SRBIJA GRABI NAPRED: Svečano ozvaničen početak radova na BIO4 KAMPUSU

Autor: B.K/E.S.T

Vesti

28.12.2023

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena će verovatno dostići 600 miliona evra, ali ovaj projekat je od izuzetne važnosti

SRBIJA GRABI NAPRED: Svečano ozvaničen početak radova na BIO4 KAMPUSU

Foto: Vlada Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć na svečanosti povodom izdavanja građevinske dozvole za BIO4 kampus, koji će biti novi bioekonomski centar u Evropi, da je to velika stvar za našu zemlju i nešto što predstavlja budućnost i dodao da je ideja da bude jedan od 10 ili 12 najuspešnijih na celom svetu.


Vučić je rekao da je podržao ideju za izgradnju BIO4 kampusa, iako o tome ništa nije znao, ali da je razumeo da je nešto što je dobro za Srbiju.
Republika

Foto: Vlada Srbije

Ovako će izgledati BIO4 Kampus

 

Kazao je da je njegova zasluga u tome što je tražio od ministra finansija Siniše Malog da obezbedi sredstva za taj projekat, a koja nisu mala.


Vučić je naglasio da će sigurno biti potrebno više od sada predviđenih 450 miliona evra i da će verovatno s novim troškovima koji se budu pojavili i novim idejama to doći do 600 miliona evra.


- Ali dobro, to je jedna velika stvar za našu zemlju i pogrešno sam rekao da je to naša prednost u odnosu na zemlje regiona. To je naša zajednička prednost, celog regiona i svi ovde iz celog regiona zajedno s nama, kao što i mi s njima u njihovim zemljama, moramo da radimo zajedno po najvažnijim pitanjima uz saradnji nauke i biologije i savremene tehnologije. To je nešto što svakako predstavlja budućnost - objasnio je šef države.

Foto: Vlada Srbije

Ovako će izgledati BIO4 Kampus

 

Vučić je kazao da će BIO4 kampus okupiti sedam fakulteta i devet naučnih instituta i dodao da će biti zaposleno više od 1.000 doktora nauka:


- Ne moram da kažem da isto tako pojma nisam imao kakav je značaj data centra u Kragujevcu, ništa nisam razumeo, samo što su tamo otvorili neku kutiju, ali zato danas vidim da najveće kompanije sveta čuvaju svoje podatke upravo u Kragujevcu i vidim da nam je potreban ne samo jedan superkompjuter već i drugi superkompjuter i po tome će Srbija da ima veliku prednost u odnosu na sve druge.

Foto: Vlada Srbije

Ovako će izgledati BIO4 Kampus

 

Dodao je da će to biti zajednička prednost celog regiona u odnosu na druge regione. Kako je rekao, Institut za veštačku inteligenciju, instituti za hemiju, tehnologiju, metalurgiju, kao i saradnja s Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje doneće i nova rešenja u oblasti molekularne genetike, genetičkog inženjerstva i mnogih drugih stvari.


- Razvojna banka Saveta Evrope je izvanredna banka. Uvek su nam davali najpovoljnije pare. Ovo finansiramo mi. Ovo su srpske pare. Njima hvala što nam ovo obezbeđuju po najpovoljnijim uslovima. Uvek su mnogo pomagali napretku i razvoju Srbije. Hvala i građanima Srbije koji su ovo omogućili - da imamo danas novac da kroz nauku uđemo u 2024. - rekao je Vučić.


Na svečanosti su predsednik Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministarka Jelena Begović isekli tortu, čime su ozvaničili početak izgradnje BIO4 kampusa.

 

Vučić: Ovaj kampus doneće prednost za ceo region

Foto: Vlada Srbije

Ovako će izgledati BIO4 Kampus

 

U kampanji 207 sati programa protiv mene

 

Vučić je prokomentarisao istraživanje po kom je on bio najnapadanija ličnost u kampanji, a o izveštavanju opozicionih medija rekao da ne razume kako uopšte može da hoda ulicom posle tolike mržnje.


- To je 207 sati programa samo protiv mene. U poslednjih mesec dana! A 17 sekundi protiv Dragana Đilasa. I onda govore o diktaturi i medijskim slobodama. Ali ja mislim da ljudi to sve razumeju - kazao je predsednik.

 

Vrednost vaučera za odmor biće 10.000

 

Predsednik Vučić najavio je sinoć da će vrednost besplatnih turističkih vaučera za odmor u Srbiji biti povećana sa 5.000 na 10.000 dinara i da će biti podeljeno, kao i pre, 100.000 vaučera.


- To je velika vest i za naše penzionere i za nezaposlene, kao i za ljude s nešto skromnijim primanjima. Sad više nećemo ići sa 100.000 vaučera po 5.000 dinara, već ćemo povećati vrednost vaučera na 10.000 dinara. Tako da će svi moći da dobiju te besplatne vaučere od 10.000 dinara - rekao je šef države.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Petra

28.12.2023 08:22

Čestitke. I jedno pitanje. Pored ovako blistavih mogućnosti, realnih, kako to da Pio Beograd ne može da nađe uplate za penzicijsko, kao nije bilo kompjutera pa se se polovina radnog staža od 1985. negde izgubila i Pio umanjuje penziju za tih 20 godina! Na jednoj strani visoka tehnologija a na drugoj kancelarijski prašinari . Isra priča kao sa mamografima.