NEOSVOJIVA TVRĐAVA: Republika Srpska proslavila rođendan uprkos pretnjama sa svih strana

Autor:

Vesti

09.01.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

RS je garant opstanka našeg naroda na svojoj dedovini. Gde nismo imali državu, nismo ni opstali, poručio premijer Radovan Višković

NEOSVOJIVA TVRĐAVA: Republika Srpska proslavila rođendan uprkos pretnjama sa svih strana

Foto: Foto : Predsedništvo Republike Srpske

Nezapamćena histerija stvorila se zbog jučerašnje proslave Dana Republike Srpske, koju bi Zapad i dobar deo regiona najradije izbrisali s lica zemlje. Međutim, narod u RS, ali i naši sunarodnici poručuju da je RS krvlju natopljena i životima odbranjena i da neće dozvoliti da iko dovede u pitanje njeno postojanje.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Patrijarh Porfirije i Milorad Dodik

Najsvečaniji dan uveličao je i poglavar SPC, patrijarh Porfirije, koji je u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja služio liturgiju.

Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Liturgiju je držao poglavar SPC Porfirije

- Imamo radost i blagoslov da možemo da vam čestitamo, jedni drugima, rođendan Republike Srpske, ali i ono što je još važnije - slavu Republike Srpske. Neka vam je srećna i blagoslovena slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama - poručio je patrijarh Porfirije.

Danima uoči praznika ređale su se pretnje s raznih strana, koje su kulminirale naletima dva američka aviona koje su za cilj imale da zaplaše rukovodstvo RS da odustane od proslave, ali uzalud. Narod širom Srpske sa zastavama je slavio svoj dan, koji se završio velikim defileom u Banjaluci.

U moru bizarnih optužbi izdvojila se američka ambasada u Sarajevu.

- Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januara. Povezivanje tog obeležavanja s pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti je s nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija - navodi se u saopštenju ambasade i tvrdi da je to krivično delo, te se poziva da se sprovede istraga.

Napadi su stigli i od prozapadne opozicije u Srbiji, a među prvima se na Tviteru oglasio Balša Božović, izvršni direktor NVO Regionalna akademija za razvoj birokratije:

- Vučić je i lično i sa svoje kule u Beogradu čestitao neustavni dan Republike Srpske. Vučićev režim ruši suverenitet Bosne i Hercegovine, a kroz podršku 9. januaru, koji su ustanovili osuđeni ratni zločinci, nastavlja da podržava Dodikovu politiku secesionizma. Ovim se podriva mir.

Istoričar Predrag Marković rekao je da su svi ovi napadi besmisleni jer je Dan RS proglašen pre početka rata u BiH.

Foto: FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Obeležavanje Dana RS kritikovano je sa svih strana

- RS je prva srpska država na Zapadu, prva takva u našoj istoriji. I ona već dugo traje, 32 godine nije tako kratak period i ni na koji način, sem nekakvim genocidnim uništenjem, Srbi neće moći da se uteraju u neku unitarnu Bosnu. Tako da ne znam zašto oni to rade i zašto neki političari izazivaju mržnju prema Republici Srpskoj jer, prosto, od toga nema ništa - smatra Marković.

Premijer Radovan Višković poručio je juče da je RS garant opstanka našeg naroda na svojoj dedovini:

- Da nema Republike Srpske, ne bismo imali ni slobodu, a kada nje nema, onda se pitate šta imate. Gde god srpski narod nije imao svoju državu nije ni opstao.

Slobodna Bosna preti
Vučiću zbog čestitke

Portal Slobodna Bosna, odmah nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić podelio čestitku na kojoj je prikazana Kula Beograd i natpis "Srećan rođendan, Republiko Srpska", napao je njega i njegovog najstarijeg sina Danila Vučića, koji je prošle godine prisustvovao obeležavanju Dana RS.

Foto: Printscreen/PINK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"Sme li Aleksandar Vučić nakon ovoga doći u Sarajevo: Predsednik Srbije pokazao pravo lice, pogledajte šta je objavio na Instagramu", naslov je teksta, u kome se još navodi:
- Prošle je godine Vučić na obeležavanje neustavnog dana RS u Istočno Sarajevo poslao svog sina Danila.

Svečani defile, ceo grad u trobojkama

Dan RS obeležen je nizom manifestacija, a centralni događaj bio je svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci. Na defileu je učestvovalo oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora RS, a spektakl je izveden s više od 200 dronova. Ceo dan su se po Banjaluci mogla videti vozila okićena srpskim trobojkama.
U više gradova RS i u Beogradu sinoć je u 20 časova ispaljen sinhronizovani vatromet.

Vučević i Stevandić:
Napadi da prestanu

Nenad Stevandić, predsednik Skupštine RS, razgovarao je juče s Milošem Vučevićem, ministrom odbrane Srbije. Oni su se saglasili da je čitavom regionu potreban mir i ekonomski razvoj, što je moguće isključivo kroz poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, te da je potrebno da prestanu napadi na RS kada su u pitanju njene nadležnosti i imovina.

Vučević je istakao da je jedan od prioriteta Srbije očuvanje Republike Srpske i njenog naroda, kao i da u aktuelnoj političkoj situaciji postoje mnogi napadi na RS, ali da BiH može opstati isključivo kako je propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Kekić

09.01.2024 19:17

Mnogo je kosti ugrađeno u temelje RS da bi je neko izbrisao gumicom.

Kekić

09.01.2024 19:17

Mnogo je kosti ugrađeno u temelje RS da bi je neko izbrisao gumicom.

Nana

09.01.2024 19:24

Gde srpski narod nije imao svoju državu nije ni opstao.

Zora

09.01.2024 19:25

Republika Srpska se ne plaši nikakvih pretnji. Ponosno slavi svoj rođendan i slavu sv. Stefan.