SRBIJO, DIŽI RUKE OD EU! PORUKA: Siva eminencija Bele kuće o našoj zemlji!

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

11.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džordž Fridman kaže da je ključ uspeha u fokusu na Americi i da iskoristimo svoje talente da zaradimo novac

SRBIJO, DIŽI RUKE OD EU! PORUKA: Siva eminencija Bele kuće o našoj zemlji!

Foto: Privatna arhiva, Public

Prekaljeni diplomata, čuveni svetski stručnjak za geopolitiku i čovek kojeg nazivaju sivom eminencijom Bele kuće i Stejt departmenta Džordž Fridman poručio je da Evropa neće pomoći ovom regionu jer im nisu potrebni konkurenti, te pozvao zemlje Balkana, pre svega Srbiju, da se okrenu SAD.

Fridman, osnivač kompanije "Geopolitical futures" i bivši predsednik "Stratfora", organizacije čije su stavove uvažavale i primenjivale mnoge administracije SAD, a takođe i čovek iz senke, koji često prenosi poruke koji ne smeju zvaničnim kanalima da se saopšte, otišao je i korak dalje, pa je EU ocenio kao neuspeh, a Ameriku kao zemlju koja treba da nam bude fokus.

Miletić: Priželjkujemo SAD za partnera

Politički analitičar Dejan Miletić kaže da bi ovo partnerstvo bilo rešenje za uticaj SAD u regionu, kao i da je nama potrebna diversifikacija partnerstava.

Republika

Foto: Tanjug Tanja Valic

Dejan Miletić

- Srbija je prava zemlja, ali to mora da se pokaže na terenu, moraju izvršni organi SAD da promene politiku u odnosu na naš narod, možda će sledeći izbori to otvoriti. Mi priželjkujemo SAD za partnera - istakao je Miletić.

SPOSOBNI LJUDI

U razgovoru za Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE), na pitanje kako vidi regionalnu perspektivu za zemlje bivše Jugoslavije i Balkana, Fridman je poručio da pitanje Kosova mora nekako da se reši, ali da je ključno kako Balkan i Srbija da se izgrade kao značajna ekonomska sila. Kako je pojasnio, kada posmatramo Evropu, vidimo koliko je dobro razvijena, ali ona neće pomoći u tom razvitku, kao i da njima nisu potrebni konkurenti.

- Ali ono što mora da se desi: ovo je region s obrazovanim ljudima, sposobnim ljudima, ljudima koji putuju svetom, koji znaju šta može da se proda i kupi, a region konačno mora da počne da potencira ključno pitanje ekonomskog rasta u svetu koji raste i koristi taj rast. Ne znam kako da rešim tu krizu koju imate, ali uglavnom treba je zaobići. Jer ona neće nestati, a ljudi će nastaviti da drže govore u Ujedinjenim nacijama - naveo je Fridman.

Republika

Foto: Profimedia

Bela kuća

On je poručio i da je za svaku zemlju ključna stvar da se fokusira na centar gravitacije svojih potreba.

- Zatim uzmite svoje sposobne biznismene, svoje sposobne tehnologe i tako dalje, i oslobodite ih, pustite ih da rade i čekajte da se dobre stvari dešavaju. Ja sam u Americi, pa govorim ljudima da rade ono što bi Amerikanci uradili, ali to nije loše jer Evropska unija je, mislim, neuspeh, a Sjedinjene Države nisu. Dakle, možda biste želeli da se fokusirate na Sjedinjene Države. Međutim, ključ je da iskoristite svoj talenat da zaradite novac. To je temelj vaše bezbednosti - dodao je Fridman.

Ko je Fridman

- rođen 1949. u Budimpešti
- američki političar jevrejskog porekla
- važi za svetskog stručnjaka za geopolitiku
- osnovao privatnu obaveštajnu agenciju "Stratfor" 1996.
- agencija "Stratfor" je postala poznata po svojim izveštajima tokom NATO bombardovanja SRJ
- izveštaje ove agencije danas citiraju vodeći mediji poput BBC, Rojtersa, Asošijeted presa
- autor je nekoliko knjiga o geopolitičkoj dinamici, ratu, obaveštajnim podacima
- važi za sivu eminenciju Bele kuće i Stejt departmenta

ŠTO BOLJE

Vladimir Marinković, jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, navodi da je Fridman u pravu kada kaže da je budućnost Srbije u izgradnji što boljih odnosa sa SAD. 

- Naravno da ne treba isključiti potpuno evropske integracije, međutim, treba ih definisati kao jedan od prioriteta, ali ne i ključni. Ekonomsko, vojno, energetsko geopolitičko savezništvo sa SAD Srbiji bi donelo mnogo benefita i dugoročnu stabilnost, koja nam je potrebna da bi se ispunila vizija predsednika Vučića da u narednih nekoliko decenija Srbija stane u red razvijenih zemalja Evrope. Mislim da je izuzetno dobar momenat za to i Srbija treba da iskoristi potencijal koji ima po pitanju uloge u nabavnim lancima koji će biti preko potrebni Americi u narednih 10-15 godina da bi mogla izdrži trku s Kinom na polju e-mobilitija, auto-industrije, zelene energetske tranzicije - kaže Marinković i dodaje:

Republika

Foto: Tanjug Sava Radovanovic

Vladimir Marinković

- Tu Srbija ima šansu da se pozicionira kao jedan od ključnih saveznika Amerike i iskoristi priliku da napravi strateško partnerstvo koje će obezbediti dugoročni mir, stabilnost i ekonomski prosperitet građana Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading