EVO KOJE MOĆNO ORUŽJE STIŽE U VOJSKU: Srbija odvojila milijardu evra za naoružanje ove godine!

Autor:

Vesti

14.01.2024

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva oprema i vozila treba da stignu od 2026. godine. Poseban akcenat je na zemlji porekla

EVO KOJE MOĆNO ORUŽJE STIŽE U VOJSKU: Srbija odvojila milijardu evra za naoružanje ove godine!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić,Ministarstvo odbrane Srbije, mod.gov.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je juče da će Srbija nabaviti oružje iz domaćih fabrika namenske industrije, te da su, mimo već odvojenih sredstava, spremljena još dva paketa, a da sva oprema i vozila treba da stignu do 2026. 

Srbija će, kako je najavljeno, uzeti dodatnih osam samohodnih haubica "Nora", 81 oklopno vozilo "Miloš", 26 borbenih vozila pešadije, 30 kupola za borbeno vozilo "Lazar". 

- Srbija trenutno ima 186 miliona evra slobodnih sredstava koje ćemo odmah potrošiti na kupovinu oruđa i oružja iz domaćih fabrika namenske industrije - naveo je Vučić i dodao da će tokom ove godine biti spremna još dva paketa sa 150 miliona i 400 miliona evra za dodatno opremanje i naoružavanje Vojske Srbije. 

Foto: mod.gov.rs

Samohodna haubica "Nora"

- Taj novac je izdvojen mimo 360 miliona evra sredstava izdvojenih u budžetu Srbije za dodatno naoružavanje - istakao je predsednik države. 

O kakvom oružju je reč - koje su njegove performanse, u razgovoru za Republiku pojašnjava vojni analitičar Vlade Radulović.

Republika

Foto: Srbija danas

Oklopno borbeno vozilo "Miloš"

Prema njegovim rečima, samohodna top haubica "Nora" i višenamensko oklopno borbeno vozilo "Miloš" spadaju među najpoznatije projekte domaće odbrambene industrije, a pored naših oružanih snaga doživeli su i izvozni uspeh. 

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Borbeno vozilo "Lazar"

- Naročito samohodna haubica "Nora", koja je izrađena u nekoliko verzija, a osnovu čini top kalibra 155mm, dok je pomoćno naoružanje mitraljez kalibra 12,7 mm. Maksimalni domet je između 32 km i 42 km, uz potencijalno uspešno dejstvo po ciljevima protivnika i na daljinama preko 50 km koristeći raketizovani projektil sa gasogeneratorom. Težina celog sistema je oko 40 tona - ističe Radulović. 

Kada je reč o vozilu "Miloš", to je, dodaje, višenamensko oklopno borbeno vozilo, koje u zavisnosti od konfiguracije, može da ispuni širok spektar zadataka. 

- Može biti komandno, izviđačko ili patrolno vozilo, zatim se može koristiti za prevoza trupa, kontrolu granice ali i za protivoklopnu, protivgerilsku i protivterorističku borbu. Maksimalna nosivost prve generacije ovog vozila je 14 t, dok je kod nove generacije "Miloš II", ona povećana na 18. Maksimalna brzina kretanja vozila je 110 km/h po uređenim putevima, a zavisno od konfiguracije na krovu vozila mogu biti integrisane daljinski upravljane borbene stanice sa mitraljezima različitog kalibra, ručno upravljane turele, bacači granata, protivoklopne rakete, topovi kalibra 20 mm, kao i optoelektronski i radarski sistemi - kaže Radulović. 

Foto: youtube.com/printscreen

Vojni analitičar Vlade Radulović

Vozilo "Lazar" je, dodaje, oklopno vozilo točkaš koje može da preveze uz vozača, komandira i nišandžiju i još devet članova posade. 

- Zbog svojih višenamenskih karakteristika i različitih konfiguracija, moguće ga je koristiti u različitim misijama i naoružati različitim borbenim stanicama uključujući protioklopne rakete i topove do kalibra 30 mm - kaže ovaj vojni analitičar. 

Radulović ističe da je dalja nabavka navedenih sredstava potvrda da proces modernizacije teče prema planovima i da se Vojska Srbije dodatno jača i oprema. 

- Uz to, ono što je po mom mišljenju još značajnije jeste da ova sredstva nabavljamo iz pogona domaće odbrambene industrije čime taj segment dodatni jačamo, upošljavamo naše sopstvene kapacitete i smanjujemo zavisnost od nabavki iz inostranstva - dodaje Radulović. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading