ŠAPIĆ ČESTITAO ŠKOLSKU SLAVU: Svetog Savu obelažavaju svi đaci i prosvetni radnici

Autor:

Vesti

27.01.2024

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šapić je naglasio da zato želi da osobine koje su Svetog Savu krasile, mudrost, darovitost, produhovljenost i maštovitost, krase generacije naših đaka i studenata.

ŠAPIĆ ČESTITAO ŠKOLSKU SLAVU: Svetog Savu obelažavaju svi đaci i prosvetni radnici

Foto: Беоинфо

Predsednik privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić posetio je danas povodom školske slave – Svetog Save Osnovnu školu „Momčilo Živojinović” u Mladenovcu i tom prilikom uputio iskrene čestitke svim predškolcima, đacima, vaspitačima, nastavnicima i profesorima.

Obraćajući se prisutnima on je istakao da je danas praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetitelju.

Prema njegovim rečima Sveti Sava nam je ostavio mnogo toga važnog, sva njegova dela kao duhovnika i poglavara Srpske pravoslavne crkve, zakonodavca, pisca i književnika, narodnog učitelja i prosvetitelja, zadužbinara i graditelja.

Šapić je naglasio da zato želi da osobine koje su Svetog Savu krasile, mudrost, darovitost, produhovljenost i maštovitost, krase generacije naših  đaka i studenata.

Prosvetnim radnicima, koji obavljaju jedan od najodgovornijih poslova u društvu, poželeo je da nastave da posvećenošću i ljubavlju prema svom poslu izvode decu na pravi put, put koji nam je pre toliko vekova pokazao naš veliki prosvetitelj Sveti Sava.

Sveti Sava je rođen je kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i mlađi brat Vukana i Stefana Prvovenčanog. Od oca je dobio na upravu Zahumlje, ali je njegov životni put bio drugačiji od onog koji su mu namenili roditelji. Od ranog detinjstva, pokazivao je ljubav prema knjizi i žitijima južnoslovenskih pustinjaka.

Pomagao je siromašne i poštovao je monahe. Pobegao je sa dvora sa 18 godina i primio monaški čin i ime Sava. Stefan Nemanja je pokušao to da spreči, ali nije uspeo. Kasnije tokom svog života, shvatio je sinovu odluku, i sam se približivši Bogu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading