DŽEJMS O'BRAJAN, POMOĆNIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD: Novi saziv Skupštine za napredak Srbije!

Autor:

Vesti

12.01.2024

16:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Značajna je promena u sastavu parlamenta jer su stranke koje nude samo nacionalizam poražene, kaže O'Brajan

DŽEJMS O'BRAJAN, POMOĆNIK DRŽAVNOG SEKRETARA SAD: Novi saziv Skupštine za napredak Srbije!

Foto: Profimedia Cnpadmedia Sipa Press Profimedia, instagram/Printscreen/usembassyserbia

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajan izjavio je za Republiku da SAD snažno podržava dijalog Beograda i Prištine i poziva obe strane da ispune preuzete obaveze.

SAMO MIRNI PROTESTI

- Napravljeni su iskoraci u pogledu rešavanja nekih veoma praktičnih svakodnevnih pitanja, kao što su registarske tablice i način na koji se izdaju carinski dokumenti. Veoma je važno da i jedni i drugi izbegavaju bilo kakve provokativne akcije - rekao je O'Brajan i dodao da je komunikacija i saradnja s Beogradom takođe omogućila izvesno smirivanje situacije.

Govoreći o nedavno održanim izborima u Srbiji, on je rekao da je važno da nova srpska vlada i institucije, uključujući i parlament, uključe reprezentativnu grupaciju opozicije u sledeće vlade.

- Pozdravljamo mirne proteste stanovništva, to je njihovo pravo da mirno protestuju. Ali takođe želimo da vidimo da se pravni proces koristi za rešavanje bilo kakvih specifičnih zabrinutosti i pružanje jasnog izveštaja o ishodu izbora. Radićemo s Vladom Srbije na rešavanju zabrinutosti koje je izneo ODIHR - rekao je O'Brajan.

Foto: Tanjug/AP Boris Grdanoski

Džejms O'Brajan

Kako je rekao, značajna je promena u sastavu parlamenta koji će zasedati nakon ovih izbornih rezultata:

- Stranke koje nisu nudile ništa, osim nacionalizma, zaista su pretrpele veliki gubitak. Nekoliko najvećih partija nije prešlo cenzus za ulazak u sledeći parlament. Političke snage u novom sazivu daju jasnu viziju napretka Srbije i ko su ljudi odgovorni za taj napredak. To je dobro za napredak i sve nas.

 

EVROPSKI BALKAN

Govoreći o zapadnom Balkanu, on je rekao da bi taj region trebalo da bude evropski, stabilan i bezbedan.

- A to znači, pre svega, da im je potrebna ekonomska integracija. Pitanje u ovim zemljama je da njihov veliki deo stanovništva odlazi, seli se u Evropu i drugde. Snažno podržavamo plan privrednog rasta Fon der Lajenove i želim da istaknem šta to znači: dakle, proces pridruživanja Evropskoj uniji je proces pripreme ne samo za integraciju u ekonomsku uniju, ali i priprema za donošenje političkih odluka zajedno s drugim državama članicama - kaže američki funkcioner.

Foto: instagram/Printscreen/usembassyserbia

Džejms O'Brajan o izborima u Srbiji

Kritika Dodiku

Dodao je i da je cilj da Bosna bude evropskija, da bude stabilna i dobro funkcioniše.

- Bosna posebno pati od odliva mozgova. Skoro polovina njenog stanovništva ne živi u zemlji. Ovo je kriza. To je ono čime političari treba da se pozabave. I mislim da umesto toga vidimo neke političare koji nude cirkus. A posebno gospodin Dodik, svojim 9. januarom, Danom Republike Srpske, pokušava da skrene pažnju s pitanja za koja se nadam da će uprava moći da se pozabavi tokom naredne godine - zaključio je O'Brajan.

Izbeći provokacije na severu

Mnogo je važno da se izbegnu provokacije, naročito na severu, u proteklim mesecima prisustvo NATO snaga je pojačano. Ali zadovoljni smo komunikacijom i saradnjom kosovske policije s Euleksom, takođe i saradnjom i komunikacijom s Beogradom. Mi očekujemo da se to nastavi, očekujemo više transparentnosti i više razgovora i to je veoma važno, naročito u svetlu događaja s kraja decembra, poručio je O'Brajen.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Janko

22.01.2024 20:34

Ovaj već u drugoj rečenici poništi ono što je rekao u prethodnoj rečenici.Ma pobogu što Ameriku ili bilo kojeg dobronamjernika smeta kao će netko slaviti svoj historijski događaj