U APRILU NOVI IZBORI U BEOGRADU? Evo kada dobijamo novu Vladu, a ko se pominje kao novi premijer!

Autor:

Vesti

03.01.2024

21:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori u Srbiji su i zvanično završeni, te sada kreću rokovi za podelu mandata, a potom konstituisanje Skupštine Srbije i Vlade, kao i vlasti u Beogradu.

U APRILU NOVI IZBORI U BEOGRADU? Evo kada dobijamo novu Vladu, a ko se pominje kao novi premijer!

Foto: Shutterstock

Nov kabinet videćemo krajem februara ili u martu, ali je situacija u Beogradu još neizvesna i nije isključeno da će se ići na nove izbore, najranije sredinom aprila, ali moguće i u junu.

Republička izborna komisija (RIK) objavila je juče na svom sajtu rezultate parlamentarnih izbora na osnovu svih obrađenih biračkih mesta, posle ponovljenih izbora za narodne poslanike na osam mesta.

Izbori Beograd 2023.

U Beogradu situacija je još uvek neizvesna. Za formiranje flasti je potrebno 56 odbornika od 110. SNS i SPS imaju 54 odbornička mandata i do većine mogu doći ili savezom sa Branimirom Nestorovićem, ili dogovorom sa dva opoziciona odbornika.

“Srbija protiv nasilja” ima 43 mandata i čak i u koaliciji sa 7 poslanika liste "NADA za Beograd" nemaju dovoljno za formiranje vlasti.

Pokret "Mi, glas iz naroda" Branimira Nestorovića dobio je šest mandata.

Aleksandar Šapić, predsednik privremenog organa Grada Beograda, juče je rekao da će posle završetka izbornog procesa i zvanične dodele mandata pozvati sve odbornike kako bi se videlo da li aktuelna vlast ima većinu u Skupštini grada, uključujući i odbornike Nove Demokratske stranke Srbije (Nova DSS).

- Ako bude bilo među njima onih koji žele da razgovaraju, budu konstruktivni i smire ovu situaciju, mi ćemo formirati gradsku vlast. Ukoliko ne dobijemo 56 odbornika ići će se na nove izbore - zaključio je Šapić.

Rok je dva meseca od dana objavljivanja rezultata izbora, jer Skupština grada Beograda mora da bude konstituisana u tom periodu. Pod konstituisanjem se, kako diktira slovo zakona, smatra izbor predsednika Skupštine i postavljenje sekretara.

Rokovi za izbore u Beogradu

U slučaju da Skupština Beograda potvrdi mandate odbornika i izabere predsednika i postavi sekretara, ali u narednih 30 dana ne izabere gradonačelnika i gradsko veće, rok od dva meseca može biti produžen.

U tom slučaju, predsednik Skupštine Srbije dobija rok od dva meseca da raspiše izbore za odbornike, s tim da od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45, ni više od 60 dana.

To znači da nas eventualno novi beogradski izbori čekaju najranije tri i po meseca posle objavljivanja konačnih rezultata izbora - sredinom aprila.

Prema postojećih rokovima, mogli bi da budu ukombinovani i sa redovnim izborima za odbornike 17 gradskih opština u junu.

Formiranje nove Vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 31. decembra da će se izborni proces okončati u narednih 10 do 12 dana. Prema njegovim rečima, Skupština Srbije će biti konstituisana krajem januara, a novu Vladu bi mogli da očekujemo do kraja februara ili u martu.

Zakon kaže da je rok za formiranje Skupštine Srbije 30 dana od objavljivanja konačnih izbornih rezultata, a parlament posle toga u roku od 90 dana treba da izabere novu vladu.

RIK u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora treba da dodeli mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi.

Onda na prvoj sednici, koju zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, potvrđuje mandate narodnih poslanika. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika.

Novi premijer

Srpska napredna stranka osvojila je apsolutnu većinu i može sama da formira vlast, a Aleksandar Vučić je nedavno rekao da nije lako da Ana Brnabić ostane premijerka, podsetivši da joj je pre izbora rekao da je ovo njen poslednji mandat na toj funkciji.

- Ana je izrasla u velikog borca. Ponosan sam na nju. Teško da će ona opet biti premijerka. To sam joj rekao pre izbora, ali ona je dala srce i borila se tokom cele kampanje. Iza nje ostaju rezultati - kazao je Vučić.

U kontekstu novog premijera se najviše pominje ime Miloša Vučevića, trenutnog predsednika SNS. Čak je i Ana Brnabić nagovestila takav scenario odgovarajući na pitanje da li posle nje na poziciju premijera 2024. godine dolazi Vučević.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus", ranije je za Blic ocenio da vidi Vučevića kao prvi izbor, ali ne isključuje scenario u kojem bi došlo do obrta u poslednjem momentu.

- Najbliži toj funkcije je Vučević, što je i najavljeno, ali Vučić može u poslednjem momentu da izvuče iznenađenje iz rukava, poput Ane Brnabić. Sem Vučevića, u obzir dolazi i Siniša Mali i Goran Vesić, vode važna ministarstva i potpredsednici su Vlade - kaže Pejić.

Ovako je glasala Srbija:

Lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" osvojila je 46,75 odsto, odnosno 1.783.701 glas.

Izborna lista "Srbija protiv nasilja" osvojila je 23,66 odsto glasova i za njih je glasalo 902.450 ljudi.

Za izbornu listu "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasalo je 249.916 ljudi, odnosno 6,55 odsto, dok je koalicija NADA osvojila je 5,02 odsto glasova i za njih je glasalo 191.431 ljudi.

Lista Branimira Nestorovića "Mi - glas iz naroda" osvojila je 4,69 odsto glasova, za njih je glasalo 178.830 ljudi.

Za koaliciju Zavetnici-Dveri glasalo je 105.165 ljudi, a to je 2,76 odsto glasača.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je 1,7 odsto glasova, dok je za Srpsku radikalnu stranku glasalo 1,46 odsto glasača.

Izborna lista "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini" osvojila je 0,76 odsto glasova, a za Izbornu listu "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" 0,57 odsto.

"Politička borba Albanaca se nastavlja - Šaip Kamberi" osvojila je 0,35 odsto glasova, izborna lista Narodna stranka 0,88 odsto, a lista Zajedno za budućnost 0,18 odsto.

Ruska stranka osvojila je 0,3 odsto glasova, lista Čedomira Jovanovića 0,24 odsto, lista Saša Radulović-Boris Tadić 1,18 odsto.

Za izbornu listu "Srbija na zapadu" glasalo je 0,14 odsto, a za listu "Albanska demokratska alternativa" 0,08 odsto glasova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (30)

Loading
Jelena

03.01.2024 21:27

Volela bih nobe izbore u Beogradu to im Vucic sad uzme sma preko 55% ....

Tanja

03.01.2024 21:28

Građani Srbije veruju Predsedniku Vučiću i rukovodstvo i na izborima su to i dokazali. Srbija nikada neće stati.

Zvezdica

03.01.2024 21:30

I posle ponovljenih beogradskih izbora, opozicija će biti nezadovoljna, jer neće imati podršku građana.

Anka

03.01.2024 21:44

Dobro je dokle god Vladu formira SNS, nece biti greške