BILČIKOV ŠAMAR ZA ĐILASA: ''Ne očekujte međunarodnu istragu!''

Autor:

Vesti

11.01.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovak pokopao nade Dragana Đilasa i njegovog dela opozicije da će stranci da odlučuju o vlasti u našoj zemlji

BILČIKOV ŠAMAR ZA ĐILASA: ''Ne očekujte međunarodnu istragu!''

Foto: voa printscreen, Nemanja Pancic

Ne predviđam i bilo bi neobično predviđati bilo kakvu međunarodnu istragu u kontekstu izbora, izjavio je Slovak Vladimir Bilčik, poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog predstavničkog tela Evropske unije za Srbiju, u intervjuu za Glas Amerike. Time je Bilčik, praktično, pokopao sve nade Dragana Đilasa i njegovog dela opozicije u nekakvu međunarodnu intervenciju, kojusu prethodnih dana na sva usta i na svim mogućim adresama tražili.

Bilčik je rekao da je na institucijama Srbije da otklone eventualne nepravilnosti koje su se dogodile tokom vanrednih parlamentarnih i lokalnih izbora 17. decembra i poručio:

- Srbija je predstavnička demokratija koja je organizovala sopstvene izbore. To su učinile vlasti i političke partije iz celokupnog spektra. Na izborima su učestvovale vladajuća većina i opozicija. Važno je saslušati posmatrače angažovane u dugoročnoj posmatračkoj misiji OEBS i ozbiljno shvatiti njihove zaključke. Siguran sam da međunarodne institucije mogu da rade zajednički s domaćim u Srbiji.

Republika

Foto: voa printscreen, Nemanja Pancic

Vladimir Bilčik

Naveo je i da želi da ohrabri vlasti u Srbiji da u potpunosti sarađuju s međunarodnim institucijama ukoliko se pojave bilo kakva pitanja koja bi zahtevala njihovo angažovanje.

- Mislim da je u interesu građana Srbije i birača da izborni okvir i njegov integritet budu zaštićeni. A ukoliko bude ispravki, to je na institucijama Srbije - naveo je izvestilac.

Pitanje kao provokacija

Novinar Glasa Amerike bio je uporan da od Bilčika izvuče makar neku osudu Srbije, pa je tako usledilo pitanje: "Očekuje se da će konačni izveštaj OEBS o izborima u Srbiji biti objavljen u narednim sedmicama. Imajući u vidu da će u celosti ili delimično potvrditi nepravilnosti navedene u preliminarnom dokumentu, šta bi moglo uslediti nakon toga?"

- Pročitajmo izveštaj, pa onda možemo diskutovati o narednim koracima - odgovorio je Bilčik.

U delu javnosti Srbije, kako piše Glas Amerike, Bilčikovi stavovi nakon izbora protumačeni su kao da je tvrdio da je glasanje proteklo bez većih nepravilnosti. On je sada ukazao da je tako nešto posledica, kako je precizirao, izvlačenja određenih reči iz konteksta.

- Sve vreme imam jedan stav o izborima u Srbiji. Zauzeli smo veoma jasan i jedinstven stav. Nema nikakve promene, niti moje dve različite izjave. Pozdravili smo činjenicu o velikoj izlaznosti birača. Mislim da su i svi cenili to što, podvlačim, nije bilo nasilja i velikih incidenata. U vezi sa jednim slučajem nasilja koji se dogodio van Beograda, kada je napadnuta grupa posmatrača u njihovom vozilu, pozvali smo na hitnu istragu. U tom smislu izbori su bili dobro sprovedeni i održani. Dodaću i da je naš mandat bio posmatranje parlamentarnih, a ne lokalnih izbora - naglasio je Bilčik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (41)

Loading
Jelena

11.01.2024 21:38

Ma bravo Bilčiku kralju. Kakva istraga. Još jedan šamar za Djikija i poraz. Njega tuče ko kako stigne.

Jelena

11.01.2024 21:39

Neće čovek da gubi vreme za lešinarske gluposti. Bravo bre,tako se to radi.

Jelena

11.01.2024 21:40

Bilčik "pokopao" Djikija. Sad će tajkun da kuka ko suro pile.

Jelena

11.01.2024 21:41

Nema čovek pametnijeg posla nego će se baviti lešinarskim glupostima i lažima.