u međuvremenu dodatno poboljšala finansije i stvorila sigurnu ekonomsko-političku klimu za strana ulaganja. Plus, ovde su plate i penzije znatno porasle i, samim tim, građani su u mogućnosti da više koriste usluge banaka.


JAVNI POZIV


Predsednik Srbije je pre dva dana sa srpsko-grčkog poslovnog foruma u Beogradu uputio javni poziv grčkim finansijskim institucijama, posebno bankama, da ponovo dođu na ovo tržište jer, kako je rekao, Srbija nije ista zemlja kakva je bila.


- Moraćemo da radimo više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim oblastima, ali i da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovde. Ja sam zato, ne slučajno, zamolio premijera Micotakisa, iako znam da je to pitanje tržišnog poslovanja, da zamoli i grčke finansijske institucije, posebno grčke banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište jer je danas Srbija drugačija - naglasio je Vučić.


On je podsetio da je Srbija ranije imala problem sa NPL, odnosno problematičnim kreditima, kojih je u grčkim bankama bilo čak oko 30 odsto.


- Ta vremena su davno iza nas, davno prošla, imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi veoma važno kada bismo imali dodatne finansijske institucije koje bi mogle to da podrže. Mi ćemo da garantujemo punu i pravnu i političku i svaku drugu sigurnost, uvereni smo da finansijski podaci stanja javnih finansija Srbije dovoljno snažno govore o našem trajnom opredeljenju da to ostane tako - naveo je Vučić.
Prema oceni ekonomiste Miladina Kovačevića, na našem finansijskom tržištu ima još prostora za banke, a Srbija, koja je oduvek bila atraktivna, sad je još atraktivnija: 
- Grčke banke imaju mesta na ovom tržištu. Na našem finansijskom tržištu znamo da ima još prostora za banke koje nude finansijske proizvode i stanovništvu i privredi. Politička sigurnost je važna, posebno u finansijskom sektoru.


POKAZATELJI


Politički analitičar Dejan Miletić kaže da je Srbija danas jedna od najsigurnijih država u finansijskom smislu i da to pokazuje ne samo javni dug već i rezerve, bilo monetarne ili u zlatu.


- To su garanacije za sve one države i firme koje bi da investiraju ovde, da mogu da budu sigurne. Dobri odnosi s Grčkom reflektuju se u mnogim sferama i važno je da pokažemo i u ekonomiji da smo partneri. Srbija ne zaboravlja konstruktivne odnose i kvalitetne partnere - poručio je Miletić.

 

Srbija je danas jedna od najsigurnijih država u finansijskom smislu, kaže Miletić

Kovačević: Grčke banke imaju mesta na ovom tržištu

 

Ove banke su radile u Srbiji

- Pireus
- Alfa
- Eurobanka EFG
- Nacionalna banka Grčke

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (33)

Loading
Tijana

13.02.2024 19:05

Predivne vesti za našu zemlju, Grci su naša pravoslavna braća.

Ana

13.02.2024 19:05

Drago mi je da se Grčke banke vraćaju u našu zemlju.

Mila

13.02.2024 19:07

Grci su oduvek bili naši prijatelji i drago mi je da će vratiti Grčke banke u našu zemlju.

Anica

13.02.2024 19:08

Ovo vraćanje Grčkih banaka će biti veliko povećanje u finansijskom sektoru.