BUGARSKI ŠPIJUNI U NATO SLUŽBI: U Srbiji u decembru uhapšen obaveštajac Sofije

Autor:

Vesti

27.01.2024

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezervni oficir naše vojske Bugarima prenosio informacije o aktivnostima srpskih službi bezbednosti i stanju na administrativnoj liniji prema KiM.

BUGARSKI ŠPIJUNI U NATO SLUŽBI: U Srbiji u decembru uhapšen obaveštajac Sofije

Foto: ST/Nemanja Pančić, Printscreen/K1

Bugarske obaveštajne službe imaju svoje ljude koji rovare po Srbiji. To je potvrdio i slučaj u Bosilegradu, gradiću smeštenom na samoj granici s Bugarskom, gde je početkom decembra prošle godine uhapšen Ljuben Grigorov (61) zbog špijunaže za račun Sofije.

Grigorov je, inače, rezervni oficir koji je radio u Kulturnom centru u Bosilegradu. S obzirom na to da u Bosilegradu živi tek nešto više od 2.000 ljudi, on je bio blizak sa svima, tako da je lako dolazio do informacija, a naši kontraobaveštajci su ipak uspeli da ga lociraju i ustanove da je poslednjih meseci intenzivno prikupljao podatke o aktivnostima srpskih službi bezbednosti, vojske i policije, ali da je prenosio Bugarima i stanje na administrativnoj liniji prema Kosovu i Metohiji.

Kako saznajemo, reč je o srpskom državljaninu, pripadniku bugarske manjine, koji je kao rezervni oficir učestvovao u ratovima devedesetih. Početkom milenijuma se oprobao u privatnom biznisu da bi se na kraju zaposlio u Kulturnom centru. Pored toga, on je učestvovao i na vojnim vežbama naše vojske koje su se održavale na jugu Srbije, pa je i te podatke prenosio obaveštajnim centrima u Sofiji

Predsednik Kulturno-informativnog centra u Bosilegradu Ivan Nikolov bio je iznenađen posle hapšenja Grigorova. On je rekao je da je Grigorov učestvovao u organizacijama kulturnih događaja u ovom gradiću, između ostalih, i narodnog festivala. Pored toga, bio je na raspolaganju i za druge aktivnosti. 

- To je tipičan primer legendiranja našeg državljanina u instituciju Kulturni centar u Bosilegradu, gde je takođe dokazano da je on obavljao određene dužnosti koje se kose s poslovima koji su bili u njegovoj nadležnosti kao radnika tog centra. S druge strane, veoma je indikativno da je on bio rezervni oficir, pa postoji i nadležnost VBA - rekao je posle ovog hapšenja dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost prof. dr Radojica Lazić.

Ćerka se udala u Bugarsku

Ljuben Grigorov je često putovao u Bugarsku, a to je objašnjavao sugrađanima kao odlazak u posetu ćerki. Njegova ćerka je naime udata za bugarskog državljanina i tamo živi, pa je to značajno olakšalo posao Grigorovu da prenosi informacije bugarskim obaveštajnim službama.

Srpski obaveštajac u penziji Božidar Spasić kaže da NATO u Srbiji angažuje obaveštajce preko drugorazrednih država kako ne bi padali špijuni velikih NATO država poput SAD, Velike Britanije Nemačke ili Francuske.

- NATO šalje ove špijune zbog lakše komunikacije, zbog poznavanja jezika i zbog toga što se već nalaze na teritoriji Srbije, pa ne moraju da ubacuje strane špijune. Ali oni su obični izvršioci. Svaki podatak do kog su oni eventualno došli stavlja se na raspolaganje NATO snagama u Italiji ili Nemačkoj. Međutim, mi znamo da su oni samo obični izvršioci jer kakav interes ima Bugarska da sazna šta Srbija radi ili gde se naoružava kad Srbija nema pretenzije prema Bugarskoj. Dakle, ovo su direktni mali izvršioci, oni vam dođu kao neki piljari koji na pijaci skupljaju podatke da ne bi NATO kompromitovao svoju veliku špijunsku mrežu - zaključio je Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading