EKSKLUZIVNO: Junajted Grupa na dobošu, niko ne želi sa Šolakom!

Autor:

Vesti

08.12.2023

12:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dugovi od preko 7 milijardi evra i poslovni gubici od više stotina miliona evra, gubljenje korisnika širom eks-Ju, brutalna politizacija kompanije, međunarodne afere sa krugovima bliskim Moskvi - to su razlozi zašto BC Partners ne može da nađe kupce za Junajted Grupu, a glavni krivac za sve je Dragan Šolak.

EKSKLUZIVNO: Junajted Grupa na dobošu, niko ne želi sa Šolakom!

Foto: Profimedia

Investicioni fond BC Partners hoće da se otarasi Dragana Šolaka i da proda svoj vlasnički udeo u Junajted Grupi, ali ne može da nađe kupca!

Kako se saznaje u međunarodnim poslovnim krugovima, finansijska dubioza Junajted Grupe, ali i banditsko ponašanje Dragana Šolaka, za koje se koristi eufemizam “ekstremno”, glavni su razlozi zašto nijedan veliki investicioni fond, a kamoli svetska korporacija, ne žele da postanu novi vlasnici pomenute grupacije, kojoj su u Srbiji glavni biznis operater SBB i mediji N1 i Nova S.

BC Partners, međunarodni fond sa sedištem u Londonu, u martu 2019. otkupio je većinsko vlasništvo u Junajted Grupi od američkog investitora KKR za, kako je tada saopšteno, 2,56 milijardi evra. KKR je bio većinski vlasnik ove grupacije tačno pet godina, od marta 2014. godine.


Petogodišnji ciklus učešća BC Partners u Junajted Grupi privodi se kraju, a to je uobičajeni period posle kojeg investicioni fondovi izlaze iz vlasništva prodajom. S obzirom na to da smo u decembru 2023, kupac je već trebalo da bude pronađen i da se u narednih par meseci samo finalizuje posao. To se, međutim, nije dogodilo, niko ne želi da uđe u zajednički biznis sa Draganom Šolakom, objašnjavaju naši sagovornici.

Razlozi su finansijske prirode, ali ne manje važna su Šolakova lična bahaćenja i ostrašćenosti, koje snažno opterećuju poslovanje Junajted Grupe, kao i umešanost grupacije u brojne međunarodne afere, za šta se ovaj “kontroverzni biznismen” takođe smatra kao najodgovorniji.

Ukupne finansijske obaveze Junajted Grupe u 2022. zaista su narasle na 7,13 milijardi evra, od čega se 4,54 milijarde odnosi na zaduženost u obveznicama”, objavili su ove jeseni mediji u Grčkoj, pozivajući se na zvaničan finansijski izveštaj grupacije.

Takođe, prema analizi ugledne američke investicione banke JP Morgan, poslovni gubici Junajted Grupe dramatično su uvećani: sa 103,35 miliona evra u 2021. na čak 227,03 miliona u 2022. godini. Nezvanično, minus u poslovanju grupacije mogao bi u 2023. da bude ponovo dupliran, na oko 400 miliona evra!

U vezi sa finansijama Junajted Grupe veliku brigu kod potencijalnih kupaca izaziva i njena netransparentnost, finansijski izveštaji kriju se kao najstroža poslovna tajna, što dovodi u zabludu i javnost i investitore. Niko ne želi da kupi mačku u džaku.

Kada je ugledni ekonomski portal Capital.gr iz Atine u septembru objavio podatke o dugovima i gubicima ove međunarodne grupacije, kao i o jako lošem poslovanju njenih firmi u Grčkoj, ličnom odlukom Šolaka povučene su im sve reklame, a redakciji je poslato naređenje kako da ubuduće izveštava!

Cilj Junajted Grupe je da spreči javnost i investitore da budu obavešteni o njenoj stvarnoj finansijskoj situaciji”, poručila je tada redakcija grčkog portala.

Šta su takođe pokazali tajni izveštaji Junajted Grupe: njihovi operateri u svim zemljama bivše Jugoslavije, osim u maloj Sloveniji, ne prestaju da gube korisnike. Posebnu brigu izaziva im stanje u Srbiji kao najvećem pojedinačnom tržištu u eks-Ju, gde će operater SBB u 2024. da padne na manje od 40 odsto tržišnog učešća! A od 2000. pa sve do 2018. bio je praktično monopolista i jedini veliki provajder TV i interneta.

