BIVŠI PRIPADNIK OVK POSLAT U HAG! Šalja uhapšen u ponedeljak, Specijalni sud ga je pozivao pre tri godine!

Autor:

Vesti

12.12.2023

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši pripadnik tzv. OVK i bivši poslanik u prištinskoj skupštini Hadži Šalja poslat je u Specijalni sud u Hagu, potvrdio je njegov advokat Dževdet Smakići.

BIVŠI PRIPADNIK OVK POSLAT U HAG! Šalja uhapšen u ponedeljak, Specijalni sud ga je pozivao pre tri godine!

Foto: Screenshot/Dukagjini

On je prištinskoj Kohi rekao da je Šalja otputovao u Hag avionom posle 9 časova i dodao da je razgovarao i sa članovima Šaljine porodice.

Šalja poznat pod nadimkom "Topi" uhapšen je u ponedeljak po nalogu Specijalizovanog tužilaštva i do polaska u Hag nalazio se u kancelarijama misije Evropske unije za vladavinu prava (EULEKS).

Pripadnici Euleksa tokom jučerašnjeg dana izvršili su pretres Šaljine kuće, dok je  Kancelarija specijalizovanog tužioca sa sedištem u Hagu samo potvrdila da su na KiM u toku operacije.

Za sada se ne zna zbog čega je Šalja uhapšen, ali je Specijalizovano tužilaštvo ranije saopštilo da će istražiti i krivično goniti sve one koji zastrašuju ili ometaju svedoke, ili nude finansijsku ili bilo koju drugu podršku za takva krivična dela.

Šalja je kao osumnjičeni pozivan na razgovor u Hag pre tri godine.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading