PREDSEDNIK VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE PORODICI PREMINULOG KUVAJTSKOG ŠEIKA: S tugom sam primio vest o njegovoj smrti

Autor:

Vesti

16.12.2023

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas saučešće porodici kuvajtskog emira šeika Navafa al Ahmeda al Sabaha (86).

PREDSEDNIK VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE PORODICI PREMINULOG KUVAJTSKOG ŠEIKA: S tugom sam primio vest o njegovoj smrti

Foto: ATAImages

- Sa tugom sam primio vest o smrti kuvajtskog emira šeika Navafa al Ahmeda al Sabaha. Izražavam duboko saučešće porodici i prijateljskom narodu Kuvajta, uveren da će njegov legat mudre politike i razboritog vođstva nastaviti da živi - naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na društvenoj mreži X, nekadašnjem tviteru.

Podsetimo, preminuo je kuvajtski emir šeik Navaf Al-Ahmad al-Sabah (86), prenela je danas kuvajtska državna televizija.

Redovan program na državnoj televiziji Kuvajta je iznenada prekinut čitanjem stihova iz Kurana, što je u ovoj zemlji signal moguće smrti nekog od članova vladarske porodice, prenosi Rojters.

Kuvajtski emir šeik Navaf al-Ahmad al-Sabah (86) je bio primljen u bolnicu krajem novembra zbog hitnog lekarskog pregleda.

- Sa velikom tugom oplakujemo smrt šeika Navafa al-Ahmada Al-Sabaha, emira države Kuvajt", navodi se u saopštenju dvora, koji je emitovan na državnoj televiziji - prenosi Al Džazira.

Šeik Navaf je položio zakletvu u septembru 2020. godine nakon smrti svog polubrata, šeika Sabaha al-Ahmada al-Džabera al-Sabaha, koji je preminuo u SAD u 91. godini.

Navaf je bio jedan od najviših članova kuće Sabah. Sa 25 godina, imenovan je za guvernera Havalija 21. februara 1962. i tu funkciju je obavljao do 19. marta 1978. godine.

Bio je ministar unutrašnjih poslova od 1978. do 26. januara 1988. godine, kada je imenovan za ministra odbrane.Nakon oslobođenja Kuvajta u Zalivskom ratu, Navaf je 20. aprila 1991. imenovan za vršioca dužnosti ministra rada i socijalnih pitanja i na toj funkciji je ostao do 17. oktobra 1992. godine.

Nakon njegovog imenovanja u vladu 1991. godine, grupa visokih vojnih oficira poslala je pismo Jaberu al-Ahmadu, tadašnjem emiru, tražeći da Navaf, ministar odbrane tokom iračke invazije na Kuvajt, i Salem al-Sabah , ministar unutrašnjih poslova tokom invazije, biti otpušten iz vlade i pod istragom zbog nedostatka vojne spremnosti Kuvajta na dan invazije. Kao rezultat toga, Navaf nije imenovan na poziciju na nivou kabineta sve do 2003. godine.

Dana 16. oktobra 1994. Navaf je imenovan za zamenika načelnika Nacionalne garde Kuvajta i na toj funkciji je bio do 2003. godine. Iste godine je ponovo preuzeo funkciju ministra unutrašnjih poslova dok Amirijev dekret nije izdat 16. oktobra 2003. kojim je postao prvi zamenik premijera Kuvajta[12] i ministar unutrašnjih poslova. Navaf je igrao ulogu u podršci programima koji podržavaju nacionalno jedinstvo između Saveta za saradnju arapskih država Zaliva i arapskih zemalja.

Sa dolaskom Sabaha Al-Ahmada Al-Jabera Al-Sabaha na čelo Kuvajta 29. januara 2006. godine, 7. februara 2006. je izdat Amirijev dekret kojim se Navaf zvanično određuje za prestolonaslednika. Ovo je bilo u suprotnosti sa tradicijom porodice Al-Sabah, prema kojoj bi kancelarije emira i prestolonaslednika trebalo da se smenjuju između ogranaka Al-Džaber i Al-Salema.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (41)

Loading
Mitarpavlovic

16.12.2023 13:58

Saučešće porodici kuvajtskog emira šeika Navafa al Ahmeda al Sabaha.

Vasko

16.12.2023 14:00

Uvek je tužno kada prijatelj naše zemlje premine. Neka počiva u miru.

Ljilja

16.12.2023 14:00

Saučešce porodici Kuvajtskog šeika!!!!

Ivana

16.12.2023 14:11

Saucesce Kuvajtu