Snažan rast Telekoma Srbija u prethodnih pet godina glavni je razlog za strmoglavi pad SBB, ali i za gubljenje korisnika, samim tim prihoda i profita, u svim zemljama gde se odvija tržišna bitka dve grupacije.

Strategija razvoja i jačanja Telekoma bila je jedan od ključnih faktora i za ukupno loše poslovanja Junajted Grupe, pored megalomanskih apetita Dragana Šolaka da bude važan igrač na tržištima Grčke i Bugarske, koji su grupaciju uvalili u astronomske dugove.


Šolak je zbog toga srpskoj kompaniji objavio rat, koji traje punih pet godina i samo dobija na žestini. Ogorčen i zaslepljen strastima, upregao je svoju medijsku mašineriju u Srbiji, ali i političare i čitave političke stranke, vojsku analitičara, aktivista i novinara, kao i najveće lobističke kuće u EU i SAD, da beskrupulozno napadaju Telekom, u pokušaju da tako zaustavi rast konkurenta.

Međutim, pobesneli gazda je samo radio “u korist svoje štete”: Telekom je postao apsolutni lider u regionu i na putu je da se razvije u veliku međunarodnu kompaniju, a kako je nedavno izjavio generalni direktor Vladimir Lučić, “u 2024. i najzagriženijim kritičarima Telekoma biće potpuno jasno ko je ubedljivi pobednik komercijalne bitke”.

Brutalna politizacija jedne poslovne korporacije kao što je Junajted Grupa nikako nije bila u interesu BC Partners, investicionog fonda koji zanima samo zarada, koje je manje i manje.

Sve je po interese BC Partners, uključujući nalaženje kupca za Junajted Grupu, otišlo dođavola kada je i poslednji Šolakov pokušaj da nasilno zaustavi Telekom Srbija - prilikom usvajanja novih medijskih zakona, tako što bi mu bilo zabranjeno da bude vlasnik medija - doživeo potpuni debakl.

Strahovita kampanja koja je povodom medijskih zakona vođena preko N1 i Nove S protiv Telekoma (tek jedna u petogodišnjem nizu, ali posebno brutalna), kritikovana je tada čak i u Hrvatskoj: “Mediji iz sastava Junajted Grupe otvoreno su manipulisali istinom radi poslovnih interesa svojih vlasnika”, objavio je u oktobru ove godine uticajni zagrebački portal “Media Dejli”. Ako su Hrvati ovako reagovali, šta li je tek bilo u glavi potencijalnim kupcima Junajted Grupe, kojima BC Partners pokušava da proda svoj većinski udeo, može samo da se pretpostavi.

Odsustvo transparentnosti u ponašanju ove grupacije ne odnosi se samo na skrivanje finansijskih izveštaja. Najveće tajne Dragana Šolaka tiču se njegovih tesnih veza i dugogodišnje saradnje sa međunarodnim proruskim kriminalnim krugovima. A u 2023. i to je isplivalo u javnost, kao kilo soli na otvorenu ranu Junajted Grupe i posebno BC Partners.

Mediji u Sloveniji, Italiji i Grčkoj tokom ove godine objavljivali su saznanja o tome da su “bankari Kremlja”, bračni par iz Ciriha Volfram i Marija Kuoni, glavni ljudi za Šolakove mutne radnje širom sveta. Volfram Kuoni je predmet istražnih radnji u Švajcarskoj, Nemačkoj i Lihtenštajnu zbog sumnji da se bavio pranjem para za ruske tajkune i političare bliske Kremlju, kao i skrivanjem njihove imovine od zapadnih sankcija.

Kuoni je u periodu 2015-2022. bio na čelu firme Junajted Medija Netvork u Cirihu, koja je deo Junajted Grupe, a u isto vreme je bio potpredsednik UO ruske državne Gasprombanke Švajcarska i član uprave kompanije Ferekspo, čiji je vlasnik proruski milijarder Konstantin Ževago na poternici Interpola i u pritvoru u Francuskoj.

Kako bi se nekako ogradio od Kuonija, Šolak ga je sklonio sa zvanične funkcije u maju 2022, tri meseca od početka invazije Rusije na Ukrajinu, ali do danas su ostali vrlo bliski: Volfram i njegova supruga srpskog porekla Marija zaduženi su za upravljanje mrežom ofšor firmi širom sveta na koje se vodi lično bogatstvo Dragana Šolaka i čak deo imovine Junajted Grupe, poput dve poslovne zgrade u Beogradu.

Ruske veze Dragana Šolaka - koje kod potencijalnih kupaca Junajted Grupe izazivaju žestoku glavobolju - bile su ključne i u širenju na Bugarsku. Ova grupacija, sa sedištem u Holandiji i Luksemburgu, u periodu 2020-2021. dala je više od milijardu evra ruskim državnim kompanijama i proruskim tajkunima iz Bugarske prilikom akvizicija tamošnjih operatera i medija, a u sve su umešani teška korupcija i izbegavanje zapadnih sankcija, pisali su mediji ove godine.

Junajted Grupa je u Bugarskoj kupila operatera Vivakom za astronomskih 937 miliona evra od vlasnika tesno povezanih s Moskvom, među kojima su ruske državne kompanije VTB banka i Delta Kapital Internešenel. Takođe, kupovina medijske mreže Nova i lanca od šest dnevnih i nedeljnih novina obavljena je preko Delijana Peevskog, čoveka koji je u Bugarskoj poznat kao “gospodar korupcije” i proruski tajkun, kojeg su SAD i Velika Britanije čak stavile na listu sankcija.


Uz sve to, Junajted Grupa je ušla u rat sa Austrijancima: operater A1 Bugarska, u sastavu državne Telekom Austrija Grupe, ovog novembra je podneo zvaničnu žalbu nadležnim regulatornim telima i pisao institucijama EU u Briselu povodom pokušaja Junajted Grupe da “napravi monopol kakav se ne pamti u Bugarskoj” i uguši medijsko tržište i slobodnu konkurenciju.

Ako sve ovo potencijalnim kupcima vlasničkog udela u Junajted Grupi od BC Partners nije bilo dovoljno, gazda Šolak se pobrinuo u Severnoj Makedoniji: mahinacije u poslovanju firme Total TV Makedonija iz sastava Junajted Grupe bile su razlog da početkom oktobra ove godine finansijska policija uđe u njihove prostorije i izvrši pretres, a istragom koja još traje bavi se čak 38 finansijskih inspektora, objavljeno je u Skoplju.
Ceo slučaj vodi se kao moguća dugogodišnja poreska utaja od strane organizovane kriminalne grupe. Pritom, sumnja se da je Junajted Grupa za slična krivična dela odgovorna i na drugim tržištima gde posluje, posebno u zemljama sa područja bivše Jugoslavije.

Možda najveći međunarodni problem Šolakove grupacije sa zakonom preti da iskrsne u Grčkoj: naime, kako je u julu 2023. objavio tamošnji najugledniji nedeljnik “To Vima”, Junajted Grupa je dobila čitavih 100 miliona evra od EU na ime projekata za razvoj optičke i 5G mreže u Grčkoj, ali “i deset meseci kasnije nije napravljen bilo kakav napredak”.

Nedeljnik iz Atine je upozorio da je “pod znakom pitanja ne samo kako je Nova (kompanija UG) dobila pristup Fondu EU već i kako će finansirati ceo projekat, s obzirom na to da njen kreditni profil prikazuje veliko opterećenje dugovima, zbog čega je bankarskom sistemu Grčke dosad nanela štetu koja se meri stotinama miliona evra”.
Dugačak je spisak razloga zašto BC Partners ne uspevaju da izađu Junajted Grupe, od koje potencijalni investitori beže glavom bez obzira!

Antenski stubovi, teško licemerje i nastavak agonije UG

U aprilu ove godine Junajted Grupa je na sva zvona objavila da je prodala “100 odsto udela infrastrukture svojih mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji”.

“Prodajom svojih mobilnih tornjeva, Junajted Grupa nastavlja da prati industrijski trend razdvajanja i monetizacije infrastrukture mobilnih tornjeva od strane telekomunikacionih operatora u Evropi i širom sveta. Prihodi od prodaje omogućiće Junajted Grupi da značajno smanji zaduženost, oslobađajući sredstva za budući rast”, saopšteno je tada, kao i da je kupac kompanija Taval, inače iz Saudijske Arabije.

Šolakovi saradnici nisu skrivali zadovoljstvo poslom. “Oduševljeni smo što smo uspešno iskristalisali vrednost naših tornjeva sporazumom koji nam omogućava da otklonimo globalne makroekonomske pritiske”, izjavila je Viktorija Boklag, izvršna direktorka Junajted Grupe.

I sve bi to lepo i u skladu sa međunarodnim praksom da ovaj slučaj ne predstavlja jedan od najbrutalnijih primera licemerja i kampanje dezinformacija koje pomenuta grupacija vodi protiv tržišnog konkurenta Telekoma Srbija.

Kada je u novembru ove godine, jedva pola godine nakon Junajted Grupe, objavljeno da je Telekom prodao građevinski deo svojih antenskih stubova, i to velikom britanskom fondu Aktis, Svetskoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Dragan Šolak je izdao naređenje televizijama N1 i Nova S da krenu u novu prljavu kampanju protiv Telekoma. Ove televizije danima ne prestaju da kritikuju poslovni potez Telekoma koji su njihovi vlasnici sami već napravili i koje, naravno, ne da nisu prozivali, već su ih gromoglasno hvalili.

800 antenskih stubova prodala za 1,22 milijarde evra, i to da bi “značajno smanjila zaduženost”. Kako se sa 1,2 milijarde evra “značajno smanjuju” dugovi od preko 7,1 milijardi evra, to ostaje prava misterija!

Junajted Grupa će prodajom antenskih stubova samo privremeno nastaviti da “drži glavu iznad vode”, dok je na srednje i duže staze u teškoj agoniji, što je potpuno jasno fondovima i kompanijama kojima BC Partners pokušava da proda većinsko vlasništvo

Žestoke svađe BC Partners i Šolaka

Među suvlasnicima Junajted Grupa vlada veliko nepoverenje i iza strogo zatvorenih vrata traje pravi rat, pisali su ove jeseni mediji u Atini. Dragan Šolak i Nikos Statopulos iz BC Partners jedan o drugome govore sve najgore i razmenjuju žestoke uvrede, međusobno se optužujući za poslovnu krizu, objavio je jedan od najpopularnijih portala “In.gr”.

S obzirom na to da BC Partners imaju većinski udeo u Junajted Grupi, zašto dopuštaju manjinskom suvlasniku Šolaku “da se ponaša kao da je kompanija njegovo lično dobro”, pitaju se grčki novinari. Kako ističu, Šolak je iz kase UG uzeo desetine miliona evra za kupovinu FK Sautempton, a njegovi “troškovi održavanja imidža magnata, luksuzan životni stil koji podrazumeva privatni avion, podelu vremena između Majamija i Švajcarske i kupovine ekskluzivnih golf terena - sve se to beleži kao troškovi Junajted Grupe”.

“Možda zato što ovaj aranžman omogućava Statopulosu da koristi Šolaka kao žrtvenog jarca svaki put kad se obavežu na neuspešna ulaganja i upuste se u radnje na ivici zakona… Statopulos privatno kaže da je nezadovoljan kako Šolak upravlja Junajted Grupom. O srpskom biznismenu govori sa omalovažavanjem, kritikuje njegove odluke i optužuje ga da je provincijalac, da ne sluša nikoga i da u poslovnim odnosima koristi zastarela i brutalna balkanska pravila”, objavio je “In.gr”.

Međutim, nezadovoljan je i Šolak. On smatra da ga je Statopulos nagovorio na velike investicije u Grčkoj, tvrdeći da je vrlo blizak sa vladom premijera Micotakisa, i to u periodu kada je UG pod pritiskom zbog nagomilanih finansijskih obaveza. Statopulos nije ispunio Šolakova velika očekivanja i ovaj je pobesneo. “Šolak je prilikom investiranja u Grčkoj verovao da dolazi u još jednu balkansku zemlju i da će odnos sa vlastima biti dovoljan da mu osigura povlašćene, ili još bolje monopolske, uslove za biznis. Ali to se nije desilo”, pišu u Atini.

Kako naglašavaju, Grk iz BC Partners ne želi da preuzme kontrolu nad Junajted Grupom “pogotovo sada kada Šolakove pravne nevolje u Severnoj Makedoniji postaju vrlo aktuelne”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (28)

Loading
erik

08.12.2023 14:35

Bolesnik Šolak može da pukne od muke

regoja

08.12.2023 14:36

Zlim Tajkunskim medijima smeta stabilna i čvrsta Srbija

tesna koža

08.12.2023 14:39

Tajkuni na svojim medijima blate napredak Srbije

zimče

08.12.2023 14:39

Ako,i treba