SKANDAL NA KOSOVU! Albanske vlasti pretvaraju srpski manastir u baziliku!

Autor:

Vesti

20.01.2024

13:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bogorodica Hvostanska ograđena, na albanskom jeziku piše da je bazilika.

SKANDAL NA KOSOVU! Albanske vlasti pretvaraju srpski manastir u baziliku!

Foto: commons.wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)

U sramnom činu, temelji srpskog manastira Bogorodice Hvostanske u mestu Studenica, opština Istok, na Kosovu i Metohiji, su ograđeni, a tabla na albanskom jeziku postavljena je s opisom objekta kao "bazilike".

Meštani koji su to primetili, ističu da je reč o temeljima manastira koji se nalazi oko 20 kilometara od Peći i koji je od 1990. godine pod zaštitom kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Srpska pravoslavna crkva i njeni objekti na Kosovu i Metohiji suočavaju se sa sistematskim napadima i pokušajima neovlašćenog prisvajanja od strane privremenih prištinskih institucija. Ovaj slučaj pridružuje se nizu sličnih incidenata, gde se kulturno i versko nasleđe Srba na Kosovu i Metohiji nepravedno tretira.

Meštani ovog područja su izrazili zabrinutost zbog ovog čina, naglašavajući da je manastir deo njihove istorije i kulturnog identiteta. Ovaj akt nepoštovanja kulturnog nasleđa i verske baštine predstavlja ozbiljnu pretnju miru i suživotu na ovim prostorima.

Napad na vernike iz Beograda 2018. godine, kada su dva autobusa sa vernicima kamenovala lica koja nisu imala nikakve veze sa politikom, već su bila posvećena poseti manastirima na Kosovu, predstavlja deo šireg problema bezbednosti na ovim prostorima.

Srpska zajednica i njeni kulturni spomenici zaslužuju poštovanje i zaštitu, a međunarodna zajednica mora preduzeti korake kako bi osigurala da se ovakvi incidenti ne ponavljaju.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading