KAKO TO IZGLEDA OBAVEZNI VOJNI ROK?! General -major Stupar za "Republiku" opisao DETALJNU OBUKU VOJNIKA, kako je bilo nekad, a šta da očekujemo sada!

Autor: D.B.

Vesti

04.01.2024

15:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova mera bi omogućila i podmlađivanje vojnog sastava, što može doprineti svežim idejama i energiji unutar Vojske Srbije.

KAKO TO IZGLEDA OBAVEZNI VOJNI ROK?! General -major Stupar za "Republiku" opisao DETALJNU OBUKU VOJNIKA, kako je bilo nekad, a šta da očekujemo sada!

Foto: Vladimir LUkić, Ministarstvo odbrane

Generalštab Vojske Srbije nedavno je pokrenuo inicijativu koja bi mogla da ima značajan uticaj na budućnost vojnog služenja u zemlji. Naime, predloženo je da se ponovo uvede obaveza služenja vojnog roka, sa trajanjem do četiri meseca. Ova inicijativa upućena je predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću, a njen cilj je jasan - podizanje odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije.

U saopštenju Ministarstva odbrane ističe se da bi ponovno uvođenje vojnog roka omogućilo podmlađivanje i unapređenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava. Ova odluka nije doneta bez razmatranja važnosti jačanja vojne moći zemlje, a s obzirom na regionalni kontekst i izazove sa kojima se suočava savremeni svet, ova inicijativa privlači pažnju javnosti i stručne javnosti.

Republika

Foto: /www.mod.gov.rs/cir

 

 

 Prema zvaničnom saopštenju, jedan od ključnih ciljeva je unapređenje odbrambenih sposobnosti zemlje. Osim toga, ova mera bi omogućila i podmlađivanje vojnog sastava, što može doprineti svežim idejama i energiji unutar Vojske Srbije.

"Predlog Generalštaba Vojske Srbije dolazi nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja, koji su nametnuli potrebu za prilagođavanjem modela popune Vojske, a koji bi omogućio jačanje ukupnog regrutnog potencijala i osposobljavanje većeg broja građana za odbranu naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Prethodno je ministar odbrane Miloš Vučević, najavio poketanje skupštinske procedure za ukidane odluke o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka i revidirnje zakona koji reguliše tu obavezu.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 

 

Vučević je takođe danas rekao da se inicijativa pokreće na osnovu procene bezbednosne situacije u državi i da mnoge evropske države ponovo aktiviraju obavezu služenja vojnog roka.

On je istakao da čak 13 godina nije bilo obaveznog služenja vojnog roka i da Vojska "sada ima potrebu za popunjavanjem rezevnog sasatava".

"Imamo 13 generacija gde nije bilo obaveznog služenja vojnog roka, 13 generacija je izašlo iz rezervnog sastava Vojske Srbije. Naše potrebe, odbrambene i bezbednosne, su da imamo nove regrute, nove obveznike i novi sastav, koji je uvek spreman da čuva državu. To ne znači da se spremamo za sukobe ili da su neki ratovi na pomolu", rekao je Vučević.

Portal "Republika" stupio je u kontakt sa generalom-majorom Miloradom Stuparom, koji nam je objasnio kako je nekada izgledao vojni rok u Srbiji, što će uticati i na to kakav će biti ubuduće: 

Foto: printskrin

 

 

 

- Kada govorimo o Vojsci Jugoslavije, obuka je bila težišni zadatak vojske, i obuka se obavljala u nastavnim centrima. Ona je bila podeljena na osnovnu,  stručno-specijalističu obuku i obuku jedinica. 

- Naveći nedostaci obuke su bili u obuci jedinica, zato što se posle izvedene obuke jedinica koja je veoma složena i skupa, raspuštala po odsluženju. I upravo tim, koji ja predvodim, predlaže smanjenje te obuke sa 6 meseci na tri meseca, a da se obuka jedinica izvodi samo do odeljenja, a obuka viših jedinica, četa, bataljona, brigada izvodi u ratnim jedinicama. Ona treba da se svodi na tri meseca, i to će biti predlog mog tima - rekao je Stupar. 

On je govorio i o uzrastu vojnika koji su postajali deo vojske Jugoslavije: 

- To su bilo mladići od 19 godina. Ali treba da se zna da obuka nije samo vojno stručna, ona je počivala i na izvanrednoj fizičkoj obuci i i obuci iz morala. Jer nema vojske bez kvalitetne obuke i morala. Borbenog. Za takvu obuku bila su neophodna izuzetno razvijena nastavna sredstva i pomagala za obuku i vaspitanje. Potrebni su kabineti, poligoni, strelišta... Ona su postojala, i to je sada rasprodato i uništeno. Uništene su kasarne, standard vojske. To je ustvari materijalna baza obuke - naveo je Stupar. 

- Kakva je materijalna baza, od toga zavisi koliko će vojska biti stručna - rekao je Stupar, pa  zaključio: 

- U savremenim borbenim uslovima, u 21. veku, samo je jedna istina - veliki su gubici neopremljene, neobučene žive sile - rekao je Stupar, što se, kako kaže Srbiji u istoriji dešavalo.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading