EKSKLUZIVNO: NA SAJMU NIČE JOŠ JEDAN VELELEPNI KULTURNI OBJEKAT, KOJI ĆE BITI PONOS SRBIJE: Hala 1 biće dom OPERE i BALETA

Autor:

Vesti

31.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U zgradi će istaknuto mesto imati čak tri operske scene, sa 2.150 mesta, izgrađene po najvišim svetskim strandardima

EKSKLUZIVNO: NA SAJMU NIČE JOŠ JEDAN VELELEPNI KULTURNI OBJEKAT, KOJI ĆE BITI PONOS SRBIJE: Hala 1 biće dom OPERE i BALETA

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srbija nastavlja da ulaže u kulturu i posle decenija devastiranja obnavlja zapuštene institucije i gradi nove centre. U okviru programa "Skok u budućnost 2027", koji je predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Hala 1 Beogradskog sajma postaće dom Nacionalne opere i baleta. Srpski telegraf ekskluzivno objavljuje fotografije budućeg izgleda ovog objekta.


U zgradi će biti čak tri operske scene, sa 2.150 mesta, koje će biti izgrađene po najvišim svetskim strandardima i opremljene najsavremenijom scenskom tehnikom. Objekat će moći da ugosti i baletske ansamble, orkestre i pozorišne trupe. Prateći arhitekturu Hale 1, ukrug će biti raspoređene i prodavnice, kafići i restorani, stvarajući fleksibilni unutrašnji trg, idealan za organizaciju različitih događaja, sezonskih marketa i postavljanje pop-ap štandova.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Promo

Sajam

 


Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali kaže za Srpski telegraf da je ponosan što će Hala 1 postati epicentar kulturnog života:


- A sećate se samo koliko su nas napadali da ćemo da rušimo Halu 1, kao i svih laži koje su pojedinci iz opozicije izgovarali. Sada ih još jednom demantujemo s obzirom na to da Hala 1 ne samo da neće biti srušena već će imati čak tri operske scene. Istovremeno, Hala 1 će moći da ugosti baletske ansamble, orkestre i pozorišne trupe.
Na taj način Hala 1, zaključuje Mali, biće domaćin međunarodnih muzičkih događaja i renomiranih svetskih umetnika, a Beograd i Srbija potvrdiće i ojačati svoju poziciju na kulturnoj mapi Evrope:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Promo

Sajam

 


- Veliki je posao pred nama, ali to nam je samo motivacija da radimo više i bolje i da te 2027. pokažemo da su Beograd i Srbija sa razlogom dobili priliku da te godine budu centar sveta. Radovi su u toku da bi sve bilo spremno do kraja 2026.


Mali: Sećate li se samo koliko su nas napadali da ćemo da rušimo Halu 1

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Promo

Sajam

 

Centar bitnih događaja

- Hala 1 postaće novi centar kulturnih dešavanja, spajajući njen istorijski značaj, arhitektonsku posebnost i jedinstvenost ambijenta pod prepoznatljivom betonskom kupolom
- zamišljena kao srce ovog prostora na desnoj obali Save, biće u središtu zelene pešačke zone

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Promo

Sajam

 

- zgrada ima dva ulaza, jedan koji je orijentisan ka Bulevaru vojvode Mišića, pružajući dobru povezanost s javnim gradskim prevozom, i drugi, s trga na obali reke, koji nudi besprekornu integraciju s parkom 
- Sava pjaca, blaga padina između obale Save i Hale 1, vizuelno će povezati unutrašnjost i spoljašnjost zgrade

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (24)

Loading
Ivana

31.01.2024 20:22

Fantastičan vest. Srbija napreduje...

Marko

31.01.2024 20:58

Nova hala za balete i opere,ulaganje u kulturu se nastavlja

Ena

31.01.2024 20:58

Sjajna vest. Ulaganje u kulturu je od izuzetnog značaja.

Miki

31.01.2024 21:01

Srbija napreduje na svakom koraku,tu je i ulaganje u kulturu Srbije. Hala za opere se sprema za Beogradjane.