VESIĆ: “Ekološki talibani“ okupljeni u nevladinim organizacijama i pojedinim političkim strankama vode kampanju protiv otvaranja rudnika rade protiv napretka Srbije (VIDEO)

Autor:

Vesti

19.01.2024

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naravno da treba voditi računa o zaštiti životne sredine, naravno da je to važno, ali ne treba od toga praviti politiku, kazao je Vesić.

VESIĆ: “Ekološki talibani“ okupljeni u nevladinim organizacijama i pojedinim političkim strankama vode kampanju protiv otvaranja rudnika rade protiv napretka Srbije (VIDEO)

Foto: Privatna arhiva

Goran Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas Srbija, kao i brojne druge zemlje, može da živi od rudnika i blaga koje ima u zemlji. Kao što je Srbija živela još od srednjeg veka od rudarstva podsetio je Vesić. Nažalost, različiti "ekološki talibani", okupljeni oko različitih nevladinih organizacija i pojedinih političkih stranaka, od zaštite životne sredine, koja je svakako neupitna, prave politiku ugrožavajući razvoj zemlje.

- Naravno da treba voditi računa o zaštiti životne sredine, naravno da je to važno, ali ne treba od toga praviti politiku zbog koje ne smete da razvijete svoju zemlju i da obezbeđujete radna mesta - rekao je Vesić za TV Hepi.

Primetio je da se u Srbiji vodi kampanja protiv otvaranja rudnika. 

- Da li možete da verujete da imate ljude koji smatraju da je otvaranje rudnika kriminal i krivično delo? - upitao je ministar.

Istakao je da Srbija živi od rudnika još od srednjeg veka, podsećajući da su Nemanjići dovodili Sase da u tadašnjoj Srbiji otvaraju rudnike.

- I ne samo Srbija, mnoge zemlje žive od rudnika, ali kod nas imate kampanju, u kojoj kažu da ne smemo da koristimo blago koje imamo u Srbiji, jer su neki ’zeleni talibani’ odnosno pojedini politički i ekološki funkcioneri odlučili da to nije dobro, zato što oni na tome vode politiku. A, ljudi neka žive kako žive, ne treba da imaju bolje plate, ne treba zemlja da se razvija…. Jer, je taj ekološki talibanski pokret odlučio da Srbija ne sme da ima rudnike zato što oni žele da naša zemlja ne bude bogata - naveo je Vesić.

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre dva dana da je u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu imao težak razgovor sa predstavnicima kompanije „Rio Tinto“, te da se u tom slučaju zemlja suočava sa pitanjem da li će ta kompanija podneti tužbu, ali i da li ćemo prihvatiti celokupnu agendu rasta, budući da bi, između ostalog, ukoliko bi taj projekat ipak zaživeo, najniža neto plata na zapadu Srbije bila 1.000 evra.

Posle tih njegovih reči, pojedini poslanici i ekološki aktivisti poručili su da otvaranja rudnika litijuma u Jadru kod Loznice neće biti i da će ponovo organizovati proteste kako bi sprečili realizaciju tog projekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading