OPOZICIJU PREUZELI EKSTREMISTI: Najagresivniji na nasilnim protestima pripadnici Antife

Autor:

Vesti

19.12.2023

13:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mediji su u januaru zapazili da je Marinika tek 6. januara 2020. obrisala reč "Antifa" iz svog Tviter profila. Naime, tada je bivši američki predsednik Donald Tramp objavio da će Antifu proglasiti terorističkom organizacijom.

OPOZICIJU PREUZELI EKSTREMISTI: Najagresivniji na nasilnim protestima pripadnici Antife

Foto: Tanjug/TANJA VALIČ, Printscreen/x

Opozicioni protest u Beogradu, iako je okupio malo ljudi bio je veoma nasilan, pri čemu su najagresivniji bili pripadnici Antife. Ovaj pokret je tesno povezan sa srpskom opozicijom.

Podsetimo, MUP je saopštio da je uhapšen D. M. koji je ispred zgrade RIK sprečavao članove te komisije da napuste zgradu, a zatim fizički napao direktora Republičkog zavoda za statistiku, Miladina Kovačevića. Jedna novinarka pogođena je konzervom, a bilo je i drugih incidenata. Tako se lista "Srbija protiv nasilja", pretvorila u nasilni pokret, a Đilasova udarna pesnica, Marinika Tepić, tesno je ideološki povezana s Antifom.

Ona je to dugo isticala, što je s oduševljenjem potvrdila i 9. februara 2018.

- Dobra vest za dobro jutro. Prva antifa POBEDA - u novijoj srpskoj istoriji (malo li je?)! Hvala policiji što nas je poslušala i nije dozvolila Srpski marš 17. februara. Ok, opet smo izdajnici i strani agenti,nek nas zovu kako hoće, ali fašisti i neonaci neće marširati Beogradom - napisala je tada Marinika.

Foto: printskrin/Tviter

 

Mediji su u januaru zapazili da je Marinika tek 6. januara 2020. obrisala reč "Antifa" iz svog Tviter profila. Naime, tada je bivši američki predsednik Donald Tramp objavio da će Antifu proglasiti terorističkom organizacijom. Šta više, i da je u isto vreme počela da veliča Donalda Trampa, rečima da je počeo čistku duboke države. Ovo su tviteraši protumačili kao gest iskusne preletačice.

Antifa je pre pokret aktivista čiji sledbenici imaju zajedničku filozofiju i primenjuju istu taktiku. Bilo ih je na nasilnim protestima širom Amerike. Pojavili su se 2017. kao kontramitingaši na skupu desnih ekstremističkih grupa u Šarlotsvilu, u Virdžiniji.

Antifa je skraćenica od reči "antifašista", i okuplja krajnje levičarske aktiviste. Među njima su anarhisti, ali i komunisti i šačica socijaldemokrata. Izdvaja ih spremnost da upotrebe nasilje, a uvek se pravdaju da je to bilo u samoodbrani. Neko vreme su bili zaboravljeni, a onda su uskrsnuli 2016. kada je Donald Tramp postao predsednik SAD.

Jedan od najdrastičnijih slučajeva nasilja dogodio se kada je pristalica Antife, 48-godišnji Majkl Rajnoel, ubio desničara u Portlandu. Rajnoela je pobegao i nedelju dana kasnije ubijen je u obračunu s policijom.

U našoj zemlji, pripadnici Antife optužuju Srbiju za navodni genocid u Srebrenici i zločine u BiH i na Kosovu. I ranije su učestvovali u protestima u našoj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading