"1. MARTA STUPAJU NA SNAGU DVA BITNA SPORAZUMA" Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje danas u 14 sati! OVO JE VAŽNO ZA SRBIJU!

Autor:

Vesti

22.01.2024

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je juče u Skoplje kako bi prisustvovao samitu "Zapadni Balkan - Evropska unija".

"1. MARTA STUPAJU NA SNAGU DVA BITNA SPORAZUMA" Vučić iz Skoplja najavio potpisivanje danas u 14 sati! OVO JE VAŽNO ZA SRBIJU!

Foto: TV Pink/printscreen

Skoplju se danas održava susret "Zapadni Balkan i EU" i sastanak lidera o Planu rasta za Zapadni Balkan, čiji je domaćin makedonski premijer Dmitar Kovačevski. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je dva bitna sporazuma stupaju na snagu od 1. marta.

Ovde uvek bude i ponekih neprijatih detalja, ali ne želim o tome. Sinoć smo imali važan sastanak sa ljudima iz Otvorenog Balkana. U 14 sati se potpisuje. Od 1. marta bi konačno trebalo da stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada, Srbija, Albanija i Severna Makedonija. To za nas mnogo znači, pravljenje tržište sa radnom snagom od oko 11 miliona stanovnika.

- Ići će i protokol o identifikacionim brojevima. Tako ćemo olakšati komunijakciju i između građana i kompanija. 

- Sinoć smo imali suret i sa Džimom O Brajanom, pa večeru na kojem su prisustvovali svi. Bio je i Kurti, i Rama, i Albanci iz Severne Makedonije, Kovačevski. Bilo je veoma važno to što smo razgovarali i sa Kopmanom i sa O Brajanom. Važno je to što formiramo zajedničko tržište, jer će to podići naše kapacitete za naše planove sa kojima smo izašli pre dva dana.

- Likvidniji smo mnogih zemaja EU koje su i veće od nas. Nemamo potrebe za novim zaduživanjem, a nivo javnog duga je veoma kontrolisan, nešto niše od 52% u odnosu na BDP.

- Ukoliko budemo uspeli da do aprila uskladimo legislativu, da di kraja marta izglasamo važne zakone, to prvo raspoređivanje novca moglo bi da bude već u maju ili početkom juna, pre njihovih izbora koji se održavaju 9. juna. Ono što je za nas još važnije jesu zelene linije za naše kamione, to bi smanjilo naše operativne troškove sa EU, o tome ćemo sa Hrvatskom i Mađarskom.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, stigao je juče u Skoplje kako bi prisustvovao samitu "Zapadni Balkan - Evropska unija".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (50)

Loading
Milena

22.01.2024 14:23

Svaki potpisani važni sporazum donosi dobro Srbiji.

Veljko M

22.01.2024 15:26

Ovaj sporazum je veoma važan za ceo region.

Rajko Ć

22.01.2024 15:29

Milena: Verujem da će se Otvorenom Balkanu priključiti i Crna Gora i BiH.

Aleksa

22.01.2024 15:52

Slobodno tržište rada će u velikoj meri olakšati kretanje radne snage između zemalja "Otvorenog Balkana", što će povoljno uticati na privredni rast celog regiona.