GRENEL JASAN: Američke kompanije strahuju od nestabilnosti koju Kurti stvara (FOTO)

Autor:

Vesti

04.02.2024

10:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegovim rečima, potrebno je pronaći načine za smanjenje nestabilnosti kako bi se privukle američke investicije na Kosovo i u širem regionu Balkana.

GRENEL JASAN: Američke kompanije strahuju od nestabilnosti koju Kurti stvara (FOTO)

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Ričard Grenel izrazio je svoje nezadovoljstvo povodom objave ministarke ekonomije tzv. Kosova Artane Rizvanoli u vezi sa prvom kosovskom solarnom aukcijom.

Grenel ističe da nijedna američka kompanija ili investitor nisu licitirali za taj mogući veliki solarni projekat na Kosovu, nakon opsežnog kontakta sa ambasadom SAD u Prištini.

 

 


Američke kompanije i investitori izostali sa aukcije

Rizvanoli je putem društvene mreže "X" objavila da su na "Solarnoj aukciji 100 MW" ponude poslale kompanije i kosovska dijaspora iz Turske, Nemačke, Francuske, Egipta i Švajcarske. Međutim, Grenel ističe da izostanak američkih kompanija ukazuje na njihov strah od nestabilnosti koju stvara Aljbin Kurti, te da čak i Stejt department Džoa Bajdena krivi Kurtija za jednostrane akcije koje destabilizuju situaciju na severu Kosova.

Stav Ričarda Grenela

Grenel naglašava da su američke investicije na Balkanu, uključujući Kosovo, od suštinskog značaja, ali da povećanje NATO trupa nije pravi pravac za privlačenje stranih investicija. Njegovim rečima, potrebno je pronaći načine za smanjenje nestabilnosti kako bi se privukle američke investicije na Kosovo i u širem regionu Balkana.

Ova reakcija Ričarda Grenela jasno ukazuje na značaj američkih investicija i na poteškoće koje Kosovo trenutno ima u privlačenju istih, posebno imajući u vidu geopolitičku situaciju i odnose sa SAD-om.

 

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading