VUČEVIĆ: Konstituisanje Skupštine Srbije najverovatnije u februaru

Autor:

Vesti

05.01.2024

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vučević: Skupština Srbije će biti konstituisana u februaru, a Vlada možda i brže formirana nego ranije

VUČEVIĆ: Konstituisanje Skupštine Srbije najverovatnije u februaru

Foto: printscreen/pink


Predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je večeras da je verovatnije da će Skupština Srbije biti konstituisana u februaru, ali da treba sačekati zvanične rezultate Republičke izborne komisije (RIK) od izbora održanih 17. decembra.

Vučević je istakao da se trenutno teku rokovi vezani za ponovljena glasanja, ali da će nakon toga uslediti rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine Srbije od dana kada RIK zvanično proglasi rezultate.

"Mi smo imali ponavljanje i 30. decembra i 2. januara na nekoliko (biračkih) mesta, i sada teku rokovi vezano za ta ponavljanja. Nakon toga će teći rok od 30 dana za konstituisanje Skupštine Srbije od dana kada RIK zvanično proglasi rezultate", rekao je Vučević za Radio-televiziju Vojvodine.



Moguća brža formiranje Vlade Srbije

Vučević nije mogao da precizira kada će, posle konstituisanja Skupštine, biti formirana Vlada Srbije, ali je istakao da je moguće da će ona biti formirana brže nego u nekim ranijim situacijama. Naglasio je da će SNS u konsultacijama sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, tražiti mandat za sastav Vlade, te da bi period koji je pred Srbijom mogao da vodi ka formiranju Vlade šireg koalicionog kapaciteta.

"To zavisi od političke situacije i političkog dogovora. Da, naša stranka će u konsultacijama sa predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem) tražiti mandat za sastav Vlade. To je prirodno zbog odnosa snaga u parlamentu, ili bolje da kažem zbog poverenja građana", kazao je Vučević.



Pozivi koalicionim partnerima

Vučević je istakao da će prvi poziv za ulazak u Vladu biti upućen Savezu vojvođanskih Mađara, a najverovatnije će biti upućeni i bošnjačkim strankama i Socijalističkoj partiji Srbije (SPS). Naglasio je da je pitanje ko će još dobiti poziv u sastav Vlade stvar odluke Glavnog odbora i Predsedništva SNS, te da nije pitanje samo jednog čoveka i procene.

"Da li će još neko dobiti poziv, to je sada na Glavnom odboru i Predsedništvu SNS. Nije pitanje samo jednog čoveka i procena", naveo je Vučević.



Moguće promene u Vladi Srbije

Na pitanje da li će doći do promena na čelu Vlade Srbije, s obzirom da je Ana Brnabić bila premijerka u prethodna tri mandata, Vučević je naveo da se do sada nije razgovaralo o personalnim rešenjima. Istakao je da se očekuje da će biti novih ljudi u Vladi, ali da to ne znači da neće niko iz današnjeg kabineta sutra biti ministar, te da je na stranačkim organima i koalicionim partnerima da se razgovara o tome.

Stav o odluci o slobodnom putovanju vozilima sa RKS tablicama

Vučević je izrazio svoje mišljenje o odluci da vozila sa registarskim tablicama izdatim od strane administracije u Prištini mogu slobodno putovati po Srbiji, ističući da treba gledati širu sliku i biti politički mudar. Naglasio je da ova odluka ne znači priznanje takozvane kosovske nezavisnosti, te da Srbija ne gubi ništa time. Ocenio je da treba gledati ko šta dobija, a ko šta gubi, te da ova odluka ne bi trebalo da izaziva nervozu, već da treba biti politički mudar u takvim situacijama.

"Što se nerviramo? Pustite ih da putuju. Otići će im tamo (u EU, nakon vizne liberalizacije) 300.000, 500.000 ljudi. Hajde malo da budemo politički mudri, malo nam treba te politike Miloša Obrenovića, malo strpljenja. Nije sve sad za sada", rekao je Vučević za Radio-televiziju Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (43)

Loading
Takica

05.01.2024 22:27

Bilo bi dobro da se Skupstina sto pre formira kako bi drzava nastavila normalno da funkcionise.

Bubi

05.01.2024 22:39

Verujemo da će konstituisanje skupštine biti urađeno kada za to bude najpovoljnije vreme!

Nebojša

05.01.2024 22:53

Radujem se konstituisanju skupštine, a i radujem se daljem jačanju naše države!

Nena

05.01.2024 23:02

Ne bi bilo loše da se ubrza formiranje Vlade, to bi značilo stabilnost i spremnost za dalji rad.